Prva večer Dnore 2024.: U finale ide 6 pjesama previše

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ne pretjerujem. Idemo redom pojavljivanja:

Noelle - Baby, baby

Puno lošija koreografija od očekivanog, nešto između Petog elementa i Plemena, ali Zara verzija. Vokalno sam mislio da je ona bar u većoj mjeri kriva, ali je na idućim nastupima postalo bolno jasno da su svi pogođeni istim problemom. Jasno, nitko od Noelle nije ni očekivao nikakav vokalni performans pa je bilo u granicama normale.

Battifiaca i Ferlin - Vodu piti, trizan biti (FINALISTI)

Vrhunac ovogodišnjeg uhljebništva. Ne samo da nam se HRT svima smije u lice njihovim kandidiranjem, a zatim i prolazom u selekciju, nego se ruganje nastavlja i prolaskom u finale koje će nekako već opravdati tantijeme koje će dobiti. Loš nastup, jedini komičan dio bio je onaj nenamjerni - kad su lupkali mikrofonima na pauzi.

Stefany - Sretnih dana dat će Bog (FINALIST)

Moj osobni favorit, pjesma kojoj je jednostavno suđeno da od WhatsApp grupa i plakata na Krku bude na vrhu Europe. S obzirom na to da se radi o izdanku dinastije Mihaljević, osobno nisam imao nikakve sumnje da ide dalje.

Ne mogu se odlučiti je li najbolji dio nastupa ovaj stilski miks Madonne na Progledaj srcem koncertu ili ona fantastična Word art pozadina. Pjesma definitivno nije, osim po tome što se jednako može uklopiti i na Otvorenom i na Radiju Marija.

Misha - One day (FINA… šalim se)

Nešto u ovom nastupu neodoljivo me podsjeća na nastup Cetinskog, ne mogu se sjetiti točno koji je u pitanju od ona dva… Tl;dr: Elfs nikad nije imao goru reviju od ovog nastupa. Ovaj nastup je zanimljiv samo po tome što je to bio trenutak kad su i najpriprostiji laici shvatili koliko je loš miks zvuka.

Erna - How do you love me

Erna mi je užasno simpatična jer izgleda kao da je predavala Hrvatski jezik nekom sedmom razredu danas do 13 h i onda se lagano uputila na Dnoru u svojoj slatkoj Toyoti Yaris sive boje. Ne znam što reći na ovo, jako prosječno i dosadno, jako točno sam procijenio da će njen nastup biti idealan za piš pauzu - kao, uostalom, i sve ostalo što sam išao procjenjivati. Super je ovo iskustvo za Ernu svakako, čestitam! Ali ne bi bilo dobro dati otkaz u školi zbog glazbe.

Eugen - Tišine (FINALIST)

Eugena mi je užasno žao jer se očigledno s timom ambiciozno pripremio u vizualnom smislu i da su pokušali razviti narativ pjesme putem scenske prezentacije. Da je njegov prethodnik Marko Bošnjak imao scenske ambicije imalo slične njegovim, ne bi ga ni Mijine tamburaške molbe zaustavile 2022. godine.

Zvukovno je ovo bilo jako loše, toliko da je Duškova opaska “Eugen je bio odličan na pozornici sa svojim tišinama” dobila dosta posprdno značenje. Uspio je proći jer je bio očigledan favorit prije nastupa, ali u nedjelju će ovo morati biti zaista mnogo, mnogo bolje ako planira popraviti dojam i iskoristiti Dnoru kao legitimnu odskočnu dasku.

Vinko - Lying eyes (FINALIST)

Vokalno deset razina iznad svih ostalih kandidata i razočaran sam što je tako. Standard bi trebao biti toliko visok da ovo bude prosječan do solidan nastup - Vinko samo pjeva i prilično je proziran kao pojava, scena je solidna i dosadna, a pjesma je najveći problem u svemu ovome. Da pjeva Arsenovu Otkako te ne volim, to bi bio instant Malmo. Uglavnom, više nego zaslužen prolaz u odnosu na konkurenciju, sveukupno gledano se jedino on nije osramotio večeras. Bravo, komšija!

Barbara Munjas - Nepobjediva

Obožavam sve u vezi Barbare, ona je dežurni baddie alternativne scene jednako kao što je Albina Musić dežurni baddie domaćeg popa. Scenski nastup je raštiman i njoj svojstven, bio sam i računao da će podići pjesmu nastupom, ali ova pjesma je i dalje - ova pjesma. Ostvarenje koje nije u startu imalo što tražiti na Dnori, a kamoli Eurosongu. Zanimljivo bi bilo spojiti Barbaru i Vinka, dobili bismo jedan cjelovit proizvod: dobar vokal koji se tu i tamo pomakne dok pjeva.

Let 3 - Babaroga (FINALISTI)

Severina!!!!!! OMG!!!!!! Ljudi, ako vam je ova skupina sterilnih promotora brenda ŠČ (zar nije to protuzakonito na javnoj televiziji?) bila osvježenje i oduševljenje jer je bila okružena patuljcima i kasnije dovela Severinu da bi prikupili jeftine bodove, malo mi vas je žao.

Bez uvrede, ali nadam se da ste svjesni koliko je ovaj bend nekad bio potentan društveni kroničar i koliko je ovo daleko od tih vrhunaca. Na stranu to, čestitam Severini na ovome s djetetom i to. Super je bio onaj reklamni blok nakon Leta 3 - prostata i urološki problemi ponekad kažu puno više nego što imaju namjeru.

Lana Mandarić - More (FINALIST)

Niste ni svjesni koliko je Lana Mandarić - kao sirovi materijal - stvarno velik potencijal (ako izuzmemo ove teatralne afinitete koji su jako problematično loše usmjereni do točke gdje se možda više ni ne mogu popraviti). A HRT i ona su se večeras zajedno potrudili da nikad ni ne budete. Jako teško za slušati, što zbog miksa, što zbog njene izvedbe koja je možda bila povezana s užasnim monitoringom, a možda i ne. Vjerojatno 50% ona, 50% užasan monitoring i 100% najgori miks u povijesti Dore i Dnore.

Pavel - Do mjeseca (FINALISTI)

Naravno da je džABBA prošla. Aljoša, super ti je pjesma, bili ste čarobni i vratili ste nas u neka bolja vremena, nema sumnje da je ovo izuzetan nastup izuzetnog benda i da ćete nas u Malmu predstaviti u najboljem svjetlu uz siguran top 3 plasman.

Eto, hoćeš sad prestati spominjati tužbe?

Saša Lozar - Ne plačem zbog nje (FINALIST (ozbiljno))

Saša Lozar je na zadnjoj dionici pjesme izbacio kamenac iz bubrega i najjaču memu prve Dnora večeri.

Zvukovno najsramotniji trenutak večeri, vizualno urnebesan styling predimenzioniranog odijela koje u hrvatskom showbizu iz mode izlazi teže od stolice mog psa kojem svaki dan ulijevam Portalak u hranu. Za obojicu mogu reći samo jedno: a jadno malo.

Ne, čekaj, moj pas nije radijski tantijemaš i nije ništa dobio toliko nezasluženo kao Saša Lozar ovaj prolaz u finale. Zaboravite i uživajte u vodećoj memi večerašnje Dnore.

Ni za što drugo nije ni poslužila.

Moj poredak finalista od najboljeg do najgoreg:

8. Saša Lozar
7. Lana Mandarić
6. Battifiaca i Ferlin
5. Eugen
4. Stefany
3. Pavel
2. Let 3
1. Vinko

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.