Prvi Balkanac u društvu legendi američke i svjetske stand-up komedije

Screenshot: YouTube

COMEDY DYNAMICS iz Los Angelesa, najveća neovisna produkcija i distribucija stand-up komedije u svijetu, od prije nekoliko dana u svoj katalog, koji sadrži videoformate predstava najvećih američkih i svjetskih imena ovog žanra, uvrstila je i naslov The Balkan Brain, veterana i pionira domaće scene - Pedje Bajovića

"I gledam ja tako tu njihovu web-stranicu... Pablo Francisco, Paul Rodriguez, Pedja Bajović, Pete Correale... pa se opet vratim na svoje ime. Gledam i ne vjerujem! A to je samo po abecednom redoslijedu, kad otvoriš cijeli katalog... vidim imena za koja sam samo sanjao da ću ih ikada gledati uživo, a mi smo sad - kolege!" opisuje kroz smijeh.

Pothvat snimanja tzv. specijala imao je dosta dugu povijest i nije do njega došlo preko noći."Nisam jedini domaći komičar koji nastupa na engleskom jeziku, ali sam jedini koji je odlučio to podići na profesionalnu razinu i napraviti cjelovečernji show. Uzelo je nekoliko godina da sve svoje kraće sadržaje kojima sam nastupao po svijetu pročešljam i sastavim u suvislu cjelinu od oko sat vremena, a koja onda mora biti poznata i interesantna publici izvan ovog našeg prostora. Usput sam na isti način osmišljavao i naslov. I kada me prije nekoliko godina u Londonu jedna engleska kolegica, zatečena mojim nastupom, kroz smijeh pitala 'What's wrong with your brain!?', odmah sam imao odgovor: 'It's from the Balkans!' I - eto naslova!"

Pedja objašnjava kako je došlo do toga da je ta velika produkcijska kuća odlučila stati iza distribucije njegove predstave.

"Vrijeme korone je zatvorilo nastupe uživo, ali mi je otvorilo tržište tzv. Zoom nastupa, pa je umjesto stand-up bilo jako puno onih koji su sit-down! To su neobične okolnosti koje su me kroz neko vrijeme promovirale redovitim komičarem na tržištu Sjeverne Amerike. Jednostavno, trebao sam biti odličan, a to što ne živim u tom dijelu svijeta sada nije bilo bitno. Važno je da internet radi! Jedini problem je bio taj što su mi takvi nastupi znali biti nekoliko sati iza ponoći ili čak i pred jutro! Nakon jednog takvog je stigao e-mail iz Los Angelesa... and the rest is history!"
Naš komičar priznaje da je u ovom poslu i njegovom uspjehu faktor sreće bio jako važan.

"U jednom svom nastupu spomenuo sam da imam taj svoj comedy special, snimljen na Kosovu 'među neprijateljima', to je jedan čovjek iz publike zapamtio i prenio informaciju dalje. Tri-četiri instance kasnije to je stiglo gdje treba. Poslije svega nekoliko e-mailova i razgovora dogovor je postignut! Papirologija je potrajala, čitanje ugovora traje duže nego moj video! Morao sam platiti zaštitu svojih autorskih prava u Kongresnoj knjižnici, platiti još jedno osiguranje, za koje još nisam sasvim siguran čemu služi, sve to ovjeriti kod nas... Ali, isplatilo se! Vidi se da su s druge strane ljudi koji dobro znaju što je komedija i dobar stand-up, za razliku od naših medijskih i šoubiznis 'veličina', koji ni nakon desetljeća i pol našeg rada i postojanja nemaju pojma što bi s tim!" objašnjava Pedja i nastavlja.

"Ovaj videoformat na engleskom jeziku je usputna produkcija, koju sam bio napravio da bih se mogao predstaviti festivalima i klubovima po svijetu. Međutim, krajem 2019. i tik pred izbijanje pandemije koronavirusa u Sarajevu sam snimio svoje tri tematske predstave i tako zaokružio 15 godina svoje karijere. Ambicija je bila Netflix, kada se oni konačno odluče ući na naša tržišta tako, ali ako ne oni, naše televizije! Ali, u razgovorima s njima jasno je da se TV program komercijalnih televizija prvenstveno pravi za oči i uši neke tamo tete Katice iz Hrastovca kod Garešnice i njezinog muža Bože, također. O javnim servisima ne bih trošio riječi."

Ipak, kako kaže, ta produkcija nije bačena u vodu.

"I opet Amerikanci! Početkom godine sam poslao aplikaciju Američkom veleposlanstvu za financijski grant za projekt u kojem bih tu svoju videoprodukciju triju predstava stand-up komedije upogonio prema podizanju svijesti o klimatskim promjenama, s udrugom Terra Hub, koji su u tom polju puno stručniji od mene. I veleposlanstvo je reklo: 'O. K.' Kratko i jasno - 'može'. Tako se radi. I zato, svi vi koji ste ekološki osviješteni ili to želite postati, čeka vas nagrada besplatnog gledanja domaće stand-up komedije na našem web-portalu ili jednostavno na društvenim mrežama utipkajte #HAHAprotivCO2 i potražite nas!" u ekološku akciju poziva naš najuspješniji komičarski izvoznik.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.