Prvu sezonu najskuplje serije u povijesti završilo je samo 37 posto gledatelja

Screenshot: Youtube

PREMA najnovijim izvješćima, serija Gospodar prstenova: Prstenovi moći imala je relativno nisku stopu gledanosti u SAD-u, ali Amazon Studios vjeruje da je uspješna i da će joj gledanost rasti u drugoj i narednim sezonama.

The Hollywood Reporter naveo je podatke koji sugeriraju da je 37% ljudi u SAD-u koji su započeli seriju pogledalo sve epizode prve sezone. Streaming servisi stopu završetka od 50% smatraju dobrom, ali ne i sjajnom, a izvan SAD-a Prstenovi moći približili su se tome, dosegnuvši stopu dovršenosti od oko 45%. Šefica studija Amazon Jennifer Salke ne slaže se s tvrdnjom da su Prstenovi moći bili neuspješni.

"Ova želja da se serija prikaže kao nešto manje od uspjeha - to ne odražava bilo kakav razgovor koji vodimo interno", rekla je.

 

Izvješće nije uključivalo dodatne pojedinosti o gledanosti Prstenova moći, koje je prema Amazonu pogledalo 100 milijuna ljudi. Kreativni tim je zacrtao pet sezona, a tvrde i da već sad imaju kraj serije. Druga sezona trenutno se snima u Velikoj Britaniji, a treća sezona trebala bi biti službeno najavljena ove godine.

Amazon tvrdi da je serija povećala broj pretplata na Prime

The Hollywood Reporter se također pozabavio dramom iza kulisa u Amazonovim studijima, a insajderi su stranici rekli da Amazon Studios "nema osjećaja za filozofiju".

Anonimni showrunner s više emisija na Amazonu rekao je da je nedostatak uspjeha tvrtke djelomično zbunjujući jer tvrtka ima "više novca od Boga". Salke je s druge strane rekla da su Prstenovi moći i druge serije Amazon Studiosa potaknuli pretplate na Amazon Prime i da je tu pravi novac. "Postoje dokazi da ogromne serije tjeraju ljude da se pretplate na Prime", rekla je.

Druga sezona trebala bi imati "dramatične obrate priče", stoji u izvješću, a Salke je rekla da je ovo "velika prilika", dodavši da je prva sezona "zahtijevala puno postavljanja" događaja koji dolaze. Doista, prva sezona nije otkrila Saurona sve do posljednje epizode, a nakon što je glavni negativac uveden u narativ, stvari se počinju zahuktavati što se tiče priče.

"Bit će oštrija, intenzivnija, možda malo strašnija. Naravno, ima puno drugih tonskih raspona koje možete pronaći u seriji, za koje smatramo da su doista temeljni za osjećaj da ste u Međuzemlju, ali kada je Sauron u pokretu i radi na svojim planovima, stvari postaju prilično zanimljive", rekla je izvršna producentica Lindsey Weber.

Podsjetimo, serija vodi obožavatelje Međuzemlja u priču smještenu tisućama godina prije događaja u Hobbitu i originalnoj trilogiji. Bazirana je na knjizi Silmarillion, no uvodi i brojne nove likove, a prema procjenama, radi se o najskupljoj televizijskoj seriji svih vremena. Amazon je potrošio 250 milijuna dolara samo na prava za adaptaciju te još 465 milijuna dolara za snimanje prve sezone.

Pročitajte više