Puno više štete nego koristi: Evo zašto ne smijete čistiti vaše uši štapićima

Foto: 123RF

IAKO su nas liječnici upozoravali i svi znamo da to ne smijemo raditi, ljudi i dalje čiste uši vatenim štapićima. Mnogi misle da savjeti liječnika nemaju smisla jer su dosad tisuću puta čistili uši štapićima i ništa im se nije dogodilo, no vjerovali ili ne, ta vam navika može još gore začepiti uši i uzrokovati probleme sa sluhom.

Kad u uho uguramo štapić, on gura vosak niz ušni kanal prema bubnjiću, no ako dođe do toga da vosak dodiruje bubnjić, on neće moći vibrirati, a vaš će sluh oslabiti.

Osim toga, uopće ne postoji potreba za čišćenjem ušiju s obzirom na to da se same čiste, ističu iz sveučilišne bolnice Oxford.

"Koža u vašim ušima djeluje poput pokretne trake, ona putuje kroz slušni kanal do vašeg bubnjića i odnosi sve nečistoće. Ako koristite štapiće ili nešto drugo za čišćenje ušiju, to može poremetiti prirodno čišćenje ušiju. Jedina stvar koja se često postiže čišćenjem ušiju štapićima jest guranje voska dublje u slušni kanal, zbog čega možete privremeno izgubiti sluh i oštetiti slušni kanal ili bubnjić", stoji u njihovim uputama pacijentima.

Ako osjetite da vam se u ušima nagomilava vosak, najbolje je da odete svom liječniku opće prakse i da on riješi taj problem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.