Raskrinkavamo 7 tabua o seksualnoj edukaciji: Informiranje mladih je ključno

Freepik

Mnogi od nas su odrasli u svijetu gdje su tabui oko seksualnosti bili uobičajeni, a seksualna edukacija u školama bila je često površna, ako je uopće i postojala. Srećom, vremena se mijenjaju, ali ipak ostaje mnogo nesporazuma i zabrinutosti oko seksualne edukacije. U ovom članku raskrinkavamo sedam često spominjanih tabua o seksualnoj edukaciji.

Tabu br. 1: Seksualna edukacija potiče preranu seksualnu aktivnost

Istina: Seksualna edukacija ne potiče mlade na seksualnu aktivnost; naprotiv, ona im pruža informacije koje im mogu pomoći da donesu informirane odluke. Studije su pokazale da kvalitetna seksualna edukacija može odgoditi početak seksualne aktivnosti i potaknuti upotrebu kontracepcije.

Tabu br. 2: Mladi ne trebaju seksualnu edukaciju; sve što im treba mogu naučiti od roditelja ili na internetu

Istina: Iako roditelji i internet mogu biti korisni izvori informacija, nisu svi mladi u situaciji gdje mogu dobiti točne i cjelovite informacije na taj način. Seksualna edukacija u školama pruža strukturirane, točne i nepristrane informacije koje su prilagođene dobi.

Tabu br. 3: Seksualna edukacija je samo o seksu

Istina: Dobro osmišljeni programi seksualne edukacije obuhvaćaju širok spektar tema koje nisu samo vezane uz seks. To uključuje odnose, samopoštovanje, tjelesnu sliku, pristanak i mnogo više.

Tabu br. 4: Mladi su premladi da bi razumjeli koncepte seksualne edukacije

Istina: Koncepti seksualne edukacije mogu i trebaju biti prilagođeni dobi. Mlađa djeca mogu naučiti o tijelu, privatnosti i pristanku na način koji je primjeren njihovoj dobi.

Tabu br. 5: Seksualna edukacija normalizira "neprirodna" seksualna ponašanja

Istina: Seksualna edukacija ima za cilj pružiti mladima točne informacije o svim oblicima seksualnosti, uključujući i LGBTQ+ pitanja. Cilj nije promovirati određena ponašanja, već osigurati da mladi imaju informacije potrebne za zdrav i siguran seksualni život.

Tabu br. 6: Seksualna edukacija potiče rizično seksualno ponašanje

Istina: Naprotiv, kvalitetna seksualna edukacija može pomoći mladima da razumiju rizike povezane sa seksualnom aktivnošću, kao što su spolno prenosive infekcije i neplanirana trudnoća. Edukacija može potaknuti mlade na donošenje informiranih odluka koje smanjuju rizik.

Tabu br. 7: Seksualna edukacija potkopava vjerska i moralna uvjerenja

Istina: Seksualna edukacija ne potkopava vjerska uvjerenja. Umjesto toga, pruža mladima informacije o seksualnosti na način koji je neutralan i nepristran. Mladi ljudi trebaju dobiti točne informacije kako bi mogli donositi odluke koje su u skladu s njihovim vlastitim vjerskim i moralnim uvjerenjima.

U današnjem svijetu, gdje su informacije dostupne na dohvat ruke, ključno je da se mladima pruže točne, pouzdane i razumljive informacije o seksualnosti. Seksualna edukacija ima važnu ulogu u tome. Kroz razbijanje ovih tabua, možemo stvoriti sigurnije i zdravije okruženje za našu mladež.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.