Rihanna i Axl Rose zahtijevaju da Trump prestane puštati njihovu glazbu

Getty

AMERIČKI predsjednik Donald Trump na nedavnom je skupu puštao glazbu raznih izvođača kako bi podigao atmosferu među okupljenom gomilom. Nekima od izvođača to baš i nije sjelo. Rihanna je predsjedniku Trumpu putem pisma naložila da prestane puštati njezinu pjesmu ''Don’t Stop the Music'' na svojim skupovima, a Axl Rose na Twitteru je iskazao svoje negodovanje oko činjenice da Trump pušta glazbu Guns N' Rosesa na političkim zbivanjima i to bez ikakva dopuštenja, piše Elizabeth A. Harris za The New York Times.

Nezakonita upotreba tuđeg intelektualnog vlasništva

Rihannin je odvjetnik rekao da niti jedna javna osoba ne smije na javnim događanjima puštati glazbu osobe koja na to nije pristala.

Uzevši to u obzir, kako je moguće da političari već godinama na svojim događanjima puštaju glazbu glazbenika koji ih preziru? Posljedica je to rupa u zakonu i nedovoljnog poštovanja autorskih prava u slučajevima eksploatacije njihove glazbe za politička događanja.

No dolazi do promjena, i to zahvaljujući slavnim osobama poput Stinga i Toma Pettyja, koji su se protiv navedene eksploatacije pobunili nekadašnjem predsjedniku Bushu. Ne može se utvrditi je li slučajnost da su upravo Republikanci ti koji su dosad najviše iskorištavali tuđa glazbena djela za političke ciljeve.

Prošli je tjedan Pharrell Williams opomenuo predsjednika Trumpa jer su na dan kad je došlo do pucnjave na sinagogu u Pittsburghu na jednom javnom događanju puštali njegovu pjesmu ''Happy''. No njegovu su žalbu odbacili jer nitko od političkih predstavnika navodno nije dozvolio puštanje te pjesme niti je prethodno znao za to.

Puštanje glazbe na javnim događanjima moguće je samo uz dozvolu, a glazba za javna događanja uglavnom je unaprijed pripremljena i svi su uvjeti dogovoreni, što nije bio slučaj na Trumpovu skupu.

Koliko para, toliko muzike

Agencije savjetuju političare da nabave vlastite općenite licence s kojima mogu puštati određenu glazbu kamo god išli. Običaj je da veće kampanje imaju takve licence, no Trump je odlučio puštati i izvođače koji se ne nalaze na njegovom popisu odobrenih izvođača i pjesama.

Napravio je isti prekršaj još u svojoj predizbornoj kampanji, gdje je neovlašteno puštao pjesme Stevena Tylera. Tylerova je odvjetnica rekla kako je to nedopustivo jer se posljedično stvara dojam da je Steven Tyler Trumpov pristaša, što nikako nije. Trumpu je morala slati brojna pisma upozorenja prije nego što je prestati puštati Tylerovu glazbu.

Axl Rose je na Twitteru izjavio da se Trump izvlači na općenite licence na mjestima na kojima je održavao skupove; koristi rupe u zakonu te pušta glazbu za koju određena mjesta imaju dopuštenje, iako on sam nema. To tako ne bi smjelo biti, zaključuje Elizabeth A. Harris za The New York Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.