Ris Ljubo iz Slovačke pušten u lovište u Lici. U Hrvatskoj im prijeti izumiranje

Foto: Marko Matesic

RIS Ljubo iz Slovačke ispušten je danas u ličko lovište Ramino korito, javljaju iz udruge za zaštitu prirode BIOM. Ljubo je peti ris koji je u Hrvatsku naseljen iz Karpata u sklopu projekta kojem je cilj spasiti dinarsku populaciju risa od izumiranja. "Kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu, koje ugrožava opstanak risa, ukupno 15 životinja je preseljeno iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju", priopćili su iz udruge.

Foto: Marko Matesic

Dodali su i da je, prije nego što je dovezen u Hrvatsku, Ljubo dva mjeseca bio u karanteni da budu "sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav". Lovištem u koje je ispušten upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade.

Opstanak ugrožen zbog parenja u srodstvu

Marija Krnjajić, upraviteljica Zaklade, rekla je kako "na tom području obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije".

Foto: Vedran Slijepcevic

"Ris je najveća europska mačka, no opstanak ove vrste u Dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija risa ponovno je uspostavljena 1973. godine naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju", napominju iz udruge.

"Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest risova. Gotovo 50 godina razmnožavanja bliskih srodnika bez kontakta s risovima iz drugih populacija rezultiralo je genetskim poremećajima te je jedino rješenje za opstanak bio ponovni uvoz risova iz Karpata", dodali su.

Foto: Vedran Slijepcevic

Foto: Gordana Iskric

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.