S 13 je zarađivala milijune u Hollywoodu, a onda je potonula pod teretom slave

Foto: EPA

PRIJE nekoliko dana odlukom suda u Kaliforniji okončano je roditeljsko skrbništvo nad glumicom Amandom Bynes, koje je trajalo skoro deset godina.

Bynes je bila jedna od najpopularnijih dječjih zvijezda televizije i Hollywooda. Rođena je 1986., a svjetsku je slavu stekla početkom dvijetisućitih. No neobično djetinjstvo i adolescencija obilježeni brojnim angažmanima, velikim honorarima i slavom ostavili su traga na mladoj glumici: postala je depresivna i okrenula se ovisnostima.

Što je u životu Amande Bynes pošlo po krivu?

Zvijezda je rođena

Amanda je rođena kao treće, najmlađe dijete u tipičnoj srednjoklasnoj obitelji u Kaliforniji. Otac joj je bio zubar, a majka zubarska tehničarka i prvih je par godina živjela sasvim običnim životom. No sve se promijenilo kada su roditelji, dok je Amanda čitala tekst koji je njena starija sestra trebala naučiti za školsku predstavu, primijetili da je curica neobično talentirana.

U tom je trenutku Bynes imala samo tri godine, a u dobi od sedam godina roditelji su joj pronašli agenta. Kao i mnoga druga djeca glumci, i ona je svoje prve glumačke korake napravila na dječjem satelitskom programu Nickelodeon. S deset godina prijavila se na audiciju za humorističnu skeč-seriju Sve to (All That). I razvalila.

Milijuni za desetogodišnjakinju

Njena su prva glumačka iskustva bila sjajna: u jednom je intervjuu izjavila da joj je angažman u All That bio potpuno nevjerojatan i da se osjećala kao da joj se snovi ostvaruju. Radila je ono što je voljela i u čemu je bila dobra, a svi na setu su je obožavali.

Tada je dobila i prvi velik novac za svoj rad, a posebice kada je 1999. dobila svoj vlastiti show – The Amanda Show. Procjenjuje se da je po sezoni dobivala između 15 i 20 milijuna kuna.

Sljedeća postaja: Hollywood

Hollywood je bio sljedeći logičan korak u njenoj karijeri, a na prvi ozbiljniji dugometražni angažman nije trebala dugo čekati. Film Veliki debeli lažljivac (Big Fat Liar, 2002), u kojem je Amanda imala jednu od glavnih uloga, doživio je ogroman uspjeh, čime je postala jedna od najpopularnijih tinejdžerskih glumica i poželjna suradnica na mnogim filmovima.

Upravo se tih godina dogodio velik prijelaz iz svijeta dječjih serija u svijet pravih filmova. Nakon filma Sve što djevojka može poželjeti (What a Girl Wants) svima je bilo jasno da Bynes više nije dijete.

No problem je bio u tome što još nije bila ni odrasla. Bila je tinejdžerica koja nikako nije uspijevala uživati u svojoj mladosti poput svojih vršnjaka.

Period depresije

Težak period za mladu glumicu počinje 2006. godine, u vrijeme snimanja filma Ona je najbolja (She's the Man). Tada je imala tek 20 godina, a već je bila zaradila milijune, stekla ogromnu slavu i veliko iskustvo na filmu i televizijskim kanalima, dobila brojne nagrade, bila na naslovnicima časopisa...

U intervjuu za Paper Magazine 2018. godine priznala je da je nakon snimanja pola godine bila depresivna: "Nisam se svidjela samoj sebi kao dječak. Bilo je to jako čudno, izvantjelesno iskustvo."

Iako je kasnije imala i lijepih perioda, među kojima se ističe snimanje mjuzikla Lak za kosu (Hairspray) 2007. godine s Johnom Travoltom i Chrisom Walkenom, za Amandu Bynes uslijedit će najteže razdoblje u životu.

Problemi s drogom

Od pritiska, života ispunjenog jedino poslom i izgubljene rane mladosti mlada je žena jednostavno potonula. Rješenje je potražila u drogama. Kako sama priznaje, travu je počela pušiti kada je imala 16, no također dodaje da o travi nije bila ovisna.

Pravi su problemi počeli kada je počela zloupotrebljavati Adderall, koji se koristi za ADHD, daje fokus i podiže dopamin. Kako bi nabavila potrebnu zalihu, odlazila je psihijatrima i glumila simptome. Osim Adderalla, rekreativno je uzimala MDMA i kokain.

Uskoro je bila toliko loše da više nije mogla glumiti. Morala je napustiti snimanje filma Pušteni s lanca (Hall Pass) jer se nije mogla koncentrirati na tekst.

Odustajanje od glume

Ubrzo je objavila da prestaje s glumom, a to je umjesto na presici učinila na svom Twitteru. Imala je tek 24 godine i osjećala se kao da život nema nikakvog smisla. Kaže kako se osjećala kao da je na nekom mračnom mjestu, a Twitter je koristila kao dnevnik svoje ludosti. Bila je izgubljena, a postala je i agresivna.

Nekoliko je puta kažnjavana za vožnju pod utjecajem droge i alkohola, a jednom je prilikom tvitala Baracku Obami da otpusti policajca koji ju je kaznio.

Javnost ju je promatrala sa sažaljenjem i podsmijehom, paparazzi su je pratili, a ona je bila sve nesretnija i nestabilnija.

Skrbništvo

Godine 2013. završila je u trodnevnom pritvoru jer je izazvala požar u jednom restoranu u kvartu u kojem je odrasla, nakon čega je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da ima bipolarni poremećaj.

Tada su Amandini roditelji pokušali preuzeti skrbništvo nad njom, čemu se ona žestoko opirala. Na Twitteru je objavila da ju je otac Rick Bynes zlostavljao kao djevojčicu, no ubrzo je tu izjavu povukla.

Skrbništvo su njeni roditelji dobili 2014. godine, a Amanda se ubrzo vratila na studij dizajna koji je uspješno završila. Istovremeno je prolazila fazu triježnjenja i polako se vraćala u kakvu-takvu normalu.

Zaruke, dijete i novi život

Upravo je u jednoj grupi za pomoć ovisnicima upoznala Paula, svog budućeg supruga. Odmah su se zaljubili, 2020. su objavili i zaruke, a Amanda je na Instagramu ubrzo podijelila fotografiju ultrazvuka uz napomenu da čeka dijete.

No uslijedio je hladan tuš: Davis Esquibias, Amandin odvjetnik, objavio je da nije trudna i da se nalazi na sigurnoj lokaciji.

I ako prije dvije godine još nisu bili stvoreni uvjeti da se skrbništvo poništi, danas itekako jesu. Sud u Kaliforniji je prije nekoliko dana presudio kraj skrbništva, a s odlukom se složila i skrbnica, Amandina majka.

Amanda Bynes danas ima 35 godina i konačno je nakon turbulentne mladosti stala na noge te ima priliku započeti novi život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.