"S kim biste putovali po Balkanu, a s kim ne?" Upitnik u beogradskoj školi razbjesnio roditelje

Foto: Facebook/123rf

U JEDNOJ osnovnoj školi u Beogradu došlo je do skandala zbog zadatka koji su dobili učenici trećeg razreda, a koji je predviđen za učenike viših razreda.

Sama radionica Balkan ekspres predviđena je za učenike starijih razreda, no u OŠ Ivo Andrić u Rakovici testovi su se našli na stolovima učenika trećeg razreda. Roditelji su se odmah pobunili, a fotografija je počela kružiti društvenim mrežama, gdje su mnogi izrazili svoje negodovanje.

Naime, u zadatku su učenici dobili popis potencijalnih putnika te su trebali odabrati tri osobe s kojima bi htjeli putovati te tri osobe s kojima se ne bi htjeli naći u kupeu. Riječ je o standardnoj radionici Crvenog križa na kojoj osnovnoškolci uče o stereotipima, toleranciji i uvažavanju razlika, s obzirom na to da se na popisu nalazi niz pripadnika marginaliziranih grupa.

No mnogi su primijetili kako test nije primjeren za učenike trećeg razreda. "Kako bi dijete trebalo prepoznati umirovljenu prostitutku?" bio je samo jedan od komentara ljutitih roditelja.

No ispostavilo se kako je riječ o nenamjernom propustu. Naime, umjesto za radionicu Riječi mogu boljeti edukator je uzeo papire za radionicu Balkan ekspres, koja je predviđena za starije učenike, a roditeljima je već poslana isprika, piše Noizz.

Radionice je osmišljavao tim pedagoga, neuropsihijatara, psihologa, socijalnih radnika i stručna služba Crvenog križa Srbije. One se provode u grupama od 25 učenika, koje kroz deset radionica obrađuju teme tolerancije, nenasilne komunikacije, rodne ravnopravnosti i dječjih prava, a cilj je smanjenje nasilja i podizanje samopouzdanja učenika i osjećaja pripadnosti grupi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.