Savjeti za nježnu njegu biljaka

Foto: Gnojiva biljnog podrijetla možete pripremiti sami, isplativa su i brinu o prirodi

OVISNO o biljci i vrsti tla koriste se različite vrste gnojiva, ali je za jačanje biljaka uvijek najbolja ideja korištenje organskih gnojiva biljnog podrijetla. Biljke manje obraćaju pažnju na podrijetlo gnojiva, važniji je sadržaj. Ipak, ne treba zanemariti ni dobrobiti organskog gnojiva, koje možete sami pripremiti i tako uštedjeti uz brigu o okolišu. Kućna gnojiva također ne sadrže upitne sastojke, a organski nusproizvod idealan je za poboljšanje tla.

Prskanje snagom biljnog porijekla

Tekuća gnojiva i infuzije prikladna su gnojiva, jer ih je lako pripremiti. Ekstrakt koprive bogat je dušikom i mineralima. Svežanj koprive ostavite da uvene pa ih prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 30 minuta. Tlačna prskalica 5 L EasyPump ima široki otvor za punjenje i dodatni otvor za dodavanje gnojiva. Najlonski filter koji se može ukloniti omogućuje vam da domaći pripravak od koprive ulijete izravno u posudu. Ekstrakt razrijedite s malo vode i nanesite na tlo oko biljaka. Teleskopska cijev za raspršivanje i različiti oblici mlaza osiguravaju da čak i udaljene biljke dobiju vrijednu hranu. Baterija osigurava konstantan tlak u spremniku i prskanje bez pumpanja.

Foto: Tlačna prskalica ima crijevo za raspršivanje s mlaznicom koja je beskonačno podesiva i nudi raspon od raspršivača do mlaza

Čista priroda i domaća zaštita bilja

Što učiniti ako vaše biljke napadnu štetnici ili gljivične infekcije? Ako su se lisne uši naselile u vašim gredicama, ekstrakt koprive može spasiti stvar. Svakodnevno prskajte proizvod na gnijezda lisnih uši dok ne uginu. Čaj od preslice može se koristiti i za sprječavanje lisnih uši i gljivičnih infekcija. Izbojci preslice se režu i natapaju u kipućoj vodi.

Umiješajte ih u vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Kada se pripravak ohladi, pomiješajte ga s mlakom vodom u omjeru 1:4. Vrtne biljke bit će otpornije na infekcije ako pošpricate lišće s obje strane.

Kako biste još više pomogli prirodi, možete koristiti navodnjavanje kapanjem, čime se štedi voda. Različiti setovi Micro-Drip-System osiguravaju optimalnu njegu vrtnog bilja, cvjetnjaka, nasada i visokih korita. Spojite glavnu jedinicu ili računalo za navodnjavanje (ovisno o setu) na slavinu, usmjerite crijevo do biljaka, ugradite kapaljke i samozalijevanje može početi. Dozator za miješanje tekućeg gnojiva nudi veliki otvor za punjenje kako bi se vaš proizvod lakše dozirao u posudu za miješanje. Širok raspon GARDENA kapaljka i mlaznica osigurava optimalnu i ravnomjernu primjenu proizvoda na sve biljke u blizini. Rotirajući mikroraspršivač 360° navodnjava površine dosega do 3,5 metra finim raspršivanjem.

Foto: Podesive mlaznice za zalijevanje i navodnjavanje kap po kap osiguravaju do 70% manju potrošnju vode

Čajanka za odvažne ruže

Znate li prirodni lijek za pepelnicu ruža? Vrtlarima čaj od češnjaka možda neće biti baš ukusan, ali će ruže cijeniti njegova preventivna i regenerativna svojstva. U vodi skuhajte svježe iscijeđeni češnjak, ostavite da odstoji 30 minuta da se čaj ohladi, procijedite i dodajte mlaku vodu. Prskajte proizvod na ruže u suhim i oblačnim danima. Po potrebi možete ponoviti čajnu ceremoniju jednom tjedno.

Svaka uvenula biljka ne znači nužno da joj treba gnojivo ili da su je napali štetnici. Pogotovo u vrućim danima, uvenulo lišće i cvijeće ukazuju na nedostatak vode. Prije nego krenete na zasluženi odmor, pobrinite se da biljke budu optimalno i redovito zalijevane. GARDENA AquaBloom set sa spremnikom za vodu ne treba struju niti slavinu za vodu. Automatski kapa do 20 biljaka, sa ukupno 14 mogućih postavki vremena i intenziteta zalijevanja osiguravaju individualnu njegu biljaka.

Foto: Potpuno automatizirano i individualno zalijevanje do 20 biljaka, bez struje i vode