Nazivaju je jednom od najboljih serija, a sad je izdominirala u nominacijama za Emmy

Foto: Press

HBO-OVA drama Nasljeđe (Succession) vodi po broju nominacija za televizijske nagrade Emmy s čak 27 nominacija za posljednju sezonu.

Nasljeđe je jedna od najpopularnijih HBO-ovih serija svih vremena. Dobila je brojne nagrade i oduševila milijune gledatelja diljem svijeta. Kreator serije je Jesse Armstrong.

Priča je to o podjelama u obitelji medijskog mogula. Jesse Armstrong je prije nekoliko godina rekao da serija prati potpuno izmišljenu obitelj dodavši da je proučavao najbogatije obitelji svijeta i iz njih crpio inspiraciju. No mnogi se i dalje pitaju jesu li živopisni likovi ove sjajne serije utemeljeni u stvarnosti. 

Koja obitelj je inspirirala priču?

Prije nekoliko godina čak je i napisao scenarij o odnosima unutar obitelji Murdoch, no ta serija nikad nije ugledala svjetlost dana. Ipak, ostaje primjetan velik broj poveznica između fiktivne obitelj Roy i stvarnih imućnih obitelji u kojima se vode najčešće nevidljive bitke za preuzimanje "trona". 

Upravo zato godinama traje rasprava o tome na osnovi koje je obitelji nastala popularna HBO-ova serija, a o tome je progovorio i Brian Cox, glumac koji je maestralno utjelovio glavu obitelji Logana Roya. 

"On nije Rupert Murdoch. Sasvim sigurno nije Donald Trump, a nije ni Conrad Black. On je iz temelja izgradio svoj imperij, a nešto mu se dogodilo u djetinjstvu zbog čega je rekao: 'K vragu sve, ništa od ovoga ne valja''', rekao je Cox.

>>Tko su stvarne bogataške obitelji koje su inspirirale HBO-ovu hit seriju Succession?

Ipak, teško je ignorirati brojne sličnosti između Royevih i obitelji najbogatijih medijskih moćnika. Mnogi vjeruju da je obitelj Murdoch bila inspiracija za seriju.

Kao i kod Royevih, i u obitelji Murdoch glava obitelji je sve stariji patrijarh koji je zadržao čelnu funkciju u tvrtki premda mu je odavno bilo vrijeme za mirovinu. Naime, Rupert Murdoch vratio se na izvršne funkcije u Fox Newsu nakon skandala s Rogerom Ailesom i trenutno je predsjednik korporacije Fox.

Kao i Logan, Murdoch ima četiri potencijalna nasljednika. Najstariji sin je 51-godišnji Lachlan, izvršni predsjednik kompanije Nova Entertainment, dopredsjednik News Corpa i izvršni predsjednik te izvršni direktor korporacije Fox.

Najveća razlika između dviju obitelji je u bogatstvu. Premda obitelj Roy uživa u basnoslovnom bogatstvu, tijekom četiri sezone serije stekao se dojam da ipak nisu bogati kao obitelj Murdoch.

Osim obitelji Murdoch, seriju su, smatraju neki, mogle inspirirati neke od sljedećih bogataških obitelji - Sulzberger, Redstone, Hearst, Maxwell i Carnegie.

Serija je snimana i u Hrvatskoj

Druga sezona serije kratko je snimana u Hrvatskoj. Snimalo se 2019. godine svega nekoliko dana na Korčuli, oko Dubrovnika i u Zagrebu.

Na snimanju u Hrvatskoj radilo je ukupno 613 ljudi, od čega 595 hrvatskih državljana (161 filmski djelatnik, tri pripravnika i 431 statist).

 

Serija završava četvrtom sezonom

Jesse Armstrong je u ožujku rekao da je četvrta sezona serije i zadnja.

>>"Najteži kraj u povijesti TV-a": Finale Nasljeđa oduševilo i kritiku i gledatelje

"Kraj serije mi je uvijek nekako bio prisutan u mislima. Odigrali smo razne scenarije: mogli bismo napraviti nekoliko kratkih sezona ili još dvije sezone. Ili bismo mogli nastaviti godinama i pretvoriti seriju u nešto prilično drugačije i napraviti raznovrsniju, slobodniju vrstu zabavne serije, gdje bi bilo dobrih i loših tjedana. Ili bismo mogli napraviti nešto malo mišićavije i potpunije i izaći nekako snažnije. I to je definitivno uvijek bila moja preferencija", rekao je za strane medije.

 

Pročitajte više