Sigurno niste znali za ove genijalne planinarske staze

Foto: Shutterstock

PLANINARENJE je jedan od najzabavnijih i najzdravijih oblika rekreacije, a posljednjih je godina doživjelo pravi boom. Bijeg u prirodu djeluje kao prava antistres terapija, a mnogi su upravo tijekom proteklih par godina shvatili važnost outdoor aktivnosti, rekreacije, kretanja i druženja u prirodi, svježeg i čistog zraka te aktivnog odmora.

Brojni su pozitivni učinci planinarenja kao rekreacije na fizičko i mentalno zdravlje. Prije svega, tu su sagorijevanje kalorija, kondicija, rad cijelog tijela, koordinacija, opuštanje, sprječavanje bolesti i slično.

Osim toga, planinarenje je društvena aktivnost koja će vam omogućiti da upoznate nove ljude, učvrstite prijateljstva i dobijete neprocjenjiva životna iskustva. Planinariti možete u bilo koje doba godine, pješačiti u prirodi možete bilo kada, ne postoje ograničenja.

Osjećaj osvajanja vrha planine često je nezamjenjiv, a svaki planinar zna da nakon osvojenog vrha slijedi nagrada, a to su zasluženi odmor i okrjepa, poput osvježavajućeg piva Pan. Upravo Pan podsjeća kako život može biti prilično jednostavan i kako je lako uživati u njegovoj jednostavnosti bez nepotrebnih komplikacija.

Foto: Press

Bit rekreacije i jest u uživanju u malim, svakodnevnim trenucima, kao i u pivu nakon rekreacije. Zbog toga Pan kao "Ponosni pokrovitelj rekreativaca" prati i podržava sve one koji uživaju u trenucima rekreacije.

Nakon rekreacije i dolaska na vrh planine nagradite se pivom, ali budite odgovorni i prema sebi i prema prirodi. Odgovorno birajte i stazu kojom ćete ići, ovisno o svojoj kondiciji, a ako prvi put krećete u avanturu, obavezno se informirajte na što sve trebate pripaziti i što vam sve treba za planinarski izlet.

Hrvatska ima čak 6000 kilometara planinarskih staza. Mi vam donosimo izbor onih najljepših, pogodnih i za početnike rekreativce i za one u odličnoj kondiciji.

Staza na otoku soli, sira i čipke

Staza Life on Mars kraljica je među stazama sa zadivljujućim prizorima mora i surovih stijena uz pozadinu Velebita. Bura, vjetar i more napravili su svoje pa površina ovog dijela otoka podsjeća na Mars, na kojem ipak ima života jer mnoštvo planinara želi proći baš ovu stazu, idealnu za pješačenje u proljeće ili jesen.

Nema velikih uspona i silazaka pa je idealna za svaki stupanj kondicije, a prikladna je i za djecu školske dobi. Na surovom kršu gotovo nema ničega osim stijena i kamenja, tek poneki potočić koji se hrabro probija kroz krš i svoj put nastavlja sve do mora. Staza je geološki jedinstvena i izgleda egzotično i izuzetno atraktivno.

Sadrži četiri treking rute ukupne dužine od 16 kilometara. Možete krenuti iz Metajne, s plaže Ručica, jedne od najljepših plaža u Hrvatskoj. Proći ćete plažama Beritnica, Slana i Seline, a ako ste vješt planinar, tu je i ferrata u dužini od 100 metara.

Za nju vam je potrebno korištenje adekvatne opreme, poput penjačkog pojasa i rukavica. Ferrata predstavlja premosnicu preko morskog dijela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac. Trajanje prolaza je između 10 do 15 minuta, a visina mu je između jednog i dva metra iznad mora. Pristup morskoj Via Ferrati je od uvale Slana označenim planinarskim putem, dva kilometara od plaže Ručica u Metajni.

Mističnost i surovost Velebita

Svjedok umijeća stvaranja ljudske ruke i remek-djelo suhozidnog graditeljstva – baš tako etiketiraju Premužićevu stazu, izgrađenu 30-ih godina prošlog stoljeća. Staza se gradila samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog majstorske gradnje i nenametljive uklopljenosti u prirodu predstavlja vrh graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj.

Projektirao ju je i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u Velebit, a planinari su je prozvali njegovim imenom. Staza na jednostavan način vodi u mističnost i surovost dijelova sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Radi se o skupini stjenovitih vrhova, od koji su neki visoki i do 200 metara. Proglašeni su strogim rezervatom još 1969. godine. Priroda se ovdje poigrala maštom i stvorila čarobne kreacije nastale zahvaljujući paleogenskim naslagama sastavljenim od vapnenca.

Kukovi i stjenoviti vrhovi međusobno su odvojeni ponikvama i provalijama, što ovu stazu čini izrazito atraktivnom. Na samoj stazi danas su četiri planinarska objekta, uz Krajačevu kuću (danas PD Zavižan) i Rossijevo sklonište, koji su izgrađeni prije staze, tu su i planinarska kuća Alan i sklonište Skorpovac.

Foto: Shutterstock

Grofova staza na Jankovcu - upoznajte najljepši dio Papuka

Ponos Slavonije – planina Papuk prostire se na više od 300 kilometara površine, a zbog svoje je iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno-povijesne baštine 1999. godine proglašen parkom prirode. Ondje se smjestilo popularno izletište i planinarski dom Jankovac. Nalazi se na prekrasnom proplanku, okružen brežuljcima, šumom i jezerima. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.

Na Jankovcu je izgrađena Grofova poučna staza, koja prolazi najljepšim dijelovima park-šume. Prepuna je mostića, rukohvata, stuba i poučnih tabli na kojima je sadržaj koji objašnjava pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje prolazi staza duga oko 2.5 kilometara. Mjesto je dobilo ime po plemenitom Josipu Jankoviću, koji je glavni krivac za postojanje planinarskog doma.

Čovjek koji je imao viziju uredio je izvore i oformio dva jezera, a potom kanalizirao potok iz jezera i usmjerio ga prema trećem manjem jezeru, na mjestu gdje se dolina obrušava u kanjon rječice Kovačice. Time je stvorio posebnu atrakciju - slap Skakavac, koji ponosno nosi titulu najvećeg i najpoznatijeg slapa u Slavoniji. Slap je visok 38 metara, ostavlja bez daha i zaslužuje mjesto na razglednicama. Količina vode ovisi o godišnjem dobu i zato ga požurite vidjeti prije ljeta!

Uvijek postoji alternativa

Medvednicu ne moramo puno predstavljati, no u okolici Zagreba krije se i manje poznata destinacija – Samoborsko gorje. Zaputite se na njegov najviši vrh Japetić koji se nalazi na 879 metara nadmorkse visine i najviši je vrh Samoborske gore, koja je dio Parka prirode Žumberak.

Radi očuvanja stoljetnih bukovih šuma nadomak samog vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica, u blizini kojeg je smještena piramida s koje posjetitelji mogu vidjeti gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku, ali i Sloveniju, sve do Alpa. Ovo izletište bogato je šumom, brojnim zaštićenim biljnim vrstama, ali i stazama koje željno iščekuju svoje posjetitelje. Ako ste ljubitelj paraglidinga, možete se okušati u natjecanjima koja se održavaju na livadi ispod planinarskog doma. Samoborsko gorje uvijek je dobar izbor za jednodnevni planinarski izlet.

Foto: Shutterstock

Mitsko brdo Godača - prava škrinja blaga

Dolina Gacke pravi je izbor za zaljubljenike u aktivni odmor, a planinarska staza Godača idealna je za sve rekreativce i ljubitelje prirode željne zabave. Staza je dugačka osam kilometara i pruža predivan pogled na Gacku dolinu i Sjeverni Velebit.

Posebnost staze je velik broj vidikovaca, a jedan od boljih zasigurno je vrh Veljun. Staza počinje u mjestu Sinac i spada u kategoriju srednje teških te traje oko tri sata. Što se više penjete, to je pogled na dolinu Gacke impresivniji.

Polazna točka staze nalazi se nadmorskoj visini od 460 metara, dalje vodi trasom do najdužeg tunela željezničke pruge Zagreb-Split, preko lokve Zidanice, nastavlja do vrha Veljun, koji se nalazi na 1013 metara nadmorske visine, odakle se pruža prekrasan sveobuhvatan pogled na Gacku, pa sve do predjela Veliki i Mali kotal, Udol i Mala draga, gdje je smještena šumsko-lovačka kuća za odmor. Ovaj lički gorski biser mora barem jedanput proći svaki istinski zaljubljenik u prirodu.

Foto: Shutterstock

Biser Jadrana - ribarski, težački i pastirski otok

Planinarsko-turistička staza Via Brattia jedan je od glavnih turističkih aduta otoka Brača. Radi se o kružnoj stazi dugoj 135 kilometara koja povezuje cijeli otok i idealan je izbor za proljeće, kasno ljeto ili ranu jesen.

Na stazi možete planinariti, ali i trčati, biciklirati ili samo šetati, a na nju možete doći iz bilo kojeg otočkog mjesta. Do svih lokacija će vas voditi karta i plavo-bijele markirne oznake, a svaku dionicu možete obilježiti pečatom kao znakom da ste osvojili dionicu, odnosno vrh.

Skupljenih 12 pečata na kraju tvori grb otoka Brača i u njemu lik Sv. Jurja, zaštitnika ovog otoka. Staza povezuje dvanaest najatraktivnijih kulturno-povijesnih otočkih lokacija. Prolazi središtima mnogih prekrasnih i živopisnih bračkih naselja – Supetra, Miraca, Sutivana, Bobovišća na Moru, Ložišća, Bobovišća, Milne, Murvice, Bola, Sumartina, Povalja, Pučišća, Postira, Škripa i vodi vas do nekih najljepših bračkih plaža i uvala – Zlatnog rata, Farske, Murvice, Lovrečine, Smrke…

Preporuka je da pješačke dionice odradite uz spavanje u nekom od mjesta na ruti. Kao posebnu atrakciju na ovoj ruti svakako izdvajamo Zmajevu špilju, koja se nalazi na 200 metara nadmorske visine. Stoljećima je služila kao svetište poljičkih glagoljaša. Pripremite se i za jednu od najvećih bračkih atrakcija Pustinju Blaca. Riječ je o samostanu iz 16. stoljeća, koji su utemeljili svećenici glagoljaši. U Pučišćima možete posjetiti glasovitu Klesarsku školu, u mjestu Škrip čeka vas Muzej Brača, u mjestu Povlja posjetite ranokršćansku baziliku smještenu uz župnu crkvu i još puno toga. Pripremite se za nevjerojatnu avanturu i nezaboravno iskustvo.

Foto: Press

Proljeće je idealno za planinarenje, a sve predložene staze prikladne su i za početnike i za iskusne planinare. Zato gojze na noge, Pan pivo u ruksak i na put s društvom u planine jer svi znamo da je ovakva vrsta rekreacije jedan od najboljih načina za uživanje i opuštanje s bliskim krugom ljudi. To zna i Pan, "Ponosni pokrovitelj rekreativaca" koji razumije što rekreacija predstavlja i koje mjesto zauzima u našim životima. Stoga se rekreirajte pametno i odgovorno! Mi smo vam dali ideje kamo da se zaputite, a na vama je da ih ostvarite.

Sadržaj donose Index i Pan u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više