Šime i Marko u Velebitskom kanalu ulovili megaškampa: "Ovo ću pamtiti cijeli život"

Foto: Vrški glasnik

BRAĆA Marko i Šime Stojak u Velebitskom kanalu ulovili su megaškampa, dugog čak 43 centimetra, a teškog 380 grama. Za Vrški glasnik Marko je ispričao da su se, usprkos bogatom iskustvu u ribolovu, i sami iznenadili kad su vidjeli golemog škampa. 

"S obzirom na to da se profesionalno bavimo ribolovom, a vrijeme je od škampa, svakodnevno provjeravamo brojne vrše (tzv. škamparice) na više lokacija u moru. Isplovili smo i taj put te krenuli u nadi kako će ulov biti zadovoljavajuć. Tako je na kraju i bilo, samo smo prilikom prebacivanja škampa u kajić primijetili nešto čudno. Pomakli smo nekoliko njih s vrha da bolje vidimo što se događa na dnu, kad ono - škamp kakvog u životu nismo mogli ni zamisliti, a kamoli vidjeti", rekao je Marko. 

Marko kaže da su i ranije znali uloviti veće primjerke škampa, ali nikad ovakvog. 

"Dosad smo znali uloviti veće primjerke škampa, ali ovakvo nešto nisam ni mogao zamisliti. Ovo ću zasigurno pamtiti cijeli život", istaknuo je. 

Prema pisanju Vrškog glasnika, radi se o grdosiji iz porodice Nephropidae, a ranije ove godine u Velebitskom kanalu ulovljen je još jedan golemi škamp, iste dužine, ali manje gramaže

"Smatram kako je ovo rezultat dugogodišnjeg pametnog gospodarenja lovom škampa jer se male jedinke vraćaju u more, što doprinosi očuvanju vrste", rekao je Markov brat Šime Stojak, također navodeći kako je podvelebitski škamp najcjenjeniji na Jadranu.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, škamp (Nephrops norvegicus) je viši rak izduženih kliješta iz porodice hlapova (Nephropidae), svjetlocrvene do smeđe boje, duljine do 25 centimetara, dok ženka postiže dužinu do maksimalno 17 centimetara. Aktivan je noću i hrani se uginulim životinjama, a živi na muljevitom i blatnjavom dnu Atlantskog oceana, Sredozemnog i Jadranskoga mora, na dubinama od 40 do 800 metara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.