Simpatiziranje zla? Amerikance šokirala scena iz serije snimane u Hrvatskoj

Screenshot: YouTube

DRUGA epizoda treće sezone HBO-ove serije "Succession", odnosno "Naslijeđe" privukla je mnogo pozornosti zbog scene sa zastrašujućom igrom naziva "Vepar na podu". Igra je to koju je bezobrazno bogati mogul Logan Roy izmislio za potencijalne izdajice među svojim podređenima.

U sceni Logan prisiljava neke od njih da se glasaju poput divljih svinja i tuku oko kobasica, dok on viče: "Zabavno je!" U sceni se prostorija puna uglađenih menadžera odjednom pretvara u prizor kakav ne biste vidjeli ni u filmovima o bizarnostima u raznima bratstvima.

"Ovo je napetije i strašnije od bilo kojeg horora, no svejedno mi je smiješno", "Jedna od najneugodnijih scena koje sam ikad gledao", samo su neki od komentara gledatelja. "Odlična scena, uživao sam", pišu drugi.

Scena je to o kojoj danas raspravljaju mnogi američki mediji, a svi su složni u jednom - serija se u toj epizodi, naslova "Lov", pokazala u svom  vrhuncu. Za neke pozitivnom, za neke negativnom.

Naime, "Succession" je serija o monstruozno bogatim ljudima koji vam u isto vrijeme mogu biti nevjerojatno uzbudljivi, ali i nevjerojatno odbojni pa su se neki američki novinari zapitali ismijava li zaista serije te "ultrazločeste ljude", kako su okarakterizirani, ili zapravo tjera gledatelja da ih počne simpatizirati.

Radnja serijala prati život bogate američke obitelji Roy, točnije mogula Logana Roya i njegovih četvero djece koji vode jedan od najvećih medijskih i zabavnih konglomerata na svijetu. Glavne uloge igraju Brian Cox, Jeremy Strong, Hiam Abbass, Sarah Snook i Kieran Culkin.

"Potkopava li serija vlastitu klasnu politiku stvarajući simpatiju prema tim likovima? Nemoguće je gledati seriju bez emocionalnog povezivanja s tim ljudima", pita se američki The Week aludirajući na to da serija gledatelja navodi da počinje simpatizirati ljude koji zapravo čine loše. 

"Ipak, teško je shvatiti da na svijetu postoji osoba koja ne shvaća da mi gubimo neovisno o tome koji će lik u seriji pobijediti", razuvjerava u svom članku BuzzFeed. "Poziva vas da odaberete svog borca ​​i shvatite da će svaki od njih učiniti sve što je potrebno kako bi osposobio tvrtku koja im pruža najviše moći i bogatstva", zaključuju.

"Ako se ne budemo spasili od takvih ultrabogatih, sugerira serija, tada ćemo se morati zadovoljiti gledajući ih kako se prepiru oko svijeta koji ostane nakon što im dosadi uništavati ga", piše BuzzFeed.

Snimana u Hrvatskoj

U srpnju ove godine dio serije sniman je i u Hrvatskoj, točnije u Cavtatu. Snimanje se odvijalo na megaluksuznoj jahti "Solandge" koja je odmah privukla pozornost turista i lokalaca. Osim u Cavtatu, snimanja su se odvijala i u Dubrovniku te na Korčuli.