Sjećate li ih se? Ovo je 11 najlegendarnijih trenutaka s Guntherom u Prijateljima

Foto: Press

JAMES Michael Tyler, omiljeni sporedni lik humoristične serije Prijatelji, preminuo je u 59. godini, a obožavatelji se prisjećaju legendarnih scena s likom Gunthera. 

U seriji se pojavio u 185 epizoda - više od Janice, Carol, Susan, Phoebeina supruga Mikea te Jacka i Judy Geller zajedno. Iako u epizodama nije puno govorio, scene s njim su bile veoma pamtljive. U nastavku donosimo 11 legendarnih trenutaka Jamesa Michaela Tylera u ulozi legendarnog Gunthera. 

1. Tylerov debi u Prijateljima


U svom prvom pojavljivanju u Prijateljima Gunther nije puno govorio. U seriji se pojavljuje u drugoj epizodi, The One With The Sonogram, a prvi put je progovorio u 33. epizodi, kada je na Rossovo pitanje o stepenicama odgovorio s jednostavnim "da". 

2. Zaljubljenost u Rachel


Uz to što je konobar u Central Perku, Guntherov lik najviše pamtimo zbog zaljubljenosti u Rachel. Gotovo da možemo reći kako je obožavanje Rachel bilo dio njegove osobnosti.

Scene u kojima Gunther pati za Rachel i istovremeno zavidi Rossu uvijek su bile smiješne, posebice zbog čeznutljivih pogleda i unutarnjeg monologa koji je Gunther vodio sa sobom svaki put kada bi se obratio Rachel. 

Obožavatelji serije posebno izdvajaju scenu u kojoj se Gunther ispričava Rachel zato što ga je Phoebe poljubila.

3. Porsche

Nakon što je Joey pronašao ključeve Porschea u Central Perku, prvo je upitao Gunthera jesu li to njegovi ključevi. Dijalog iz scena posebno je duhovit, a često se izdvaja u najboljim scenama iz humoristične serije. 

"Da, to vozim", uzvratio je Gunther sarkastično. "Zarađujem četiri dolara na sat. Štedio sam 350 godina."

Ova je interakcija poslužila kao odskočna daska za ostatak epizode u kojoj se Joey predstavljao kao vlasnik automobila ne bi li impresionirao što više žena koje je susreo. 

4. Lik koji nikad nije mijenjao stil 

Svi likovi u Prijateljima barem su jednom promijenili stil i frizuru, no Gunther nije bio jedan od njih. 

Njegova bijelo-plava kosa postala je njegov zaštitni znak, ali ta boja zapravo nikada nije bila planirana. Noć prije audicije jedan Tylerov prijatelj obojio mu je kosu, ali boja nije ispala kako je bilo planirano. 

Ipak, Tyleru je ta nezgoda pomogla jer je njome privukao pažnju publike u ranoj fazi serije, kad je bio statist. No, zbog toga je Tyler tijekom 10 godina svaki tjedan morao bojiti kosu. 

5. Gunther i nizozemski 

Kada je Ross pokušao naučiti nizozemski kako bi impresionirao stanodavca stana u kojem je htio živjeti, pokušao je vježbati fraze na Guntheru, koji je tečni govornik nizozemskog. 

Na kraju razgovora je Gunther Rossa nazvao "ezelom", za što je Ross kasnije otkrio da znači magarac. Nakon što je pronašao prijevod riječi, odlučio je Gunthera nazvati "ezelom", ali nije očekivao da će mu Gunther uzvratiti istom mjerom i potpuno ga izbezumiti. 

Kako je Gunther izvorni govornik nizozemskog, Rossu je odvratio s "Jij hebt seks met ezels (Seksaš se s magarcima)". 

6. Napadi bijesa u skladišnim prostorijama


Gunther je bio čest svjedok Rachelinih spojeva, a posebno mu je smetao odnos s Rossom. Ipak, u trećoj sezoni, nakon što je drugi muškarac Rachel pozvao van pred njim, Gunther se razljutio i otišao u skladišni prostor kafića. 

Sljedeće što se čulo bila je buka u ostavi nakon što je Gunther razbio veću količinu stakla i posuđa. 

Kada se vratio iza šanka, a gosti su ga dočekali u tišini, samo je rekao "Ispala mi je šalica", u što nitko nije povjerovao. 

7. Pridržavao se standarda pristojnosti

Gunther je bio smiješan sporedni lik, ali i onaj kojeg se često povezuje uz pristojnost.

Tako je u trećoj sezoni Gunther pomogao Phoebe u škakljivoj situaciji kada je pokušala ostaviti muškarca s kojim je izlazila. Phoebein partner Robert nosio je vrlo široke kratke hlače i kao rezultat toga privlačio poglede okoline.

Robertovo nenamjerno pokazivanje spolovila nasmijalo je Chandlera, Joeyja i Rossa, ali nitko od njih nije htio Robertu reći za njegov problem. 

Srećom, kada je Gunther prošao pokraj njihovog stola, brzo je dobacio Robertu: "Hej, prijatelju, ovo je obiteljsko mjesto. Vrati miša u kuću."

Jednom prilikom tijekom intervjua 2015. godine Tyler je priznao kako mu je to najdraže što je rekao u Prijateljima. 

8. ...kao i zabrane pušenja u Central Perku 

Chandler je bio poznat kao sarkastičan lik, ali i onaj koji skoro kroz čitavu seriju nastoji prestati pušiti cigarete. 

"Oh, ne, ne, ovdje nema ništa od toga", rekao je Gunther Chandleru kad je pokušao popušiti cigaretu u Central Perku.

Ipak, dozvolio mu je da cigaretu popuši do kraja ako i njemu da jedan dim.

9. Glumac u sapunici

Joeyju je trebalo rame za plakanje nakon što je u drugoj sezoni ostao bez posla. Svratio je u Central Perk na kavu i rekao Guntheru kako su producenti serije Days of Our Lives ubili lika koji je glumio. 

"Šteta. Kako su to uspjeli?" upitao je suosjećajni Gunther. "Pao sam u otvor lifta", objasnio je Joey.

Gunther je odgovorio: "To je sranje. Ja sam bio zatrpan u lavini." Nakon Joeyjeve zbunjenosti objasnio je: "Nekoć sam bio Bryce u All My Children."

To je bio jedan od rijetkih trenutaka kada su gledatelji mogli saznati nešto više o Guntheru.

10. Tylerovo pojavljivanje na okupljanju postave Prijatelja

Kad su se glumci Prijatelja ponovno okupili na svom toliko najavljivanom okupljanju početkom 2021., nekoliko članova sporedne glumačke ekipe pridružilo im se na proslavi.

Tyler je bio jedini član postave koji se pojavio putem Zooma, a ne osobno kao ostali sporedni likovi. Razlog je bio to što zbog raka nije mogao hodati te je bio prisiljen koristiti invalidska kolica. 

"Bilo je to najupečatljivijih 10 godina u mom životu, iskreno", rekao je Tyler voditelju Jamesu Cordenu. "Nisam mogao zamisliti bolje iskustvo. Svi ovi ljudi su bili fantastični. Bilo je užitak raditi s njima. Osjećao sam se vrlo, vrlo posebno."

11. Opraštanje od Rachel

Pri samom kraju Prijatelja Gunther je  konačno skupio hrabrost da prizna svoje osjećaje prema Rachel prije nego što je trebala poslovno otići u Pariz.

Gunther joj je rekao: "Znam da večeras odlaziš, ali samo ti moram reći. Volim te. Ja... ne znam mijenja li to uopće tvoje planove? Ali mislio sam da bi trebala znati."

Postajući emocionalna, Rachel je odgovorila: "Gunther. Oh, i ja tebe volim. Vjerojatno ne na isti način, ali volim. A kad budem u kafiću pila kavu i vidim čovjeka s kosom svjetlijom od sunca, mislit ću na tebe..."