Sjećate se Luke iz Ville Marije? Danas ima 50 godina, glumi u novom domaćem filmu

Foto: Tomislav Miletic/Josip Mikacic/PIXSELL

Glumac Damir Markovina bio je zvijezda jedne od prvih hrvatskih sapunica, Ville Marije. Markovina je s 31 godinom glumio lik Luke Pongraca, ambicioznog, ali siromašnog Zagrepčanina koji se zaljubljuje u Doru Jurak, nasljednicu iz bogate zagrebačke obitelji, koju je glumila Jelena Veljača.

Markovina danas ima 50 godina, povukao se iz javnosti, no i dalje se bavi glumom. Ipak, više se okrenuo kazalištu, radi u HNK-u Zagreb. Sinoć se, s pratnjom, pojavio na premijeri domaćeg filma Šalša, u kojem i glumi.

Rođen u Beogradu, djetinjstvo proveo u Splitu

Markovina je rođen 1973. u Beogradu, a djetinjstvo je proveo u Splitu i na Korčuli. Osnovnu školu, gimnaziju i srednju glazbenu školu završio je u Mostaru. Od 1992. godine živi u Zagrebu, gdje je 2000. godine diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti. Usavršavao se na različitim seminarima i radionicama scenskog pokreta, mima, biomehanike, commedie dell’ arte. Član je ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2002. godine.

Politički je angažiran. Naime, jedan je od dvadeset potpisnika pisma upućenog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, u kojemu izražavaju svoju zabrinutost imenovanjem Zlatka Hasanbegovića članom Kazališnog vijeća HNK Zagreb.

Potpisnik je Deklaracije o zajedničkom jeziku, u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.