Sljedećih nas dana u Zagrebu očekuje pravi spektakl. Evo o čemu se radi

Foto: TZGZ/D. Miloslavić

ZA sve vas koji jedva čekate proljeće i događanja na otvorenom, imamo sjajne vijesti. Od 16. do 20. ožujka umjetnost izlazi na ulice grada Zagreba. Naime, ove se godine u našem glavnom gradu održava četvrti Festival svjetla koji Zagrepčani, ali i njegovi gosti nestrpljivo očekuju.

Radi se o manifestaciji koja privlači brojne posjetitelje, a njenim održavanjem Zagreb se pridružio nizu svjetskih gradova kao što su Lyon, Amsterdam, Helsinki, Prag i Berlin, koji njeguju tradiciju održavanja Festivala svjetla i godinama priređuju pravi svjetlosni spektakl.

O čemu se točno radi?

U Zagrebu vas u navedenom terminu očekuju svakog dana od 18 do 23 sata maštovite svjetlosne priredbe, audiovizualne instalacije i projekcije na više lokacija u gradu. Umjetnost svjetla ove godine šalje poruke nade, zajedništva i mira. A kako biste doživjeli svjetlosnu čaroliju, uputite se u naš glavni grad i uživajte u spektaklu koji su pažljivo pripremili svjetlosni umjetnici.

Foto: J.Duval

Zagreb je obasjan četvrti put 

U našem su se glavnom gradu dosad održala već tri Festivala svjetla, a ovaj atraktivni kulturno-umjetnički spektakl privukao je mnoštvo posjetitelja te izazvao brojne pozitivne reakcije. Odlučili smo provjeriti s posjetiteljima ovog festivala zašto je toliko poseban.

Ana (38) iz Zagreba kaže kako ju je Festival 2019. godine oduševio te da joj je drago čuti da je manifestacija zaživjela i ove godine. „Svjetlosne instalacije u Zagrebu me uvijek iznova razvesele. Mislim da pune grad dodatnom toplom energijom i preporučila bih svakome tko je u mogućnosti da dođe i posjeti ovaj festival jer će pamtiti taj doživljaj.“

Dodaje i kako su je 2019. posebno oduševili lampioni u obliku ribica i Tunel Grič koji je bio transformiran u čarobnu šumu te da jedva čeka vidjeti što će sve zasjati i u kojem obliku ove godine. Da se radi o posebnom doživljaju slaže se i Ivana (40) iz Varaždina koja je 2019. na treće izdanje festivala došla s obitelji u Zagreb, a isto namjerava i ove godine.

Foto: J.Duval

„Djeca, ali i mi odrasli smo bili oduševljeni maštovitim instalacijama, a sve nas se posebno dojmila čarobna šuma. Ovo je odlična prilika za napraviti izlet do Zagreba i uživati u provedenom vremenu s obitelji“, zaključila je Ivana.

Nikad veći Festival svjetla

Ove se godine prvi put Festival svjetla širi i na Donji grad pa ćete inovativne svjetlosne instalacije moći vidjeti po brojnim lokacijama u cijelom gradu, a u nastavku vam otkrivamo i nekoliko detalja ovogodišnjeg svjetlosnog spektakla.

U četvrtom izdanju festivala očekuje nas Utrka Glow Run čiji sudionici nose svjetleće, odnosno reflektirajuće detalje te obilaze lokacije festivala kako bi širili pozitivan duh proljeća među posjetiteljima festivala.

Jednu posebnu interaktivnu skulpturu nastalu u suradnji s Edinom Selesković pronaći ćete ispred Kuće Europe, na Europskom trgu. Radi se o svjetlosnoj skulpturi koja uz 3D mapping prati ritam otkucaja europskog srca i u proširenoj stvarnosti možete ispisati ili pročitati želje za bolju budućnost.

Pripremljeno je i nekoliko lokacija za djecu pa će vaši mališani posebno uživati u četvrtom izdanju ovog festivala. Svjetlosne instalacije tako možete pronaći na dječjem igralištu ispred Hrvatske akademije znanosti, a u središtu svega je Školica – svjetleća instalacija koja poziva sve prisutne na igru.

U parku Zrinjevac zasvijetlit će ljuljačke, park Grič pretvara se u vrt pun čarobnih cvjetova dok će dječje igralište na Dubravkinom putu biti pretvoreno u igralište iz snova. 

I ove se godine UNICEF-ov Muzej realnosti pridružio manifestaciji te će interaktivnim iskustvima osvijetliti životne stvarnosti djece kako bi posjetitelji iskusili stvarnost očima onih koji svijet vide drugačije.

Još jedna posebna priča odvija se i na Trgu Josipa Jurja Strossmayera gdje ćete u projekcijskom tunelu moći pogledati svjetlosnu izložbu mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata, odnosno njihove nagrađene projekte. Muzička će akademija također biti osvijetljena u sklopu svoje 100. godišnjice, a svjetlosnu igru boja i lasera uz čarobnu zvučnu podlogu jednostavno ne smijete propustiti.

U suradnji s kazalištem Gavella očekuje nas još jedan odličan projekt – naime, svjetlosni ekvinocij bit će prikazan kroz tamnu prizmu sadašnjice. Sama ideja ovog autorskog projekta je biti antiteza Festivalu svjetla i slaviti sve njemu suprotno.

U suradnji s Festivalom svjetla Berlin nastalo je i nekoliko svjetlosnih projekcija u kojima ćete uživati. Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta će biti ukrašena svjetlosnim elementima baštine, kao i Muzej za umjetnost i obrt čija će vanjština biti ispunjena s umjetničkim djelima koja se nalaze u trenutno zatvorenom muzeju.

Na pročelju Muzeja Mimara vidjeti možete 3D mapping koji oslikava impresiju hrvatske i zagrebačke kulturne i povijesne baštine dok će na glavnom zagrebačkom trgu zasjati osunčani paviljon u kojem snopovi svjetlosti označavaju 2700 sunčanih sati koje hrvatska obala u prosjeku zabilježi godišnje.

Jedno je sigurno, na koju se god lokaciju u gradu uputite, svjetlosne će vas instalacije i projekcije ostaviti bez daha. Više detalja o četvrtom izdanju Festivala svjetla pogledajte ovdje i isplanirajte svoj posjet ovom spektaklu već danas.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.