Snowden, Assange i WikiLeaks: Ovo su najveća curenja podataka današnjice

Foto: FAH/Wikileaks

CURENJE povjerljivih podataka u javnost postala je vrlo učestala pojava. Tome pogoduje mnogo čimbenika, od dostupnosti informacijskih kanala kojima se takvi dokumenti prebacuju do politike velikih zemalja ili organizacija s kojima se njihovi članovi ne slažu. U svakom slučaju, doseg takvih sigurnosnih proboja sve je dalekosežniji i sva je prilika kako će ih u budućnosti biti još.

Edward Snowden razotkrio NSA i njihov program špijuniranja

Bivši zaposlenik američke NSA (National Security Agency) objavio je tisuće dokumenata, u kojima se razotkriva kako je ova organizacija špijunirala praktički sve i sva.

Snimani su telefonski razgovori, praćeni su što svjetski državnici što obični ljudi, a razotkriven je i PRISM, posebno razvijen program pomoću kojeg su prikupljani podaci s društvenih mreža i internetskih tražilica.

WikiLeaks Vault 7 i CIA

Najnoviji slučaj dogodio se tek pred koji tjedan, a glavni protagonisti su američka obavještajna agencija CIA i WikiLeaks. Ovaj potonji objavio je, naime, dokaze kako CIA koristi brojne sigurnosne propuste u operativnim sustavima pametnih telefona i televizora, koristeći ih za prisluškivanje.

Uspjeli su probiti i zaštitu u automobilima, što bi im u budućnosti pružilo priliku da čak preuzmu kontrolu nad njima i, moguće, počine atentat bez ikakvih dokaza protiv njih.

Cablegate

Još 2010. dogodio se Cablegate, u kojem su mnogi šifrirani dokumenti američke vlade završili na WikiLeaksu. Razotkrivene su nebrojene tajne depeše između ambasada i matičnih zemalja gotovo cijelog svijeta, s naglaskom na one američke.

Cablegate je, primjerice, pokazao kako Iran posjeduje nuklearne bojne glave koje mu je prodala Sjeverna Koreja, da su SAD potajno bombardirale Jemen, kao i način na koji ta zemlja postupa sa zatvorenicima u zaljevu Guantanamo.

Guantanamo je također bio tema još jednog skupa dokumenata objavljenih u New York Timesu, Guardianu i WikiLeaksu, iz kojih se saznalo kako taj zatvor funkcionira i kako ondje čami velik broj nevinih ljudi.

Ratni dnevnici iz Afganistana i Iraka

U isto vrijeme i od istog izvora (Chelsea Manning) pojavii su se dnevnici iz ratova u Iraku i Afganistanu, razotkrivajući golem broj žrtava - napose među civilima - koje su ti ratovi polučili.

Iako su ovi dnevnici medijski snažno popraćeni, nitko nije direktno odgovarao za ono što se u njima našlo. Međutim, načini postupanja s ratnim zatvorenicima i djelovanje postrojbi na terenu ušli su u fokus političih rasprava, što se barem djelomično može pripisati ovoj objavi.

Slučaj dokumenata s Paname

Čak milijun i pol dokumenata našlo je svoj put do očiju javnosti u ovoj aferi. Oni su otkrili kako velik broj utjecajnih ljudi - političara i biznismena - koriste porezne oaze kako bi izbjegli plaćanje poreza u matičnoj zemlji.

Na listi su se našli Vladimir Putin, David Cameroon, Lionel Messi, a valja reći kako se ondje našlo i hrvatskih građana.

Scientologija i njena pravila

Scientologija je nova i u nekim dijelovima svijeta vrlo utjecajna religija, koju je osnovao pisac Ron Hubbard s namjerom da si namakne nešto novaca.

Religija se kao takva temelji na obredima koji su dobro skriveni od očiju javnosti, no 2008. na WikiLeaksu su objavljene mnoge od njenih tajni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.