Spas za alergičare i astmatičare, evo kako si pomoći u borbi protiv grinja i prašine

Foto: PR

ZNATE li da kvaliteta zraka koji udišete u zatvorenom prostoru izravno utječe na vaše zdravlje? Prema nekim istraživanjima, ljudi dnevno provode približno 90% vremena u zatvorenom. Tijekom hladnih zimskih dana te brojke vjerojatno su još veće.

Sve više znanstvenih istraživanja pokazuje da zrak u našim domovima može biti zagađeniji od vanjskog zraka, čak i u industrijaliziranim gradovima. Dugotrajna izloženost zagađenom zraku ima izravan utjecaj na zdravlje, a osobito su ugrožene ranjive skupine poput djece i starijih te oni koji pate od bolesti dišnog ili krvožilnog sustava.

Što sve utječe na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru u kojem boravimo? 

Para koja nastaje prilikom kuhanja i dim od duhanskih proizvoda samo su neki od izvora zagađenja zraka u vašem kućanstvu. Prema Europskoj agenciji za okoliš, neki od glavnih zagađivača zraka su dim cigareta, vlaga, alergeni i kemikalije u sredstvima za čišćenje. Tu su i spojevi kao što su ugljikov monoksid ili dušikov dioksid te radon (radioaktivni plin koji nastaje u tlu). Američka agencija za zaštitu okoliša upozorava i kako neadekvatna ventilacija, visoke temperature i vlaga mogu dodatno povećati koncentraciju ovih zagađivača.

Dobra vijest je da po pitanju zagađenosti zraka u vašem domu ipak možete nešto učiniti, a time i umanjiti zdravstvene rizike. Kako poboljšati kvalitetu zraka koji svakodnevno udišemo te kako sebi i članovima svoje obitelji osigurati zdraviji i čišći zrak u prostorijama u kojima boravite? Tri savjeta slijede u nastavku.

Uložite u pročišćivač zraka i smanjite koncentraciju štetnih tvari i alergena

Najpouzdaniji način da osigurate čistoću zraka u svojem domu je uz pomoć napredne tehnologije. Onečišćenje zraka ljudskom oku najčešće je nevidljivo, a zagađivači zraka vrlo često nemaju niti miris. No njihov utjecaj na vaše zdravlje može biti itekako opipljiv. 

Da biste bili potpuno bezbrižni, kvalitetu zraka u prostoriji u kojoj boravite možete doznati i kontrolirati u stvarnom vremenu. Philips je patentirao pročišćivač zraka koji skenira zrak čak tisuću puta u sekundi, kako bi otkrio sve najopasnije zagađivače i mikrobe, a zatim ih automatski uklonio. Ovaj pročišćivač zraka uklonit će čak 99.97% štetnih čestica iz zraka, uključujući viruse, bakterije, pelud, prašinu i perut vaših kućnih ljubimaca. Jednostavnim pritiskom gumba na uređaju pametna senzorska tehnologija brzo uklanja zagađivače zraka u unutarnjem prostoru - nevidljive čestice, štetne plinove i kućne alergene. 

Zdraviji i čišći zrak omogućit će vam lakše i bezbrižnije disanje, kako tijekom dana tako i noću, kada spavate. To će donijeti olakšanje čitavoj obitelji, a osobito onima koji boluju od bolesti dišnog sustava poput astme ili se muče s alergijama. Uz to, pročišćivač zraka pomoći će i u prevenciji alergija kod djece. Kada djeca odrastaju udišući čišći i zdraviji zrak, manja je vjerojatnost da u budućnosti razviju alergije. 

Ukrasite svoj dom hipoalergenim biljkama koje smanjuju onečišćenost zraka

U istraživanju iz 1989. NASA je otkrila da sobne biljke mogu u određenoj mjeri apsorbirati štetne tvari iz zraka. Osim što će smanjiti količinu štetnih tvari u zraku, biljke su i lijep dodatak za ukras vašeg interijera. Neka istraživanja upućuju i na povoljan učinak biljki na raspoloženje, pamćenje i koncentraciju. NASA-ini znanstvenici preporučuju držati dvije do tri biljke na 30 metara četvornih. 

Jedna od biljaka koje mogu pomoći u održavanju kvalitete zraka je bambus palma. Ova biljka prenosi zdravu količinu vlage u zrak pa je osobito korisna u zimskim mjesecima kad grijanje isušuje zrak u prostorijama u kojima boravimo. Još jedna biljka koja djeluje kao prirodni pročišćivač zraka je aloe vera. Ona pročišćava zrak od formaldehida i benzena, štetnih kemijskih spojeva koji se nalaze u sredstvima za čišćenje te apsorbira prašinu iz zraka.

Za bolji san, u svoju spavaću sobu možete staviti biljku neobičnog naziva, sanseverija ili svekrvin jezik. Prednost ove biljke je ta što noću ispušta kisik i pomaže vam da lakše dišete. Osim toga, dobra stvar kod ove biljke je i što je vrlo jednostavna za održavanje i ne zahtijeva puno brige pa je idealna za zaposlene ljude ili početnike u uzgajanju biljki.

Češće provjetravajte prostorije u kojima boravite, čak i zimi

U zatvorenim prostorima zrak može biti dva do pet puta zagađeniji od vanjskog zraka. Osobito je ovo izraženo zimi kad zbog hladnoće manje provjetravamo prostorije pa alergeni i ostali zagađivači jednostavno ostaju unutra. Jedan od najvažnijih faktora koji pridonose boljoj kvaliteti zraka u unutarnjim prostorima je učestala ventilacija. U prostorijama koje se slabo ventiliraju zamjetna je veća koncentracija ugljikovog dioksida. Osim učinka na zdravlje, to može djelovati i na djelotvornost u radu ili učenju. U uredima ili učionicama koje se slabo provjetravaju opaža se manja radna učinkovitost, a djeca u zagušljivim prostorijama teže prate i usvajaju školsko gradivo. 

Stoga čak i u hladnim mjesecima provjetravajte prostorije u kojima boravite, barem nekoliko minuta dnevno, i osigurajte da zrak koji udišete bude zdraviji i čišći. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Philipsom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.