Stanovnici ne žele turiste: Instagram uništava selo iz bajke koje i Hrvati vole

Foto: 123rf

HALLSTATT, malo selo u Salzkammergutu, nalazi se na obali Halštatskog jezera, na sjeveru Austrije. Ima oko 800 stanovnika.

Od 1997. godine pod zaštitom je UNESCO-a, a nedavno je počeo privlačiti veliki broj turista nakon što se 2006. godine pojavio u južnokorejskoj emisiji za putovanja, piše News.com.au.

Od tada su ljubitelji Instagrama nagrnuli u njega i na ovoj društvenoj mreži može se vidjeti veliki broj fotografija koje su nastale tamo.

Osim prelijepog pejzaža, osobito zimi, ovo selo privlači turiste i zbog toga što se vjeruje da je bio inspiracija za grad iz animiranog filma Frozen. Otkad se ovo uvjerenje raširilo, u gradu je skoro svakodnevno čak 10.000 turista iz Azije, a godišnje više od milijun posjetitelja.

Hallstatt sada ima šest puta više turista nego Venecija. Neki se čak i vjenčaju u ovom bajkovitom selu, dok su drugi toliko slobodni da se događa da ih lokalni stanovnici zateknu u svojim toaletima i spavaćim sobama.

U studenom požar je uništio značajan dio priobalja sagrađenog u 16. stoljeću i policija još istražuje ovaj slučaj u potrazi za krivcem.

Gradonačelnik Hallstatta sada je zamolio horde turista da ih ne posjećuju. Čak su i putevi zatvarani kako bi posjetitelji bili odbijeni, ali to nije urodilo plodom.

"Hallstatt je važan dio kulturne povijesti, a ne muzej. Želimo smanjiti broj turista, da ih bude tri puta manje, ali ne znamo kako ih zaustaviti", izjavio je gradonačelnik.

Ipak, nisu svi nezadovoljni zbog turista. Oni koji zarađuju na njima ne žale se. Sobe u hotelima koštaju od 300 do 400 eura po osobi, dok je korištenje javnog toaleta 1 euro (a koristi ga barem 4.000 ljudi dnevno).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.