Stiže novi nastavak književnog hit serijala, već je najavljena i filmska adaptacija

Foto: Press

Nadahnuta škotskim filozofom iz 18. stoljeća i modernom pošašću dezinformacija, spisateljica Suzanne Collins vraća se u opustošenu, postapokaliptičnu zemlju Panem za novi roman iz franšize Igre gladi.

Scholastic je u četvrtak objavio da će Sunrise on the Reaping, peti tom Collinsine uspješne distopijske serije, biti objavljen 18. ožujka 2025. Nova knjiga počinje žetvom 50. Igara gladi, 24 godine prije originalnog romana, koji je izašao 2008. godine, a 40 godina nakon najnovije njezine knjige The Ballad of Songbirds and Snakes, koja je objavljena 2020. godine.

Collins se za svoje ranije knjige iz serijala oslanjala na grčku mitologiju i rimske gladijatorske igre, ali za nadolazeći roman autorica citira škotskog prosvjetiteljskog filozofa Davida Humea.

"Za Sunrise on the Reaping bila sam inspirirana idejom Davida Humea o implicitnoj podložnosti i, njegovim riječima, 'lakoćom s kojom nekolicina upravlja'. Priča je također poslužila za dublje poniranje u korištenje propagande i moći onih koji kontroliraju narativ. Pitanje 'Stvarno ili nestvarno?' čini mi se svakim danom sve važnijim", rekla je Collins.

Već je najavljena i filmska ekranizacija

Ubrzo nakon objave o izlasku petog romana u serijalu filmski studio Lionsgate je otkrio kako će roman biti ekraniziran, a izlazak filma The Hunger Games: Sunrise on the Reaping najavljen je 20. studenoga 2026.

Sve četiri prethodne knjige adaptirane su u filmsku franšizu vrijednu više milijardi dolara, a Jennifer Lawrence tumačila je ulogu heroine Katniss Everdeen u četiri filma (treći roman podijeljen je u dva filma).

Prve četiri knjige Igre gladi prodane su u više od 100 milijuna primjeraka i prevedene su na desetke jezika. Collins je naizgled završila serijal nakon objavljivanja Mockingjaya 2010., ali je četiri godine kasnije zaprepastila čitatelje i izdavački svijet kada je otkrila da radi na onome što je postao roman The Ballad of Songbirds and Snakes, čija se radnja odvija 64 godine prije prve knjige.

Filmska verzija posljednjeg romana u serijalu, s Tomom Blythom i Rachel Zegler u glavnim ulogama, izašla je prošle godine. Film se pokazao kao hit na kinoblagajnama, zaradivši čak 337 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.