Što gledati ovog vikenda? Jednoj domaćoj televiziji (čini se) nisu javili da je Uskrs

Foto: Profimedia

ŠTO SE televizijskog programa tiče, Uskrs je oduvijek bio dosadnija verzija Božića, s tim da u oba slučaja dijele dio filmske ponude. No, budući da se radi o bitnom blagdanu, svi su već pomireni s činjenicom da je gotovo 90 posto sadržaja prvog programa Hrvatske televizije u nedjelju ispunjeno vjerskim sadržajem...

HRT nam je pripremio mega-Uskrs za pamćenje...

Od uskrsne mise u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca i poruke Gradu i svijetu pape Franje sa središnjeg balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu, preko Da mi Uskrs dođe, emisije pučke i predajne kulture, pa sve do posebnog izdanja emisije Pozitivno koja donosi priču autora Bože Vodopije o svetištu Gospe od Milosrđa čijoj su se zaštiti stoljećima utjecali dubrovački pomorci te Biblija u kojoj će o Uskrsu i njegovu navještaju u Bibliji govoriti bibličari Bruna Velčić i don Tomislav Zečević.

Jedino tko se neće baviti Uskrsom su Aleksandar Stanković u Nedjeljom u 2 (gost mu je Zoran Vakula) i Zvijezde pjevaju. Osim ako, naravno, ne odluče pjevati uskršnje hitove. Ako postoje. 

A ako još uvijek niste izašli iz teksta, HRT je na svoja tri programa pripremio i prigodni filmski program. 

Tu su hvaljeni i za Oscara nominirani film Johna Hustona iz 1966., Biblija: U početku..., zatim Ja ću budan sanjati, Petar Zecimir, dokumentarac Sveta zemlja Isusovim stopama, dokumentarni film scenaristice i urednice Antonije Hrvatin Roth, Mladi Mesija, mini serija Tako bijaše na početku..., te kraći dokumentarac Skica za portret: Sarkofag Božjeg Groba.

Prikazat će se i epizode serija Osnivači crkvenih redova: Ignacije Loyola i Franjevci u Hrvata: Hercegovačka franjevačka provincija Blažene Djevice na nebo uznesene.

Nova TV uskršnji maraton...

Nova TV je na sam Uskrs prilično slaba što se prigodnog sadržaja tiče jer osim filma Uskrsni tajni zadatak imaju još i Dan za pamćenje, Dogodilo se na Manhattanu i Oceanovih 8 te epizodu Plesa sa zvijezdama u uobičajenom terminu. 

No, dan ranije u primetimeu imaju uskršnji maraton s klasikom Ben-Hur, Pasija i Uskrsnuće s Josephom Fiennesom. Radi se o više nego solidnoj selekciji biblijskih epskih filmova koji su skupili, ili brdo Oscara, ili odlične kritike ili podigli prašinu. 

...a RTL-u nisu javili da postoji Uskrs

RTL je po dobrom starom običaju neopterećen stvarima kao što su Uskrs, Božić, blagdani, praznici i slične "gluposti" koje opterećuju prosječnog čovjeka. Njima je Uskrs bilo koja nedjelja u godini pa će u nedjelju prikazati treći dio komedije Johnny English i Marsovca s Mattom Damonom jer... Uskrs.

Pročitajte više