Što je skuplje - slušni aparat ili zanemarivanje slušnog oštećenja?

Foto: Press

MNOGI zanemaruju zdravlje sluha smatrajući da je nagluhost normalna pojava koja dolazi sa starenjem, te da je slušni aparat skup, kao i njegovo održavanje. Upravo iz navedenih razloga, potrebno je izdvojiti par točaka o kojima je potrebno voditi brigu i ponuditi mogući odgovor na često postavljeno pitanje: Što je skuplje, slušni aparat ili zanemarivanje slušnog oštećenja?

Pa krenimo redom:

- Oštećenje sluha utječe na cjelokupno čovjekovo zdravlje, tako osobe koje imaju neki oblik nagluhosti imaju veći rizik od razvoja i drugih bolesti. Oboljeli od dijabetesa, na primjer, izloženi su većem riziku od razvoja oštećenja sluha nego osobe koje nemaju dijabetes.

- Zbog oslabljenog sluha, odlazak na posao može postati nelagodan ili čak iscrpljujući. Često se događa da morate ulagati dodatne napore kako bi razumjeli što kolege i poslovni partneri govore, a telefonski pozivi i sastanci mogu postati pravi izazov. Sve to može iscrpljivati, dovesti do niske razine energije te uzrokovati glavobolju. Iz svega navedenog, možemo zaključiti da zanemarivanje slušnog oštećenja može negativno utjecati na individualne radne performanse, ostvarivanje poslovnih ciljeva a samim tim i ograničiti mogućnosti napredovanja.

- Mogućnost nesmetane komunikacije s ljudima od izuzetne je važnosti i za društveni život i komunikaciju s najmilijima. Slušanje unuka koji prepričava svoj dan u vrtiću, večera s dragim prijateljima, gledanje televizije ili odlazak u kino ili kazalište mogu postati izazov kod oslabljene mogućnosti slušanja i razumijevanja. Nerijetko uzrokuje i postepeno povlačenje ili izolaciju, lošije veze s vašom obitelji i prijateljima te izostanak društvene interakcije.

Možemo zaključiti da zanemarivanje oštećenja sluha tijekom vremena može koštati više nego liječenje istog, a odgađanje odgovarajuće brige o sluhu s vremenom može povećavati vaše troškove. Gubitak sluha utječe na svakodnevni život. Pomoću sluha komuniciramo s prijateljima, obitelji i kolegama, te uživamo u omiljenom filmu ili TV emisiji, najdražoj pjesmi, zvukovima prirode itd.

Ako ne želite propustiti prve riječi svoje djece ili unučadi, osjećati se izostavljeni iz ugodnog razgovora ili dobre zabave, izbjegavati nekoć zabavne društvene aktivnosti ili samo osjećati se nesigurno, napravite prvi i najvažniji korak. Svratite u vama najbližu Bontech poslovnicu i zakažite besplatno testiranje sluha.

Stručni i pouzdani otoakustičari odgovoriti će na sva vaša pitanja. Saznajte više na besplatni info telefon 0800 44 66 ili na info@bontech.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.