Stranci o najzanimljivijim hrvatskim riječima: "Umrem od smijeha kad je čujem"

Foto: Zoe Sarlija/Ivo Cagalj/Pixsell

STRANCI koji žive u Hrvatskoj i uče hrvatski jezik otkrili su koje su im hrvatske riječi najzanimljivije.

Ekipa sa sajta Croatiaweek.com pričala je sa strancima koji su svoj dom pronašli u Hrvatskoj, s onima koji uče hrvatski i s onima koji su bili u doticaju s hrvatskim jezikom i pitala ih o zanimljivim hrvatskim riječima. Dobili su odgovore koji bi vas mogli iznenaditi. 

Grah

"Moj brat je oženjen Hrvaticom i prvi put kada sam posjetila Zagreb čula sam toliko riječi koje su zvučale ludo. Najviše od svega - riječ grah. Prvi put kad sam je čula zvučala je kao zla čarolija ili nešto što bi Sauron iz Gospodara prstenova upotrijebio da te pretvori u otrovnu žabu koja širi virus", kaže Susan iz Velike Britanije.

Fakat

"Umrem od smijeha svaki put kad čujem riječ fakat jer mi zvuči kao fuck it. Bila sam tako znatiželjna kada sam je prvi čula i kada sam znala da zapravo znači 'stvarno', razočarala sam se", kaže Alana iz Australije.

Krapina 

"Moja najdraža hrvatska riječ je ime za grad Krapina. Govorniku engleskog jezika je smiješno. Kada sam otkrio da jug na hrvatskom znači south i kada sam naišao na znak na cesti za Krapina Jug nisam se mogao prestati smijati", kaže Peter iz Australije.

Čvrst

"Volim hrvatske riječi bez samoglasnika. Čvrst mi jednostavno zvuči super i mislim da se lijepo uklapa u tu riječ. Obožavam je izgovarati", kaže Kanađanka Mary koja živi u Makarskoj.

Osvježavajuće

"Osvježavajuće je teška riječ za izgovor onima koji su tek počeli učiti jezik, ali je sjajna za opisati kvalitetno hrvatsko pivo ili kupanje u kristalno čistom Jadranskom moru nakon duge vožnje do obale", tvrdi Ibad iz Seattlea.

Majmun

"Izgovara se kao my moon. Ne pitajte me zašto, ali omiljena mi je ta riječ", kaže Michelle iz Sydneyja.

Pečat

"Ovo je jedna od prvih riječi koje sam naučio kada sam otvarao posao u Hrvatskoj. Bila je tako moćna riječ u izgovoru, ali i svojem značenju. Sve treba pečat", zaključuje Dave koji trenutno živi u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.