Novi Seks i grad je toliko loš da su i ove serije bolje od njega

Foto: Profimedia

AKO se pitate zašto na internetu nema više hajpa i hejta na novu sezonu serije And Just Like That, odgovor je prilično jednostavan - nova sezona nije ništa bolja ni gora od prve. Serija je jednako grozna kao i u prvoj sezoni, a glumice i redatelji su zadržali svoju konstantu katastrofe.

Na HBO-u su dostupne tri nove epizode serije, a svima koji su detaljno u ranijoj mladosti proučili originalni Seks i grad je jasno da su scenaristi tijekom rada na novim epizodama shvatili kakvu su katastrofu napisali za prvu sezonu spin-offa. Trudili su se, baš su se jako trudili da druga sezona bude bolja. Woke idiotarije su smanjili, likovi su postali nešto manje iritantni, a priča malo bliža originalu.

Potrudili su se i oko mode te gledateljima pružili nekoliko spektakularnih modnih trenutaka.

No bilo je nedovoljno.

Oprez! Ima malo spojlera!

 

Sveti Faca i čudne žene u pedesetima

Carrie u novoj sezoni piše knjigu o velikoj ljubavi s Facom i njegovoj smrti. Priča teče tako da je Faca prikazan kao apsolutni pozitivac koji je blaženo umro na rukama supruge. Ni u novoj sezoni scenaristi se nisu pozabavili patologijom nekadašnjeg odnosa Carrie i Face i toksičnošću njihove veze.

Iako je tema mentalnog zdravlja i toksičnih odnosa u današnje vrijeme aktualnija nego ikada, scenaristi su je propustili. Dakle, propustili su ogromnu šansu u svojoj woke misiji - prikazati istinu o ljubavnoj priči Carrie i Face, patološkoj povezanosti emotivno nedostupnog čovjeka i nesigurne žene koji su u sretnom desetogodišnjem braku mogli završiti samo u bajci.

Faca u novoj sezoni postaje svetac, a četiri žene koje su originalnoj seriji dale život postaju potpuno drugačije osobe, čudne pedesetogodišnjakinje koje na silu žele živjeti živote dvadesetogodišnjih djevojaka iako se ko fol nad tim životom zgražaju.

Od karaktera stare Mirande Hobbes i Charlotte York nije ostalo apsolutno ništa. Nova Miranda Hobbes u novonormalnom svijetu više nije samostalna odvjetnica koja se obrazovala na Harvardu nego mučenica koja trči po SAD-u za svojom partnericom Che. Miranda je u novom Seksu i gradu potpuno nesamostalna, nesigurna i očajna. 

Scenaristi su sve najbolje osobine Mirande Hobbes žrtvovali na oltaru njezine nove veze. Jer što je jedna uspješna razumna žena od koje strepe muškarci u svijetu odvjetnika naspram moderne Mirande koja sve to žrtvuje za ljubavnu vezu?

Carrie je ostala ista - najiritantniji ženski lik moderne televizije

Četiri, odnosno tri junakinje Seksa i grada u novom Seksu i gradu NE RADE NIŠTA. Scenaristi nisu smislili dovoljno dobro opravdanje zašto u priči nema Samanthe Jones, ali su se potrudili da stare likove naprave novim neprepoznatljivim ženama. Serija koja je nekada govorila o svim ženskim temama, i na neki način zaista bila feministička, 2023. godine je ubila feminizam u glavnim likovima.

Carrie je postala nasljednica svog bogatog supruga, Charlotte je odavno karijeru žrtvovala za djecu i obitelj, a Miranda je napustila odvjetničku karijeru i s novom partnericom otišla u Los Angeles. U pauzi od namještanja strap on opreme, Miranda čisti plažu i spašava ocean.

Miranda je potpuno submisivna, nesigurna i očajna. Charlotte u pedesetima postaje Samantha koja o spermi svog supruga govori za ručkom s prijateljicama i divlja u krevetu. No Carrie se nije promijenila - njezin lik jednako je iritantan, nesiguran, očajan, samodopadan i egocentričan kakav je i bio posljednjih 25 godina. Samo je nešto bogatija nego prije. 

Fokus je na karijerama novih junakinja Seeme, Lise i Nye, ali scenarij nam ne daje dovoljno uvida u njihove životne priče. Seema, Lisa i Nya su izrazito simpatične, duhovite i zabavne. No ne pruža im se dovoljno prostora. One su ipak tu da se popune standardi woke kulture i zaobiđu negativne kritike na previše bijelu seriju.

Tri nekadašnje junakinje žena diljem svijeta sada su očajne kućanice u dizajnerskoj odjeći. Kao da se posljednjih 25 godina u njihovim životima i karijerama nije dogodilo apsolutno ništa.

Jesmo li samo odrasle?

Gledajući ovu smijuriju posljednjih tjedana I couldn't help but wonder - je li ovo oduvijek bio isti ovakav užas?

Je li Seks i grad mojoj generaciji bio sjajan samo zato što smo i mi bile slični nesigurni i izgubljeni likovi u našim dvadesetima? Je li novi Seks i grad ženama u tridesetima grozan upravo zato što smo odrasle, za razliku od Carrie, Mirande i Charlotte?

Jesu li scenaristi naprosto loši ili nam netko ovim scenarijem poručuje: "Nije važno što ste radile posljednjih 25 godina, na kraju ćete se sve ipak pokoriti nasljedstvu bogatog muža ili novom partneru i napustiti svoj život zato što vaš/a Che želi ganjati svoju karijeru."

Seks i grad je žrtvovao feminizam na oltaru novih ideologija. I napravio je to u jednoj užasnoj seriji, u užasnom scenariju i užasnoj interpretaciji. Toliko užasnoj da se na račun novog Seksa i grada čovjek ne može ni kvalitetno isprdati.

Stoga mi dozvolite da vam za kraj ovog teksta ponudim serije koje su smislenije, zabavnije i bolje od novog Seksa i grada. Neke od njih su bolje za hatewatching i smijanje nad katastrofalnim scenarijem, a neke jednostavno imaju bolju priču. Neke su jednako loše, ali se od njih to i očekivalo. Nijedna od njih ne pokušava promijeniti svijest žene u 2023. godini. 

Neke od njih svojim postojanjem i scenarijem jasno priznaju da su sprdnja i razbibriga za vrijeme od 12:35 do 13:15 dok se kuha ručak.

Evo ih:

General 

Uz seriju General ćete naprosto uživati u nevjerojatno lošim glumačkim izvedbama i strahovito urnebesnom prikazu Ante Gotovine i njegovog karaktera. Vrdoljak se baš potrudio proniknuti u samu srž psihologije glavnog lika - lol. Rečenice iz serije su nevjerojatne i vjerojatno ćete ih poželjeti i tetovirati.

Marisol 

Marisol je vjerojatno bila junakinja i vašeg djetinjstva. Umjesto Seksa i grada uživajte u nevjerojatnom opisu ljubavi Marisol i Jose Andresa, borbi s ožiljkom koji prekriva dugim šiškama, njezinoj košarici s cvijećem i nevjerojatnim glumačkim izvedbama, pogotovo u dijelovima kada pokušava saznati tko je njezina prava majka.

Esmeralda 

Esmeraldu ne trebamo posebno opisivati. Nezaboravni trenutak umiranja Gracielite rasplakao je te godine čitavu Hrvatsku. Gracielita je izdahnula pod križem u rukama svog neprežaljenog Adriana. Mnogi se slažu da je taj trenutak bio dirljiviji od trenutka kada je Esmeralda progledala i kada su se želje, molitve i plaćene mise isplatile.

Ljubav u zaleđu 

Ako niste pogledali Ljubav u zaleđu, niste živjeli. Ljubav nogometaša Agrama i zagrebačke slikarice je toliko realna i savršeno odigrana da nas i dan danas prolaze žmarci. Ako imate VHS kazetu na koju ste snimili seriju, odaberite je umjesto novog Seksa i grada.

Strasti 

Serija Strasti je jedan od TV sadržaja za koji bi se danas isplatilo uzeti pretplatu.

Tko bi zaboravio scene s vratima pakla u ormaru vještice Tabithe? Tko bi zaboravio kako su Sheridan Crane živu zakopali i zabetonirali u grob? Tko bi zaboravio da je ona, za razliku od Gilde iz Uvijek ću te voljeti, ipak ustala iz groba i pohrlila u Luisov zagrljaj? Ako znate kako nabaviti ovu seriju, javite se u komentarima. Otkazat ćemo Netflix zbog nje.

Zauvijek susjedi

Dio su identiteta svakog Hrvata. Ako je niste pogledali barem dvadeset puta, ozbiljno trebate razmisliti o vlastitom patriotizmu i doprinosu razvijanju hrvatske kulture. Uključite TV, zasigurno ide i upravo sada.

Otimačica 

Hrvati će teško zaboraviti onaj osjećaj u trbuhu - strah od toga hoće li obitelj Bracho razotkriti da je u njihovoj kući Paulina umjesto zle Paole. Kako zaboraviti da smo Paulinu i Paolu razlikovali po boju ruža za usne?

Kako zaboraviti nezaboravne vizualne efekte kojima su se prikazivale Paola i Paulina, sestre blizanke koje je glumila ista glumica? Kako zaboraviti nevjerojatnog dječjeg glumca koji je igrao Carlitosa i razbijao glavu u svakoj mogućoj epizodi?

Ukleta Mariana 

Ukleta Mariana je svojevremeno bilo ono što se čekalo nakon napornog radnog dana. Nisu je prikazivali u terminu za kućanice, nego u puno povoljnijem, popodnevnom terminu kako bismo svi vidjeli patnje Uklete Mariane koja ima posebne moći i vizije. Svi koji se zaljube u Marianu bivaju mrtvi kroz par dana dok u njezin život ne uđe onaj isti lik koji je glumio i u ostalim meksičkim sapunicama.

Uključiti novi Seks i grad ili kopati po internetu da biste pronašli Ukletu Marianu? Kopati po internetu da biste pronašli Ukletu Marianu, braćo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.