Stručnjakinja za burnout: Pravilo 20% spasit će vas od sagorijevanja na poslu

Screenshot: TikTok

Burnout ili sindrom sagorijevanja je stanje kroničnog stresa koji dovodi do fizičke i emocionalne iscrpljenosti, otuđenosti te osjećaja neučinkovitosti i manjka postignuća. Sindrom je to koji pogađa sve više ljudi. "Burnout se razvija kroz dulje vrijeme, kada osjećamo da je naš rad besmislen, kada postoji nesrazmjer između onoga što želimo raditi i onoga što radimo", opisuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Doktorica Claire Ashley, suradnica britanskog NHS-a (National Health Service), specijalizirala se za temu burnouta na radnom mjestu nakon što je i sama doživjela taj sindrom. Danas, uz svoj rad s pacijentima, dijeli korisne savjete i na TikToku, gdje je nedavno progovorila o pravilu 20%.

@drclaireashley Do this to reduce your burnout risk by 50%! . #burnoutfromwork #workburnout #burnout #burnoutsyndromes #workstress #worklife #careers #careeradvice #careertok #medtok #medicaltiktok #doctorsoftiktok ♬ original sound - drclaireashley

"Voljela bih da sam ja znala za to pravilo prije nego što sam sagorjela", rekla je u snimci koja je pregledana 50 tisuća puta. "Ako provedete 20% vremena na poslu radeći zadatke koji su osobno značajni za vas, smanjit ćete rizik od burnouta za 50%", tvrdi ona.

20% je dovoljno

"Osobno značajni zadaci su zadaci koji vas raduju, koji vas tjeraju da ujutro ustanete iz kreveta, zadaci zbog kojih se na kraju dana osjećate dobro", objašnjava. "Super stvar oko ovoga je što je to vrlo lako postići. 20% posla je jedan od pet dana u tjednu, dva sata od 10 radnih sati u danu", nastavila je i dodala da je ovo pravilo otkriveno u jednoj američkoj studiji 2009. u kojoj su sudjelovali liječnici.

"Pokazalo se da više od 20% ne donosi više benefita, dakle 20% je sasvim dovoljno, više od toga vam neće dodatno koristiti", objasnila je.

Dr. Ashley savjetuje i da razmislite o tome što za vas zapravo znači "osobno značajan zadatak" i da probate razmisliti koliko vremena provodite radeći takve stvari na poslu u ovom trenutku.

"I treće, razmislite o tome da biste mogli drugačije prilagoditi svoju ulogu na poslu ili postaviti neke ciljeve tako da možete ciljati na promaknuće, ili sporednu poziciju, dobiti neke dodatne odgovornosti, ili otići na tečaj, ili se profesionalno usavršavati - bilo što dovodi vas do vaših 20 posto", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.