Oskarovku kritiziraju zbog izjave o Židovima: "Sada znaju kako je biti musliman"

Foto: EPA

Glumica Susan Sarandon našla se na udaru kritika zbog tvrdnji da Židovi sada "znaju kakav je osjećaj biti musliman".

Oscarom nagrađena glumica (77) dala je kontroverznu izjavu usred izraelskog sukoba s Hamasom te je prisustvovala nizu propalestinskih skupova u New Yorku, gdje se pridružila skandiranju "Od rijeke do mora", ratnog pokliča koji koriste propalestinski aktivisti i Hamas, a mnogi su ga prozvali antisemitskim zahtjevom za uništenje Izraela.

 "U ovo vrijeme ima mnogo ljudi koji se boje biti Židovi, a osjećaju kako je to biti musliman u ovoj zemlji", rekla je glumica na nedavnim prosvjedima. Također se našla na meti kritika na internetu zbog retvitanja objava na X-u u kojima se otvoreno slavi frontmen Pink Floyda Roger Waters, koji je godinama bio optuživan za antisemitizam.

Sarandon je na X-u istaknula Watersov nastup u Urugvaju te je retvitala jednu objavu koja kaže: "Unatoč pokušajima izraelskog lobija da otkaže događaj, Roger Waters iz Pink Floyda izašao je na pozornicu u Urugvaju, noseći Kufiyyah i zalažući se za prekid izraelskog genocida u Gazi."

"Idi, živi kao muslimanka u muslimanskoj zemlji"

Muslimansko-američka novinarka Asra Nomani jedna je od onih koji su kritizirali glumicu zbog njezinih izjava i stavova o ratu. Navela je privilegije koje uživa njezina obitelj u SAD-u. "Bok, Susan Sarandon. Dozvoli mi da ti kažem što znači biti musliman u Americi", napisala je Nomani u objavi na X-u.

"Molim te, nemojte minimizirati iskustvo židovskih Amerikanaca smanjujući pakao koji postoji za muslimane koji žive u muslimanskim zemljama i ocrnjujući Ameriku zbog života i sloboda koje ona nudi muslimanima poput moje obitelji. Idi, živi kao muslimanka u muslimanskoj zemlji. Vratit ćeš se u Ameriku i poljubit ćeš zemlju pod svojim nogama", dodala je novinarka, koja je gorljiva zagovarateljica ženskih prava muslimanki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.