Sve više ljudi odabire dugoročni najam umjesto kupnje auta, provjerili smo zašto

Foto: 123RF

DUGOROČNI najam vozila u svijetu je već uobičajena praksa, a sve popularniji postaje i u Hrvatskoj. Ako ste vlasnik automobila, znate da održavanje vozila predstavlja veliki trošak, a dodatni stres uzrokuju i nepredviđeni kvarovi. Zato se sve više ljudi, umjesto na kupnju, odlučuje na dugoročni najam automobila. Glavna prednost je da su svi troškovi registracije, osiguranja i servisa uključeni u fiksnu mjesečnu cijenu, a jedini dodatni izdatak je onaj za gorivo.

Za dugoročni najam vozila najviše se odlučuju poduzetnici jer im to donosi uštede i pojednostavljuje poslovanje. No, sve veće zanimanje za najam automobila pokazuju i fizičke osobe. Isplati li se dugoročni najam doista više od kupnje vozila? Svoje iskustvo otkrili su nam direktori dviju uspješnih hrvatskih firmi, koji su za uslugu dugoročnog najma vozila angažirali svjetski poznatu kompaniju za najam vozila, Hertz.

 "Imam jedan fiksni trošak i nikakve druge brige oko auta"

David Ceranić direktor je riječke firme ENEOS D.O.O., čije su glavne djelatnosti demontaža i rušenje. Za potrebe svoje tvrtke u najam je uzeo dva automobila. Naš sugovornik opisuje nam svoje iskustvo s ugovaranjem usluge: "Odlučio sam se za najam vozila Hertz prvenstveno zbog njihove cijene i pristupačnosti, jer sam već koristio uslugu dugoročnog najma u drugoj firmi, kojom nisam bio zadovoljan. Cijelu uslugu bilo je vrlo jednostavno ugovoriti. Hertzov agent s kojim sam komunicirao bio je izuzetno pristupačan, objasnio mi je sve prednosti i odgovornosti, ponudu automobila i slično te smo sve dogovorili u veoma kratkom roku."

Na pitanje što ga je potaknulo da se odluči na dugoročni najam vozila kaže: "Najviše me privukla činjenica da imam jedan fiksni trošak i nikakve druge brige oko auta (registracije, osiguranja, servisi, gume itd.). Taj jedan fiksni trošak radi veliku razliku jer je to konstanta na koju u poslovanju uvijek računaš. Može se dogoditi da auto mora na popravak pa izlijeće dodatni trošak koji se trenutno ne može platiti, a mi smo bez auta koji nam treba za poslovni put. To kod dugoročnog najma nije slučaj, šo uvelike smanjuje probleme i daje osjećaj sigurnosti."

Foto: 123RF 

"Činjenica da bih u slučaju kvara odmah dobio zamjensko vozilo mi puno znači"

Kao još jedan veliki plus Ceranić izdvaja i mogućnost dobivanja zamjenskog vozila. "Dostupno nam je zamjensko vozilo u slučaju bilo kakvog kvara ili štete. Kod poslovnog automobila to je veliki plus jer, primjerice, kod oštećenja auta moramo imati drugi na raspolaganju odmah. Kod nas su česti poslovni putevi na relaciji Rijeka - Zagreb i konstantno svi moramo biti mobilni. Činjenica da bih u slučaju kvara odmah dobio zamjensko vozilo mi puno znači upravo jer često putujem poslovno i auto mi je neophodan u svakom trenu."

Preporuka vlasnicima tvrtki koji razmišljaju o dugoročnom najmu vozila

Naš sugovornik zaključuje razgovor ističući pogodnosti ove usluge koje bi se mogle svidjeti svim vlasnicima tvrtki: "Trošak najma ide 100% u trošak firme, pokriveni su ostali troškovi, kao što su kasko, osnovno osiguranje, popravci, gume, zamjena vozila u slučaju štete i slično. Upravo Hertz preporučujem zbog odličnih cijena (duplo je jeftiniji od konkurencije). Agenti su jako pristupačni, a također je bitno spomenuti da imaju veliki izbor automobila u različitim kategorijama."

Foto: 123RF

Velik izbor automobila i profesionalnost zaposlenika

O iskustvu dugoročnog najma vozila razgovarali smo i s Domagojem Boršićem iz Zagreba, osnivačem i direktorom REDAI proizvoda. REDAI je aplikacija bazirana na tehnologiji umjetne inteligencije i strojnog učenja, koju koriste brojni prodajni predstavnici kako bi analizirali police i unaprijedili prodaju. Njegova tvrtka za sada je unajmila jedno vozilo, no dodaje kako upravo pregovaraju o proširenju voznog parka. Na pitanje zašto se odlučio za dugoročni najam vozila Hertz naš drugi sugovornik kaže: "Zbog veće fleksibilnosti pri proceduri ugovaranja, velikog izbora u floti vozila te računovodstvene komponente gdje je odbitak PDV-a priznat 100%."

Kod odabira automobila dostupna vam je pomoć osobnog savjetnika. Uz to, usluga uključuje i sljedeće pogodnosti: tehnički pregled i registraciju, sve servise i popravke vozila, puno osiguranje, gume, sezonsko skladištenje, pomoć na cesti 24 sata, zamjensko vozilo u slučaju kvara i sve usluge vezane uz održavanje vozila. Gospodin Boršić naglašava kako ga je, uz navedene pogodnosti, najviše privukao profesionalan, brz i agilan odnos zaposlenika Hertza.

Foto: 123RF

Brojke su jasne, ušteda preko 15 tisuća kuna godišnje po jednom vozilu

Naš drugi sugovornik također naglašava prednosti fiksnog troška: "Nitko ne voli nepredvidive troškove, ni poslovno ni privatno, ali u poslovanju je izrazito bitno imati što je više moguće fiksne operativne troškove jer od troškova tvrtke kreće i određivanje cijene proizvoda ili usluga." Na pitanje vidi li uštede u poslovanju odgovara konkretnim primjerom: "Svakako, to mogu potkrijepiti i financijskim podatkom. U godinu dana smo uštedjeli preko 15.000 kn po vozilu u odnosu na druge oblike ugovaranja vozila."

U desetljeću pred nama uporaba i korištenje vozila će se promijeniti

Gospodin Boršić nam naglašava i brojne prednosti iz vlastite perspektive: "Kraći ugovorni rok, niže inicijalno učešće, značajno manja administracija, bolja podrška i benefiti iz moje perspektive su ključne prevage dugoročnog najma u odnosu na klasične oblike leasinga."

Za kraj, naš drugi sugovornik navodi i svoja predviđanja za budućnost. "S obzirom na sve navedeno, nije teško zaključiti da će dugoročni najam vozila postati dominantan oblik uporabe i korištenja vozila. Posjedovanje vozila je instrument koji gubi dominaciju i potrebu kod sve većeg broja osoba. Car sharing i kraći najmovi, pri kojima možete brže mijenjati vozila boljima, novijima i, što je najbitnije, ekološkijima, bit će jedna od ključnih odrednica u promjenama u autoindustriji u desetljećima pred nama", zaključuje naš sugovornik.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Hertz Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.