Sve za gledanost i novac: Ovo je najomraženiji čovjek u SAD-u

Foto: Profimedia

IME VINCE MCMAHON na ovim prostorima možda i nije svima poznato, ali suosnivač američkog hrvačkog udruženja WWE-a (World Wrestling Entertainment) jedna je od najkontroverznijih figura onoga što Ameri nazivaju "profesionalnim hrvanjem", a mi "kečerima". Iako možda ne treba posebno definirati o čemu je riječ, radi se o kombinaciji sporta, teatra i novije vrijeme reality showa. 

Ovo je posebno bitno za naglasiti, jer McMahon je čovjek koji je čitavu svoju karijeru plesao na tankoj liniji između problematične stvarnosti i podjednako problematične predstave pred kamerama. I dok je ona pred kamerama razumljiva i ponekad legitimno smiješna, problem McMahona su njegovi stvarni potezi koji su često neusporedivo gori od onih glumljenih. 

Seksualni napadi, podvođenja...

Prošlog tjedna, Janel Grant, bivša zaposlenica WWE-a, podigla je tužbu protiv McMahona i šefa ureda za talente Johna Laurinaitisa, a preko 67 stranica sudskih dokumenata opisuje godinama dug poslovni odnos između McMahona i Grantove prepun optužbi za seksualne napade i podvođenje. 

McMahon je, stoji u spisima, u periodu između 2019. i 2022. igrao na kartu njezine financijske nestabilnosti i tuge zbog smrti u obitelji kako bi ju natjerao u seksualni odnos u zamjenu za dobro plaćenu poziciju u kompaniji i mjesto potpredsjednice ureda za odnos s talentima. 

Njezin posao na kraju se sveo uglavnom na to da mu bude na raspolaganju kad god poželi seks, nazivao bi je "svojom kujom", a kasnije bi njezine slike i videe dijelio s ostalim zaposlenicima bez njezina dopuštenja i nudio njezine seksualne usluge drugima. 

U dokumentima se detaljno opisuje jedan slučaj u kojem je McMahon vršio nuždu na njezinu glavu, zabranio joj da se tušira i naredio joj da za vrijeme svega nastavi odnos s njegovim prijateljem. Jednoj od zvijezdi WWE-a obećan je i "seksualni pristup" Grantovoj. 

U siječnju 2022. McMahon je rekao da će završiti njihov seksualni odnos kako bi izbjegao probleme tijekom razvoda od supruge, a on i Grant potpisali su ugovor o tajnosti i obećava joj tri milijuna dolara. No, u jednom trenutku prestaje s isplatama i tu nastaju problemi. I premda je isprva rečeno kako će slučaj biti riješen u tajnosti, to se nije dogodilo, a McMahon se (još jednom) povukao s pozicije. 

No, ovo je tek vrh sante zvane McMahon koji je tijekom godina skupio niz problematičnih slučajeva zbog kojih ga smatraju "najgorim čovjekom profesionalnog hrvanja". I dok su neke stvari koje mu pripisuju dio njegove persone pred kamerama, u ovom ćemo se tekstu pozabaviti nekim od njegovih najproblematičnijih stvarnih afera. 

Zataškavanje obiteljskog nasilja i ubojstva

Nancy Argentino bila je djevojka profesionalnog hrvača Jimmyja Snuke, poznatijeg pod umjetničkim imenom Superfly. Ono što trebate znati jest da je Nancy u svibnju 1983. preminula od posljedica prijeloma lubanje. Snuka je isprva tvrdio da ju je samo gurnuo, ali onda je promijenio priču i rekao da se poskliznula i pala na cesti.

Obdukcija je isključila ubojstvo, ali izvještaj nije bio dostupan javnosti. Slučaj se nedugo nakon toga zataškao i tek je 2013. ponovno postao aktualan nakon što su novinari došli do informacija dotad nedostupnih javnosti. Snuka se ponovno našao pod valom optužbi za ubojstvo, ali izvukao se od osude tako što je 2017. umro od raka želuca. 

Dalje kopanje po slučaju otkrilo je da je Snuka često bio agresivan prema partnericama, da je u jednom slučaju intervenirala i policija i da je Argentino odlučila ne podići tužbu. No, otkriveno je i da je razlog zašto ga nije prijavila bio upravo Vince McMahon, koji ju je nagovarao da to ne učini. 

Postoje i sumnje da je direktno utjecao na istragu ubojstva, ali to nikada nije dokazano i McMahon je to redovito poricao. No više je nego očito da je pomogao u tome da obiteljsko nasilje ostane nekažnjeno sve do trenutka kada nije eskaliralo do ubojstva. 

Intervju nakon smrti supruga

Stvarnost i gluma često se izmjenjuju u svijetu profesionalnog hrvanja i to zaista nije neuobičajena pojava. No ponekad treba znati gdje povući granicu, a McMahon to očito nije u stanju procijeniti. 

Brian Pillman preminuo je u hotelskoj sobi, večer prije jednog od svojih najvećih mečeva. Iduće večeri WWE odlučio mu je odati počast, ali jedan prilog izazvao je niz negativnih reakcija. Naime, McMahon je iz nekog razloga odlučio intervjuirati njegovu udovicu Melanie. Iako je bilo više nego očito da tuguje, da je još uvijek u šoku i nije u stanju pričati, McMahon je inzistirao na intervjuu. Svi su osudili ovaj potez kao ogavan način za podizanje gledanosti, ali McMahona to nije omelo. Štoviše, imao je i gore ideje. 

Incest

Jedna od tih ideja je da u svoje predstave pred kamerama uključi svoju obitelj. To je i učinio pretvorivši svoj lik u još većeg gada kojeg ste obožavali mrziti. To samo po sebi nije bilo nezamislivo i ništa pretjerano gore od ostalih celebova koji "prostituiraju" intimu za gledanost. No, McMahon je želio otići korak dalje i neke ideje, na svu sreću, nisu prihvaćene. 

Naime, Shane je želio uključiti svog sina Shanea u priču oko trudnoće svoje kćeri Stephanie kako bi podigao gledanost. Drugim riječima, želio je da Shane bude jedan od potencijalnih očeva djeteta svoje sestre. U jednom trenutku McMahon je razmatrao i ideju da on bude jedan od potencijalnih kandidata. 

Jedan od uključenih u ovo planiranje čak je dodao i da je vrijeme koje je utrošeno na ove ideje zabrinjavajuće samo po sebi. 

Jamal Khashoggi

Saudijski novinar, kolumnist i disident Jamal Ahmad Khashoggi ubijen je u Istanbulu 2018., a ubili su ga agenti saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Prema izvještajima, Khashoggi je zadavljen i raskomadan, a ubojice su se kasnije riješili ostataka.

Očekivano, McMahon ne samo da je sklopio poslovni ugovor sa Saudijskom Arabijom (što je donekle očekivano za bilo koju veliku korporaciju) već su se i "malo" našalili na račun raskomadanog novinara. No, šale na račun brutalnog ubojstva novinara kojeg McMahon nije poznavao nisu posebno iznenađenje, jer McMahon se šalio i na račun komentatora Jima Rossa koji ima Bellovu paralizu (koja izaziva paralizu mišića lica) tako što ga je imitirao radeći grimase. 

Još malo pošalica

A da ovu priču završimo u "vedrim" tonovima, tu je još jedna McMahonova pošalica. Naime, tijekom pandemije, WWE je otpustio velik broj svojih talenata, a to je potez koji su mnogi osudili s obzirom na to da je dobro poznato da ih McMahon ionako plaća premalo iako je WWE u odličnom financijskom stanju.

Godinu dana kasnije otpustili su još gomilu zaposlenika, i to taman prije Božića. 

I dok je to, nažalost, neizbježna stvarnost u mnogim korporacijama koje su pogođene pandemijom, McMahon je otišao korak dalje. U jednom od priloga odlučio se malo našaliti na račun otpuštenih, rekavši da ga je otpuštanje ljudi baš jako razveselilo. 

Smrt Owena Harta

McMahon je stvorio atmosferu u kojoj talenti nisu često odbijali njegove sugestije jer to bi često značilo da će s njima prvom prilikom raskinuti ugovore i ostaviti ih bez novca. 

Owen Hart bio je jedan od tih hrvača. Nakon što je pristao na mnogo ideja koje su mu narušile ugled, pristao je i na jednu koja ga je ubila. 

Ideja je bila da se Hart spektakularno i brzo spusti u ring i komično padne jer sporo spuštanje sa skela iznad ringa nije bilo dovoljno uvjerljivo i "televizično". Naravno, profesionalci zaduženi za sigurnost smatrali su da je ova ideja grozno nesigurna i odbili su sudjelovati. No McMahon i ekipa angažirali su poluprofesionalce i neprofesionalce koji su pristali. 

Hart je samo dan prije nesreće sinu rekao da brine o obitelji jer nije bio siguran hoće li se iz ovog izvući. Tog dana počeo se spuštati, ali došlo je do problema i Hart je prebrzo pao s visine od 24 metra. Prevezen je u bolnicu gdje je i preminuo, a McMahon je odlučio da će unatoč tome obznaniti njegovu smrt i nastaviti show.

I njegov brat i supruga sigurni su da Owen nikada ne bi želio da se događaj nastavi, ali McMahon je u intervjuu za Playboy izjavio da je on "baš vjerovao" da je to upravo ono što bi Owen želio. 

Pročitajte više