Sve zbog zelene haljine s Grammyja: Kako je Jennifer Lopez promijenila Google?

Foto: Robert Hepler/Everett Collection/Profimedia

I NA OVOGODIŠNJIM dodjelama nagrade Grammy zvijezde su se pojavila u glamuroznim modnim izdanjima. Taylor Swift u ponoćno plavoj haljini i Harry Styles u kombinezonu optočenom Swarovski kristalima samo su neke od kreacija s crvenog tepiha. No vjerojatno je najupamćenija ostala zelena Versace haljina koju je Jennifer Lopez nosila na dodjeli Grammyja 2000. godine.

Osim što je njezino pojavljivanje u kultnoj haljini ostalo zapamćeno kao jedan od najvećih modnih trenutaka 21. stoljeća, J.Lo je u ovom izdanju zauvijek promijenila i način na koji pretražujemo slike na internetu. Naime, nakon dodjele broj pretraživanja pojma "zelena haljina Jennifer Lopez" srušio je sve rekorde na Googleu što je potaknulo stvaranje tražilice fotografija Google Images, koja dotad nije postojala.

"To je postao najtraženiji upit na Googleu u to vrijeme. Ljudi su željeli više od samo teksta, ali nismo imali siguran način da korisnicima damo upravo ono što žele. Tako je nastao Google Image Search", izjavio je tada bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. U srpnju 2001. na Googleu se moglo pretraživati i fotografije.

Lopez kultnu haljinu nije nosila prva

Inače, Jennifer ovu haljinu nije nosila prva, a prije nje su je nosile dvije slavne dame. Radi se o samoj dizajnerici haljine Donatelli Versace i bivšoj spajsici Geri Halliwell. 

Donatella ju je nosila na eventu Rock Style Gala u prosincu 1999. godine, a Geri na dodjeli nagrada NRJ Music Awards u Parizu u siječnju 2000. godine. Međutim, nijedno od tih pojavljivanja nije izazvalo takvu pažnju kao ono na dodjeli Grammyja.