Svingerski party u Jugoslaviji: "Raširila bi ogrtač, a svi smo je gledali golu"

Foto: Pinterest

2019. GODINA je, a svingeri su i dalje tabu tema. Ne vjerujete? Otvorite bilo koji članak o svingerima u ovom desetljeću i vidjet ćete koliko zgroženih komentara izazivaju.

A kakva je situacija bila prije skoro 50 godina? Jednaka, javno se zgražalo, a privatno se svingalo.

Priču o svinganju u Jugoslaviji donosimo u suradnji s Yugopapirom.

Srpanj 1970: Je li neko zlo manje ili se može otkloniti ako se o njemu ne govori? S tom dilemom redakcija "Eva i Adam" suočila se nekoliko puta kad god je namjeravala objaviti neki rukopis o pojavama neprihvatljivim za naše društvo.

Ovog puta riječ je o "svingerima", izoliranim grupama mladih koji su slobode - vezane za naš društveni razvoj i tehnološki progres - shvatili pogrešno. Vjerujući da nekontrolirani, animalni, razulareni i neukusni seks osigurava neke posebne slobode, oni u stvari uništavaju najljepši dar prirode, svoje pravo na ljubav, bračnu i obiteljsku sreću.

Grupni seks u bilo kojoj formi suprotan je moralu, ne samo našeg društva već odvajkada, i degradira osobnost na ponašanje pojedinih životinjskih vrsta. Ova reportaža treba, između ostalog, predstavljati ozbiljno upozorenje roditeljima koji ponekad s velikim povjerenjem dopuštaju svojoj deci da aranžiraju "zabave", ne kontrolirajući što se događa u njihovoj odsutnosti.

Roditelji su, u stvari, naivniji od svoje djece.

Budući da redakcija ne želi da ovaj tekst djeluje senzacionalno ili provokativno, namjerno izostavlja sve ilustracije...

Prijatelj mi je ispričao neobičnu priču: Ispred gradske kavane u Beogradu prišla mu je lijepa plavokosa djevojka i znajući da je fotoreporter, izrazila želju da postane fotomodel. Mladić je ugovorio snimanje; nekoliko dana kasnije djevojka je postala plaćeni fotomodel i uspjela zaraditi skromnu sumu novca. Željela se na neki način odužiti svom novom prijatelju pa ga je pozvala u svoj stan kad joj roditelji nisu bili kod kuće. Dočekala ga je u prozirnoj kućnoj haljini, ispod koje se naziralo njeno lijepo tijelo. Odmah je "otvorila karte": "Ti si mi puno napravio. Ne znam kako da ti se odužim, ali mislim da je ovaj način najljepši... Možeš me imati, a i sviđaš mi se."

"Da sam želio tako nešto, pokušao bih još onog dana kada si mi prišla na ulici", odgovorio je mladić i ostavio djevojku zanijemjelu od iznenađenja.

Seks je postao glavno oružje nekih djevojaka, često i djevojčica koje još nisu napustile školske klupe. Poplava golotinje obuzela je svijet i seksualni problemi predstavljaju čestu temu razgovora mladih. Nekada se o problemima te vrste govorilo šapatom, a danas ...

Poziv

Nisam ni slutio da će mi jedan susret s prijateljicom (nazovimo je Mima) donijeti toliko frapantnih iznenađenja za svega jednu noć.

Sjedili smo u malom bistrou hotela "Union". Večer je odmicala i razgovor postajao sve zanimljiviji. U jednom trenutku Mima je pogledala na sat i smiješeći se rekla: "Pozvana sam na jednu 'zabavu' večeras, ali mi se ne ide sama. Kako bi bilo da odemo zajedno? Neće biti nimalo loše. Kada god je moguće, društvo organizira 'svinger party'."

Nasmijao sam se jer me nitko nije mogao uvjeriti da se "svinger party" i u Beogradu koristi s pravim značenjem. U prijevodu bi taj izraz značio: zabava u kući gdje se priređuju seksualne orgije više ljudi i žena s obveznom razmjenom partnera.

Mima je primijetila moju zbunjenost i potvrdila svoje riječi: "Znam što govorim, baš se to događa: 'grupni seks'. Nisam do sada bila, ali znam cijelo društvo. Djevojka u čijem se stanu to večeras odigrava je moja dobra prijateljica. Pođi sa mnom da vidimo što je."

"Od nas će vjerojatno očekivati da sudjelujemo u 'igri' jer koliko znam, promatračima ulaz na takve stvari nije dozvoljen."

"Valjda ćemo se nekako snaći", nastavila je Mima. "Uostalom, neće ni tebi ni meni biti prvi put večeras!"

Poslije nekoliko trenutaka napustili smo kavanicu u Kosovskoj ulici.

"To nije daleko odavde. Ulica 29. novembra. Vodim te zatvorenih očiju", vragolasto je govorila moja poznanica.

Grupa

Ubrzo smo došli do ograde višekatne zgrade, čiji su ulaz i stepenište bili osvijetljeni samo na pojedinim katovima. Brzo smo se popeli. Pred samim vratima Mima je zastala i zamislila se: "Moram se prisjetiti kako zvoniti da bi nam otvorili, vjerojatno je 'party' u punom jeku."

Sjetila se i zvono je odjeknulo nekoliko puta. Vrata je otvorila djevojka s puštenom crnom kosom, koja joj je gotovo prekrivala lice, odjevena samo u frotirski ogrtač za kupanje.

"Upadaj! A tko ti je ovaj?" upitala je reda radi.

Zaustio sam da nešto kažem, ali je Mima bila brža: "Moj dečko."

Time je izgleda bilo sve rečeno. Ušli smo u prostrano predsoblje na čijem se kraju primjećivao mračan pravokutnik. To su bila vrata... Oči nam se još nisu ni privikle na pomrčinu, a već smo se našli u velikoj sobi. Polako sam uspio promotriti sve koji su se tu nalazili. Prebrojao sam sedam mladića i isto toliko djevojaka, ne računajući moju poznanicu i mene. Izgleda da na nas dvoje nitko nije obratio pažnju. Svi su bili zauzeti sobom - oskudno odjeveni, ali ne nagi. Osjećao sam da me Mima sve čvršće stišće za ruku, kao da je bila uplašena od onoga što će doći. Vladala je gotovo potpuna tišina koju su remetili jedva čujni zvuci lagane muzike i poneki dublji uzdah.

"Zar nije mistično?" šaputala mi je Mima na uho.

Striptiz

Nisam joj stigao odgovoriti jer je u tom trenutku jedan mladić prišao magnetofonu. Bio je dopola nag. Uslijedila su dva pokreta prstiju i kroz sobu se razlegao divlji ritam i glas Wilsona Picketta. Njegov promukli, pomalo morbidni glas i riječi "Sugar, sugar" kao da su probudili prisutne. Svi su poustajali i počeli se lagano njihati po taktu muzike. Ona je čudotvorno djelovala na poluobnažena tijela djevojaka. Sada sam ih mogao bolje vidjeti. Nijedna nije imala više od dvadeset dvije godine. Možda zbog sumraka koji je vladao, činilo mi se da su sve podjednako lijepe.

Crnokosa koja nam je otvorila vrata željela je osloboditi svoje goste i posljednjih moralnih stega. S vremena na vrijeme raširila bi svoj ogrtač za kupanje i svi smo je mogli vidjeti potpuno nagu. Svi su kao opčinjeni gledali u nju, tako da smo Mima i ja bili izvan dosega njihovih pogleda. Uskoro su se i ostale djevojke povele za primjerom lijepe domaćice i posljednji dijelovi njihove odjeće pali su na pod. Melodije su se smjenjivale u sve bržem ritmu. Tijela su se pomamno bjelasala kao da su svi željeli što prije pasti u erotični trans. Dok je trajao ludi ples, nitko nije izustio ni riječi. Čulo se samo ubrzano disanje. Raspoloženje je dostiglo kulminaciju kada su se začuli zvuci dobro poznate erotične melodije "Je t'aime" (Volim te). Neke od djevojaka su kleknule i nastavile zabacivati kosu naprijed i nazad, šibajući svoje obnažene grudi i bokove.

Činilo se da je to i na Mimu djelovalo. Stisnula mi je ruku i povukla k sebi: "Ludi su, ali je lijepo! Hajdemo nekud odavde."

U susjednoj sobi nije bilo nikoga pa se moglo zaboraviti vrijeme i prisutnost drugih.

"Žurke"

Ne znam koliko smo ostali, ali su me u veliku sobu privukli povremeni prigušeni krici. Ušao sam lagano unutra i primijetio da nitko više ne stoji. Svi su bili po podu. Magnetofon je vrtio traku koja je odavno završila svoj put. Nekako sam pronašao put do kuhinje i dok sam otvarao bocu Coca-Cole, osjetio sam da je netko ušao. Okrenuo sam se i vidio vitku crnokosu domaćicu. Promatrala me je ogrnuta velikim ručnikom: "Zašto ste se vas dvoje izgubili i gdje je Mima? Trebali ste ostati s nama u sobi. Takav je običaj. Ovo je prava 'svinger orgija'."

Prekinuo sam je: "Gdje su ti roditelji?"

Nasmijala se: "Starci su na putu nekoliko dana i znaju da pravim "tulume" mada ne sanjaju da su ovakvi. Moraš priznati da su najjači."

"Koliko njih promijeniš jedne noći?" zapitao sam je drsko.

"To se može reći i na ljepši način, ali kad te baš zanima, odgovorit ću ti: dovoljno."

"Siguran sam da ne osjećaš ništa."

"Nešto se mora osjećati, mada nijednog od tih mladića ne volim niti mi znače više od običnog prijatelja. Sutra ćemo se vidjeti na fakultetu. On sa svojom djevojkom, a ja s mladićem koji misli da ga volim, ali se vara. Ne volim nijednog - volim ih sve."

"Zar ti to ne sliči na obično životinjsko parenje?"

"Normalno, da. Moraš razgraničiti seks od ljubavi, a što je ljubav uopće? Postoji li ona danas u ovom ludom vremenu? Ja volim samo dok sam s mladićem. Čim odem od njega, ponekad već u sljedećem trenutku mislim na nešto drugo ili na drugog."

"Koliko dugo činiš to u grupi?"

"Ne dugo, mada imam dosta iskustva."

Epilog

Prestao sam razgovarati jer je u kuhinju ušao mladić kojeg sam poznavao iz viđenja. Malo se iznenadio kada me vidio, ali je samo slegnuo ramenima i pozvao djevojku da pođe s njim. Uhvatila ga je za ruku i povukla k sebi.

"Je li ti ljepše kada smo sami ili kada nas je više?"

Mladić je zbunjeno gledao. "Ipak je bolje kada nema ostalih."

Djevojka ga je razočarano pogledala, a zatim se nasmijala: "Vi ste pravi romantični riteri. To je lijepo, ali ne i dovoljno za moderne djevojke."

Njen osmijeh je djelovao sumorno, morbidno. Mladić je šutio. Prekinuo sam mučnu tišinu: "Misliš li se udati?"

"Valjda će se naći neki 'badža' i za mene, ali taj film nećeš uskoro gledati. Ja ne spadam u one guskice koje često idu na ginekološke intervencije."

Mladiću je vjerojatno dosadio naš razgovor i izašao je. Ostali smo sami. Promatrao sam je netremice, a njoj nije bilo nimalo neugodno. Naposljetku je odlučila igru privesti kraju: "Ako ti je Mima djevojka, trebao bi biti pored nje, ali kao da ti je ugodnije sa mnom. Mnogi bi me željeli vidjeti ovakvu, ali malo njih to može, i to jedino ako im se ja želim pokazati."

Prekinula je moje razmišljanje stavljajući ruku na moju: "Ti i ja bismo se lijepo slagali. Mima je još dijete."

U tom trenutku ručnik joj se našao na podu, a ja sam na pragu primijetio Mimu. Prišao sam joj... 

Poslije nekoliko trenutaka sivilo lipanjskog jutra osvijetlilo je beogradske ulice pred našim podbuhlim očima.

Napisao: Mioljub Veličković (Eva i Adam, 1970.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.