Tajni jezik koji razumiju samo djevojke na Instagramu

Foto: Instagram

DJEVOJČICE i djevojke diljem svijeta potiho su Instagramu dale potpuno novu namjenu, a ta društvena mreža sve im više služi kao mjerač popularnosti, prijateljstva i samopoštovanja.

Tajnovitost je jedna od glavnih osobina djevojaka, koje se od najranije dobi uči da moraju biti dobre, izbjegavati konflikte i sprijateljiti se sa svima. S obzirom na to da je to nemoguć zadatak, nije ni čudo da većina djevojaka skriva svoje prave emocije. No kad zakoračite na internet, posebice na Instagram, uvjerit ćete se da je izražavanje osjećaja, a još više nesigurnosti, ovdje mnogo slobodnije.

Instagram je trenutno najpopularnija aplikacija kod tinejdžera, u istraživanju provedenom ranije ovog mjeseca tri četvrtine tinejdžera priznalo je da je koriste svakog dana. Instagram svojim korisnicima omogućava da objavljuju fotografije te lajkaju i komentiraju tuđe. Natjecanje tko će skupiti više lajkova potiče njihovu kreativnost, pa proučavaju razne filtere i druge aplikacije koju uljepšavaju njihove fotografije. Roditelji su mirni, jer njihova djeca objavljuju nevine fotografije te misle da je ta društvena mreža mnogo bezopasnija od Twittera i Facebooka, piše Time.

Upravo je jednostavnost to što najviše zavarava. Instagram se počeo koristiti kao način provjeravanja što prijatelji doista misle o njima (Je li onaj komentar o mojoj haljini šala ili to stvarno misli? Zašto ja nisam na toj fotografiji koju je objavila? Zašto imam tako malo lajkova?). Djevojke i djevojčice postaju opsjednute Instagramom te proučavaju razloge uspjeha i neuspjeha svojih fotografija. Paze da fotke objavljuju u vrijeme kad znaju da njihovi prijatelji ubijaju vrijeme na Instagramu.

To nije ono što su osnivači Instagrama željeli, no posve je logično. U pubertetu pada osjećaj samopouzdanja, a djevojke se okreću Instagramu koji im pruža osjećaj popularnosti, a one uče kako manipulirati uspjehom koji na njemu postižu.

U nastavku donosimo načine na koje djevojke koriste Instagram i što pojedina akcija znači.

Pokazatelj što prijatelji zapravo misle o njima

Na mjestu na kojem odrasli označavaju lokaciju na kojoj je fotografija snimljena, djevojke razmjenjuju lajkove i komentare. Primjerice, postoji lokacija TBH (To Be Honest, odnosno Iskreno). Ako lajkate fotografiju neke djevojke, ona će vam ostaviti komentar poput: "Iskreno, jako te volim".

Mjerač toga koliko ih ljudi vole

U ovom slučaju djevojke mijenjaju lajkove za druge znakove iskrenosti, poput rangiranja na ljestvicama od 1 do 10 prema tome koliko je netko voli, koliko su dobri prijatelji ili koliko dobro ona izgleda. Sve se nadaju da će dobiti BMS, "break my scale", odnosno "ne može se izmjeriti", što je najveći znak ljubavi.

Javni mjerač popularnosti

Instagram vam dopušta da tagirate svoje prijatelje kako bi drugi vidjeli da ste objavili fotografiju s njima. Djevojke to čine na drugi način pa objavljuju fotografije na kojima nema ljudi, primjerice fotografije zalaska sunca, tagiraju prijatelje i pišu dirljive statuse. To je svojevrsni poziv na daljnje komentiranje i lajkanje, ali i dokaz popularnosti, jer što više prijatelja imate, više ste popularni.

"Jako je važno na koliko ste fotografija tagirani. To nitko ne može vidjeti, ali otprilike možete zaključiti po tome koliko često vidite njihovo ime u notifikacijama", tvrdi 12-godišnja Charlotte.

Javno iskazivanje osjećaja prema najboljoj prijateljici

Svi pokloni prijateljicama preselili su se na društvene mreže. Djevojčice i djevojke u svojoj biografiji na Instagramu sad pišu s kim su dobre, a velika je čast upasti u traku koju vide svi posjetitelji nečijeg profila. Nije neobično da se imena redovito mijenjaju, posebice nakon obične prepirke ili rasprave, no sad o njoj znaju baš svi prijatelji.

Način osvete

Ljutiti ste na nekoga? U tom slučaju nećete tagirati tu djevojku na fotografiji, već ćete je potpuno izrezati. Odbit ćete je pratiti, iako ona prati vas. Te znakove roditelji ne bi vidjeli ni za milijun godina, no djevojčice ih primjećuju. Djevojčica će objaviti fotografiju zabave na koju nije pozvala jednu prijateljicu, a toj nepozvanoj sve će biti jasno.

Stroj za vlastito brendiranje

Djevojke se ne suočavaju samo sa zahtjevom da budu pametne i uspješne, već i seksi, ženstvene i popularne. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da 74 posto tinejdžerki smatra da djevojke žive potpuno drugačiji život na društvenim mrežama, na kojima umanjuju svoju inteligenciju i ljubaznost te naglašavaju kvalitete poput duhovitosti i društvenosti. Na Instagramu djevojke i djevojčice pokazuju svoju stranu koju ne mogu pokazati u učionici.

Mjesto za velike rođendanske kolaže

Sjećate se dolazaka u školu na rođendane, nestrpljivi da doznate što će vam prijatelji pokloniti?Sad djevojke mogu vidjeti tko je uzbuđen zbog njihovog rođendana čim se probude. Rođendanski kolaži na Instagramu su novo javno priznanje, ispunjena šalama, kratkim snimkama i naravno fotografijama,

Iako se čini da su djevojke postale ovisne o društvenim mrežama, situacija ipak nije tako loša. Jedno je istraživanje pokazalo da bi se 92 posto njih odreklo svih prijatelja na društvenim mrežama za prave prijatelje u stvarnom životu.

"Samo zato što mi prijatelji ne pišu gomilu teksta u komentarima na Instagramu, to ne znači da me ne vole", mudro je rekla 13 godišnja Leah. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.