Tarik Filipović i lovac Mladen Vukorepa došli se oprostiti od legendarnog Laze Goluže

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NA ZAGREBAČKOM Krematoriju održan je sprovod Laze Goluže.

Posljednji pozdrav tvorcu legendarne Kviskoteke došao je uputiti Tarik Filipović, ali i lovac Mladen Vukorepa. Na sprovodu koji se održao pod strogim epidemiološkim mjerama bio je i Milan Bandić.

Lazo Goluža preminuo je 30. studenog u 85. godini života.

Rođen je 1. siječnja 1936. godine u Stocu.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. S Pajom Kanižajem 1966. pokrenuo je satirični list Paradoks. Od 1967. radio je na TVZ-u, a na RZ-u bio je jedan od pokretača Noćne priče III. programa. U redakciji Kontakt-programa kao urednik ostvario je više zabavnih i kontakt-emisija. Najplodniji je bio kao autor (i urednik) TV igre Jadranski susreti te niza kvizova znanja: Malo ja, malo ti, 3-2-1, ali vrijedan, Znaš, znam, Pješčani sat, zatim kviza znanja i inteligencije Kviskoteka, mozaične emisije Obiteljski zabavnik te kao urednik licencnih TV igara Brojke i slova i Kolo sreće.

Autorski je surađivao s njemačkom postajom ARD (1989./1990.), britanskim TV Yorkshireom i ITV-om (1992. i 1997.) te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme (1996.). Nakon umirovljenja 2001. nastavio je surađivati, do kraja 2002., na postavljanju licencnoga kviza Tko želi biti milijunaš?.

Stvarao je nove televizijske formate kvizova, od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem 1982.) te Kviskoteka - igra pitanja (s D. Novakovićem 1990.).

Dobio je i nagrade HRT-a: godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.