Tesco Bank: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje od onog u Francuskoj, Grčkoj i zemljama regije

HRVATSKA je jedna od četiri najskuplje europske destinacije, iza Islanda, Italije i Španjolske, pokazalo je to istraživanje Tesco Banka. Od Hrvatske su jeftinije Francuska, Portugal, Grčka, pa čak i tradicionalno skupa Velika Britanija te sve zemlje regije. Istraživači Tesco Banka usporedili su troškove sedmodnevnog ljetovanja četveročlane obitelji u 14 europskih destinacija i napravili listu. Najviše su ih zanimale cijene smještaja, unajmljivanja automobila, hrane i obiteljske zabave.

Sofia tisuću eura jeftinija od Dubrovnika

Najjeftinija destinacija je Bugarska, gdje će boravak u glavnom gradu Sofiji četveročlanu obitelj koštati 1.858 eura, čak tisuću eura jeftinije od boravka u Dubrovniku koji za četveročlanu obitelj iznosi 2.879 eura. Iako u cijene nisu uključeni troškovi prijevoza do ljetovališta, razlike u cijenama su tolike da bi se Hrvatima isplatilo otputovati zrakoplovom do Bugarske ili, primjerice, Cipra, nego ljetovati na domaćem moru.

Isplati se uzeti i povratnu avionsku kartu

Turska je također jedna od jeftinijih destinacija, posebno zanimljiva Britancima koji se tradicionalno svake godine odlučuju hoće li ljeto provesti u domaćim turističkim resortima ili će otići preko kanala. Iako mnogi od njih misle da će uštedjeti ukoliko ljetuju u Velikoj Britaniji, pokazalo se da će značajno uštedjeti sunčajući se na pješčanim plažama Cipra ili Turske, uključujući i let do tamo. "Čak kad se uzme u obzir da povratna karta za let od London Gatwicka do Bodruma košta oko 98 funti putem easyJeta, još uvijek je to jeftino", smatra John Howells iz Tesco Banka.

Rast cijena unatoč recesiji

On kaže kako su cijene ljetovanja porasle u odnosu na prošlu godinu. "S prosječnom cijenom ljetovanja od 2.561 eura, što je za 2 posto više u odnosu na prošlu godinu, turisti ne gledaju samo cijenu aranžmana, već i troškove koji bi se mogli pojaviti na odredištu. Primjerice, unajmljivanje automobila i smještaj čine oko 71 posto tjedne potrošnje te su porasli za 6 posto u odnosu na prošlu godinu", izjavio je John za Daily Mail.

Cijene (u eurima) europskih destinacija prema istraživanju Tesco Banka:

1. Reykjavik, Island  4.174
2. Rim, Italija 3.499
3. Barcelona, Španjolska 2.930
4. Dubrovnik, Hrvatska 2.879
5. Nica, Francuska  2.863
6. Faro, Portugal  2.791
7. Brighton, Velika Britanija 2.726
8. Atena, Grčka 2.534
9. Bodrum, Turska 2.244
10. Ljubljana, Slovenija 2.159
11. Limassol, Cipar 2.146
12. Budimpešta, Mađarska  1.795
13. Varšava, Poljska 1.622
14. Sofija, Bugarska 1.506

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.