Testirali smo sladolede u Zagrebu: Neki su fantastični, druge ne bismo opet jeli

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Mislav Pislak/Index

NAKON što smo prije nekoliko godina pred vas stavili anketu u kojoj ste mogli odabrati najbolji sladoled u Zagrebu, odlučili smo preuzeti tu slatku muku na sebe pa smo se zaputili u centar Zagreba i obišli 12 slastičarna kako bismo pronašli najbolji sladoled.

Fokusirali smo se na centar Zagreba jer se tamo nalaze i među Zagrepčanima i među turistima najpopularnije slastičarnice, iako su nam prolaznici koji su uočili naše testiranje sugerirali da i u nekim drugim dijelovima Zagreba postoje mjesta s odličnim sladoledom (najčešće se spominjao Orijent na Maksimirskoj).

No i ovih 12 u centru zaista su bili zadatak koji je bilo mnogo teže obaviti nego što smo mislili da će biti na početku ove naše sladoledne avanture.

Ovo su naši dojmovi.

Torterie Macaron, Centar Cvjetni (Trg Petra Preradovića 4)

Okus: Borovnica

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Ovo je bio prvi u nizu nešto lakših voćnih sladoleda koji smo probali i zaista nemam što prigovoriti jer ne samo da nema šećera (koriste steviju), već okusom nimalo ne zaostaje za klasičnim sladoledima. Osjećate pravi okus borovnice, savršeno je mekan, a i cijenom se ne izdvaja od standarda u centru Zagreba. 

Doduše, zbog drugačijeg načina pripreme više mi vuče na smrznute jogurte, ali to nikako nije nedostatak. 

Ocjena: 4

Ivana:

Čitatelji Indexa su prije dvije godine u anketi sladoled iz Torterija Macaron proglasili najboljim u Zagrebu tako da sam od ovog sladoleda imala velika očekivanja. Probali smo okus borovnice iz linije okusa s dva puta manje šećera. Sladoled je bio veoma osvježavajuć, a kuglica sasvim pristojne veličine. Umjesto šećera, objasnili su nam, koriste steviju, što definitivno ne utječe negativno na okus sladoleda. Dapače, imala sam osjećaj kao da jedem svježe voće. Nemam većih zamjerki, veoma ukusan sladoled.

Ocjena: 4

Medenko, može se probati na više mjesta, a mi smo odabrali Cogito Coffee Shop (Varšavska 11)

Okus: Karamela s bademima i kakaovcem (veganski sladoled)

Cijena: 28 kuna

Hrvoje:

Iz dana u dan mojih predrasuda prema veganskoj hrani sve je manje. Svjestan sam da su od samog početka bile neosnovane i utemeljene na apsolutno ničem, ali bilo kako bilo, moram priznati da sam malo zazirao od veganske ponude na menijima. 

Isto je bilo i s veganskim sladoledom. Pretpostavljao sam da ćemo dobiti "nešto kao sladoled, ali ne dobro kao sladoled" i bio sam u krivu. Okus je odličan i da nisam znao da se radi o veganskom sladoledu, vrlo vjerojatno ne bih ni osjetio razliku. No, ne radi se samo o tome da je veganski sladoled od Medenka podjednako dobar kao običan sladoled. Daleko od toga. Ovaj koji smo probali daleko je bolji od nekih s ove liste. Ukratko, prva liga. 

Ocjena:

Ivana:

Sladoled Medenko je sladoled koji se proizvodi u istoimenoj slastičarnici u Samoboru. Medenko ima okuse sladoleda koje nećete naći nigdje drugdje i riječ je o sladoledu koji sam često jela i prije i oduševio me. Zato sam se veoma veselila u ovaj izbor uvrstiti i njega. Medenko možete pronaći na nekoliko lokacija u Zagrebu, prodaje se zapakiran u poveće čašice te postoji nekoliko varijanti, među kojima i ona veganska koju smo mi probali. Cijena je nešto viša jer nije riječ o običnoj kuglici sladoleda, već o pakiranju koje možete nositi i kući i od kojeg se definitivno može najesti i više ljudi. Sladoled je apsolutno savršen, osjete se komadići badema i zaista je zasitan. 

Ako ste spremni dati nešto više novca i uživati u zaista posebnom sladoledu, Medenko je definitivno stvar za vas. Ako pak niste spremni dati 28 kuna (ili 23 kune za ne-vegansku verziju) definitivno se zaputite do same slastičarnice, nećete požaliti.

Ocjena: 5

Aroma, Gourmetbar Basta (Varšavska 5)

Okus: Lubenica

Cijena: 12 kuna

Hrvoje:

Okus lubenice iz nekog je razloga izuzetno teško imitirati. Dovoljno je spomenuti žvakaće i bombone s okusom lubenice i bit će vam jasno o čemu pričam. Stoga, nisam imao prevelika očekivanja ni kada smo u ponudi Arome vidjeli sladoled s okusom lubenice. Očekivao sam nešto što nosi naziv "lubenica", a s okusom lubenice nema apsolutno nikakve veze. 

No, drago mi je priznati da sam bio u krivu. Sladoled zaista ima okus lubenice i jedan je od onih pravih ljetnih sladoleda koje morate isprobati. Nemam previše zamjerki, ali moram priznati da je bio malo presladak. Naravno, to ne mora biti loša stvar. 

Ocjena: 4

Ivana:

Aroma sladoledi mogu se pronaći u sklopu gourmetbara Basta. Riječ je o novoj ponudi u Zagrebu, sladoledima koji su rađeni na bazi fruktoze, bez ikakvih aditiva. Tu smo odlučili probati lubenicu jer nas je zanimalo jesu li uspjeli dobiti okus tog voća. Ostali smo bez riječi, sladoled je izvrstan, a lubenica je zaista lubenica - okus kakav biste osjetili i da jedete pravo voće. Kuglica je pozamašna - sve preporuke.

Ocjena: 5

Zagreb (Masarykova 4)

Okus: Malina

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Još jedan od sladoleda koje bih prije svrstao u kategoriju smrznutih jogurta, ali čitatelji bi to trebali tumačiti kao "svjež sladoled koji djeluje toliko lagano da vam se čini da uopće nije sladoled". 

U svakom slučaju, ovaj reklamiraju kao sladoled s 50% većim udjelom voća i po okusu bih rekao da je to prilično točno. Naime, u svakom zalogaju osjećate autentičan okus maline, a na zagriz osjećate i koštice. Sve u svemu, vrlo dobar sladoled. 

Ocjena: 4

Ivana:

U slastičarnici Zagreb probali smo sladoled od maline za koji su nam naglasili da je jedan od sladoleda u kojemu ima više od 50 posto udjela voća. I to se i osjeti, ali i vidi jer u sladoledu možete vidjeti i koštice voća. Osvježavajuć je, tekstura je čak bliža onoj frozen yogurta nego sladoleda. Nemam veće zamjerke, no ako moram usporediti s ostalim voćnim sladoledima koje sam probala tog dana, nije bio među najboljima koje sam probala.

Ocjena: 3+

Chocolat b041, među Zagrepčanima poznata kao Boban, (Masarykova 25)

Okus: Dinja (veganski sladoled)

Cijena: 11 kuna

Hrvoje:

Ovo je jedan od mojih favorita, ako ne i najbolji sladoled koji sam probao u ovoj šetnji zagrebačkim centrom. Sladoled s okusom dinje pravo mi je otkriće. I inače volim dinju, a ovo je savršen okus dinje koji, moram priznati, nikada nisam očekivao u sladoledu. Možda tek u formi ukrasa na sladoledu nekog drugog okusa. 

Okus je bogat, zanimljiv i originalan, a sladoled je savršeno kremast. Da previše ne filozofiram, sve ono što očekujem od sladoleda. Čista petica. 

Ocjena: 5

Ivana:

Definitivno najbolji sladoled koji smo probali. Riječ je bila također o veganskoj verziji sladoleda s okusom dinje. Tekstura kremasta, prava "sladoledna", okus fantastičan, a kuglica sasvim pristojne veličine. I da, moram napomenuti da ja i nisam neki fan okusa dinje, no ovaj sladoled me svejedno oduševio. U Bobanu možete besplatno uz sladoled uzeti i vafl, a ako uzmete više kuglica, cijena se smanjuje pa ćete, primjerice, jednu kuglicu platiti 11 kuna, a dvije 20 i tako dalje...

Ocjena: 5+

Millenium (Bogovićeva 7)

Okus: Cheesecake alla fragola

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Ovo je prvi sladoled koji mi nije najbolje sjeo. Doduše, moram priznati da sam malo podijeljen oko sladoleda u Milleniumu jer ni u kojem slučaju nije loš. Isto tako, cheesecake je inače savršen izbor za sladoled, ali u ovom slučaju mi je bio malo previše običan. 

Činjenica je da ni preljev ni komadići keksa nisu uspjeli spasiti izuzetno dosadan okus sladoleda u kojem osjećate malo previše XY mliječnih proizvoda koji niti imaju okus sira, niti jogurta niti okus mlijeka, već nečeg što ne mogu opisati. Daleko od toga da je loš, ali jednostavno nije na razini ostalih. 

Ocjena: 3

Ivana:

Najslabiji sladoled dana. To nikako ne znači da je preloš, već nije bio na nivou ostalih koje smo probali. U sladoledu prevladava mliječna baza, što znači da sam okus cheesecakea jedva i osjetila. Taj okus su slobodno mogli nazvati i, primjerice, jagoda - ja ne bih osjetila razliku. No, kuglica je pozamašna tako da ćete se svakako najesti i od jedne kuglice, ako pogodite okus koji vam odgovara.

Ocjena: -3

Oranž Bistro & Wine Bar (Ilica 7)

Okus: Ferrero

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Odmah ću na početku reći da je ovo dobar sladoled. Okus je bogat i kremast je taman toliko koliko treba biti. Ono što meni ne odgovara je sam okus sladoleda koji mi je nakon svih ovih, malo egzotičnijih okusa bio dosadnjikav. 

Naravno, to nikako neće utjecati na moju konačnu ocjenu jer radi se o kvalitetnom sladoledu kojem zaista ne mogu pronaći zamjerke. 

Ocjena: 4

Ivana:

U Oranžu smo probali Ferrero. Ono što sam odmah primijetila jest da je sladoled veoma zasitan, nakon tri žličice (ok, i nakon nekoliko sladoleda koje sam probala prije) mi je bilo dosta. Ovdje ćete se najviše najesti za novac koji ćete dati za sladoled. Od Ferrera sam očekivala nešto malo čokoladnije, no svejedno je bio veoma solidan, kremast sladoled. Vratila bih se i sljedeći put, ali po neki drugi okus.

Ocjena: 4

Vincek (Ilica 18)

Okus: Buča

Cijena: 9 kuna

Hrvoje:

U ovom ću se slučaju malo posipati pepelom jer u video osvrtu nisam bio previše oduševljen sladoledom od buče. Međutim, tek kasnije sam došao do zanimljivog dijela i moram priznati da je jedan od boljih koje sam probao. 

Nije tipičan okus i vjerojatno ga ne bih ni isprobao da sam kupovao sladoled mimo zadatka za Index, ali drago mi je da jesam jer je jedan od onih koji su mi se urezali u pamćenje. Svakako probati. 

Ocjena: 5

Ivana:

U najpoznatijoj zagrebačkoj slastičarni odlučili smo priliku dati nešto malo neobičnijem okusu buče. Očekivali smo da će buča dominirati okusom, što se nije dogodilo, no kada uspijete doći do kremastog zelenog dijela, točnije kreme od buče onda je to sasvim druga priča. Kuglica je velika, cijena najniža od svih slastičarnica koje smo obišli, no preporučujem da, ako očekujete neki snažniji okus, odaberete neku drugu vrstu sladoleda.

Ocjena: 4

Vis à Vis by Vincek (Tomićeva 2)

Okus: Limun (bez glutena)

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Sladoled od limuna i inače je jedan od dosadnijih i vjerujem da ga nisam kupio otkad sam bio klinac, ali ovo je bio dobar podsjetnik na to koliko je limun zapravo podcijenjen okus. 

Inače, ovo je sladoled bez glutena što mi, priznajem, ne znači apsolutno ništa jer uvjeren sam da je cijela priča oko bezglutenske hrane besmislena bilo kome osim ljudima koji imaju legitiman problem s glutenom. No, ako pripadate skupini onih koji vjeruju da je dobro izbjegavati gluten - uživajte. Ovo je dobar izbor. 

Ocjena: 3

Ivana:

U Vis à Vis by Vincek možete pronaći sladolede bez glutena, što je odlična stvar za sve one koji (iz ovog ili onog razloga) ne mogu konzumirati namirnice s glutenom. Mi smo probali limun koji je bio osvježavajući, a činjenica da je riječ o malo drugačijem sladoledu u ovom slučaju nimalo ne utječe na okus. Tekstura je nešto "ledenija" od ostalih sladoleda koje smo probali. Bitno je naglasiti i da je ovdje i kornet nešto drugačiji od korneta u ostalim slastičarnicama pa ćete ga morati platiti.

Ocjena: 4

Cremme, nekadašnji The Cookie Factory, (Tkalčićeva 21)

Okus: Peanut butter and Jelly

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Odlučili smo se za još jedan netipični okus, a ovog puta to je bio američki standard - maslac od kikirikija i džem. Radi se o okusu koji je teško zabrljati (barem što se mene tiče) jer obožavam kikiriki u ovoj kombinaciji. 

Iako me nije oduševio, radi se o kvalitetnom sladoledu koji nemam problem preporučiti. Ipak, tijekom testiranja imao sam daleko veće favorite.

Ocjena: 4

Ivana:

Cremme, odnosno bivši Cookie Factory, ima nešto malo drugačije okuse od onih standardnih na koje smo navikli, a mi smo odlučili probati maslac od kikirikija i "jelly". Kuglica je ooogromna, okus fantastičan i odmah nakon Bobana ovo mi je bio najbolji sladoled koji sam probala tog dana. Moram napomenuti i da bih čitav život mogla jesti samo maslac od kikirikija pa je možda i to presudilo.

Ocjena: 5

Amelie (Vlaška 6)

Okus: Vanilija

Cijena: 10 kuna

Hrvoje:

Možda zbog prezasićenja, a možda zbog toga što jednostavno nisam prelud za okusom vanilije, ovaj sladoled mi je u kategoriji onih koje jedva da mogu i ocijeniti. Bio je dobar, ali bio je dosadan. Kada bih ga preporučio, lagao bih jer nemam apsolutno nikakvo mišljenje o njemu. 

S druge strane, nemam ni loše mišljenje o njemu. Tekstura je odlična i okus je pun, ali vanilija je jednostavno dosadna, a ovo nije bio toliko poseban sladoled da bi mi nanovo otkrio "skrivenu raskoš vanilije". 

Ocjena: 3

Ivana:

Amelie smo ostavili za kraj i to je bio 12. sladoled koji smo probali tog dana tako da nam je sladoleda već bilo preko glave pa smo zaobišli njihov megapopularni i već milijun puta nahvaljeni pistacchio i okrenuli se klasičnoj vaniliji. Ukusna, kremasta, pravi okus vanilije (nije čisto "mliječna" kakvu u mnogim slastičarnama "podvaljuju"), a kornet je hrskav i ukusan skoro pa jednako kao i sladoled.

Ocjena: 4

Pročitajte više