TikTok senzacija i memoari Draca Malfoya. Ove knjige jedva čekamo pročitati

Za razliku od prošlog tjedna kada nas je snijeg iznenadio (kao i svake zime), ovaj smo tjedan pod utjecajem viših temperatura i sunčanog vremena. Knjigoljupci se vesele svim vremenskim prognozama i koriste ih kako bi pronašli razlog za bijeg u dobro štivo. Padaju kiša ili snijeg? Čitamo u toplini doma. Sunčano je i toplo? S knjigom na klupu ili u kafić. A što vam od novih naslova preporučujemo da nabavite, provjerite u nastavku teksta.

Tisuću poljubaca – Tillie Cole

Kao prvo, stigao nam je prijevod ljubića koji slovi kao TikTok senzacija. O mnogo se romana priča po internetima, no čini se da ovdje imamo pravi ljubavni dragulj. Radi se o romanu o dvoje mladih ljudi između kojih se ljubav pojavila još u djetinjstvu. Rune Kristiansen i Poppy Litchfield upoznali su se u djetinjstvu i zakleli se da će zauvijek biti prijatelji. Prijateljstvo je preraslo u ljubav koja je obećavala da će trajati cijeli život.

A kada je Rune otišao kući u rodnu Norvešku, srušili su se njihovi svjetovi. Dvije godine poslije Rune se vraća u gradić Blossom Grove. Poppy je spremna za novi početak, ali taj dečko koji se vratio više nije Rune kakvog se sjeća. Što se to dogodilo da je njezin dragi, pažljivi Rune postao taj mrzovoljni i drski stranac? Hoće li ih tajna koju Poppy nosi zbližiti ili zauvijek razdvojiti? Papirnate maramice su obavezna dodatna oprema.

S druge strane čarobnog štapića – Tom Felton

I ove godine nastavljamo s memoarima popularnih zvijezda, knjiga će biti iznimno zanimljiva svim obožavateljima Harryja Pottera (koliko nam je poznato ima ih na desetina tisuća svuda po Hrvatskoj). Tom Felton rano je iskusio slavu jer je već s dvanaest godina dobio ulogu Draca Malfoya u filmskoj adaptaciji popularnih romana J. K. Rowling, što ga je katapultiralo među zvijezde i donijelo mu brojne obožavatelje diljem svijeta.

Otvoreno i duhovito Tom prvi put govori o iskustvu odrastanja pred kamerama i sa sjetom se prisjeća toga što znači biti dio čarobnjačkog svijeta. Posebno snažan dojam ostavljaju poglavlja o autorovim problemima s mentalnim zdravljem, borbi s ovisnošću i liječenju u specijaliziranim klinikama za odvikavanje. Tom Felton iskreno govori o prednostima terapija koje su mu poboljšale život. Njegova iskustva i otvorenost zasigurno će pomoći mnogima da se osjećaju manje usamljeno u svojim borbama.

Vladavina: Stvaranje zapadnog uma – Tom Holland

A sada jedan veliki zaokret u preporukama, koji će ljubiteljima povijesti izazvati zazubice. Vladavina (u izvorniku Dominion) je epska priča o tome kako smo postali to što jesmo te zašto razmišljamo tako kako razmišljamo.

Obuhvaćajući vrlo širok vremenski raspon, počevši od perzijske invazije na Grčku 480. pr. Kr. do aktualne migrantske krize u današnjoj Europi, od Babilona do Beverley Hillsa, od ukidanja ropstva do pojave sekularizma, od Mojsija do #MeToo pokreta, omiljeni autor povijesnih uspješnica Tom Holland istražuje razloge zbog kojih, u društvu koje sve više sumnja u vjerske tvrdnje, toliki naši urođeni stavovi ostaju nepovratno kršćanski.

Pokazuje koliko su doista revolucionarna i skandalozna bila kršćanska učenja kad su se tek pojavila na svijetu te zašto je Zapad, kao i sve što on danas shvaća zdravo za gotovo, zbog toga jednako neobičan.

Vodič za dane koji dolaze – Yoav Blum

Za kraj, jedan vrlo originalan i duhovit roman koji je teško klasificirati, ali lako čitati. Bivši knjižničar, a sada "obogaćivač tekstova na portalima", Ben Schwartzman sasvim je običan mladić koji vodi prilično jednoličan život. Jednoga dana doznaje da mu je Haim Wolff, starac s kojim se sprijateljio u domu za starije osobe, nakon smrti ostavio bocu skupog viskija.

A Ben čak ni ne pije alkohol! Sasvim slučajno na naljepnici na boci otkriva poruku koja ga zaintrigira i uputi u jedan neobičan pub. Ondje upoznaje dvije žene, Osnat i Venture, koje mu otkrivaju nevjerojatnu priču i svijet prepun fantastičnih mogućnosti koje mu je Haim ostavio u nasljeđe.

Pročitajte više