Tina Walme progovorila: Ucjenjivali su me, tražili su da uplatim 600 dolara

Foto: Instagram

TINA WALME progovorila je o hakerskom napadu kojeg je bila žrtva početkom travnja.

"Mislim da je ovo najgore vrijeme kad ti se to može dogoditi. Znači, dogodilo se na 1. april da sam skužila da mi je netko hakirao Instagram, mislila sam - smiješno. Međutim, nije bilo smiješno, iako se smijem. Dosta je trajalo dok mi ljudi nisu povjerovali", ispričala je Tina za IN magazin.

"To je bila kao ucjena, plati mi 600 dolara pa ću ti ja vratiti profil. Mislim da ne treba pregovarati s hakerima, uostalom tko jamči da će meni vratiti moj profil natrag", smatra Tina koja je nakon toga napravila novi Instagram profil.

"Ne znam što napisati... Ne znam kako da objasnim svoje osjećaje... Ne spavam jer pokušavam na sve načine vratiti profil i zaštititi svoje podatke i posao. Zamislite da vam je netko provalio u stan, kopao po privatnim i poslovnim stvarima i onda sve uzeo kao da nikada nije postojalo, kao da sve što ste radili godinama ne postoji... Instagram je bio savršeni balans privatnog i poslovnog jer se bavim onime što volim, a to je ples... Cijeli moj posao u koji je uloženo jako puno truda, rada, motivacije, inspiracije, sreće, ljubavi koja je bila prezentirana na Instagramu kao podsjetnik i kao CV.

Zbog korone ne radim, kao velika većina ljudi, zbog potresa se ne osjećam sigurno isto kao i većina i sad sam još izgubila jedinu stvar koja nas spaja u ovoj socijalnoj distanci, a to je društvena mreža. Možda je vama ovo bezveze, to je samo Instagram, ali meni je ovo okidač koji me vraća u 2015./2016. kada mi je svakih nekoliko dana cijelu godinu bio hakiran i Facebook profil. Užasan je ovaj osjećaj. Miks ljutnje, tuge, straha... Zbog prijašnjeg iskustva znam većinu koraka koju treba poduzeti te kako i na koji način pokušati vratiti profil... Kontaktirala sam i stručnjake te jako cijenim vašu pomoć, podršku i trud", napisala je tad plesačica.

Inače, slična stvar se krajem 2018. dogodila i influencerici Lidiji Lešić, ali i voditeljici Neveni Rendeli

Hakeri su tad tražili da im uplate otkupninu za svoje profile, odnosno određeni iznos u Bitcoinima. One su odugovlačile, istodobno tražeći pomoć sa svih strana, od Instagramovog odjela za podršku korisnicima do naše policije. Sve uzalud.

"Od Instagrama nije bilo nikakve pomoći, imam osjećaj da hakeri presreću njihove mailove jer nema odgovora. Bila sam i na policiji, napravljen je zapisnik", rekla nam je.

Dodala je da je isprva bila protiv bilo kakve uplate jer ne želi kriminalcima davati novac, no kad su Nevena i ona shvatile da su prepuštene same sebi, dogovorile su se da bi im mogle platiti.

"Potpuno nezaštićene od stane Instagrama s čijom službom za pomoć korisnicima sam nebrojeni broj puta pokušala stupiti u kontakt te na kraju prepuštene na milost i nemilost hakerima, odlučile smo im platiti. Najprije je to učinila Nevena te je nakon toga izgubila svaki kontakt s njima, nisu joj se javljali narednih deset sati. Nakon toga slijedi dopisivanje putem kojeg odbijam platiti, a na čemu oni konstantno inzistiraju ucjenjujući me, te govorim da od mene sigurno neće dobiti ništa budući da Neveni profil nije vraćen te da nemam apsolutno nikakvu garanciju da isto neće učiniti i meni. Nekoliko sati kasnije i nakon izmijenjenih mailova šalju mi screenshot Neveninog profila te mi i sama Nevena javlja kako je profil dobila nazad. Budući da zaista više ništa nisam mogla učiniti te je to bio zadnji korak, odlučila sam i sama platiti i nakon toga naravno izgubila svaki kontakt s hakerima", opisala je Lešić tad za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.