10 godina avanture: Tip tvrdi da je prvi koji je obišao svijet a da nije ušao u avion

Foto: Instagram

THOR PEDERSEN 44-godišnji je avanturist koji tvrdi je prvi čovjek koji je uspio obići cijeli svijet a da nije putovao avionom. 

Započeo je svoju misiju u listopadu 2013., ostavljajući iza sebe karijeru u brodarstvu i logistici. Njegovo ekstremno putovanje trajalo je cijelo desetljeće, a kako bi ispunio postavljeni cilj, morao se oprostiti od supruge Le Pedersen. 

Deset godina putovanja 

Na putovanje se otisnuo iz svoje domovine Danske, a zatim je krenuo u Njemačku. Putovanje je završio prije mjesec dana, kada je stigao na Maldive. Tijekom deset godina prešao je ukupno 359 tisuća kilometara prije nego što je na kontejnerskom brodu stigao na svoje konačno odredište. 

Planirao je provesti u prosjeku sedam dana u svakoj zemlji, ali je završio u Hong Kongu pune dvije godine zbog problema s covidom i vizama. 

U svakoj je zemlji proveo u prosjeku 17 dana, a njegov najkraći posjet bio je 24 sata u Vatikanu. 

"Moram provesti najmanje 24 sata u zemlji. Ono što ja radim nije turizam, to je kao trčanje maratona ili odlazak na Mjesec, to je postignuće. Puno vremena provodim u autobusima i vlakovima", objasnio je.  

27 dana na brodu i 54 sata u autobusu 

Pedersenova najduža dionica bila je nevjerojatnih 27 dana na kontejnerskom brodu od Hong Konga do Australije. 

"Najduža vožnja autobusom bila je 54 sata u Brazilu. Sunce je tijekom vožnje zašlo dva puta. Radije sam uživao 27 dana na brodu, to mi je dalo vremena za čitanje i vježbanje i vidjeli smo kitove. Bilo je to prekrasno putovanje", ispričao je. 

351 autobus, 158 vlakova, 43 tuk-tuka... 

Pedersenova putovanja uključivala su 351 autobus, 158 vlakova, 43 tuk-tuka, 37 kontejnerskih brodova, 33 broda, devet kamiona, tri jedrilice, dva kruzera, jednu konjsku kočiju, jedan policijski automobil i jednu jahtu. Uz sve to, vozio se i u minibusevima, na motociklima, u taksijima i tramvajima. 

"Kad sam saznao da nitko u povijesti nije potpuno obišao svaku zemlju svijeta bez letenja, pomislio sam da bih mogao imati priliku učiniti nešto izvanredno", otkrio je, dodavši kako je njegovu avanturu financirala jedna energetska tvrtka. 

Podrška supruge 

44-godišnjak je bio u braku sa suprugom godinu dana kada je otišao, a ona je odletjela da ga vidi 27 puta tijekom desetljeća. Pedersen će na tri broda otputovati s Maldiva do Šri Lanke, a zatim u Njemačku prije nego što otplovi natrag u Dansku. 

"Moja supruga nije htjela stajati na putu nečemu što sam želio učiniti. Bila je nevjerojatna, velika je podrška i imali smo jedinstvena iskustva zajedno diljem svijeta", rekao je, ali i otkrio kako su mu rastanci postajali sve teži. 

Pedersen se ne planira vratiti svojoj prošloj karijeri i nada se da će napisati knjigu o svojoj avanturi.