Tjedan dana koristili smo iPhone 15 da provjerimo ima li ga smisla kupiti

Foto: Index

NOVA serija Appleovih proizvoda predstavljena i svima je dobro poznata. Četiri različita pametna telefona (iako objektivno dva, različitih veličina) i dva pametna sata ono je što su Tim Cook i ekipa ove godine odlučili izbaciti na tržište. 

Izuzmemo li to da su recenzije mahom pozitivne, činjenica je da je Apple i ovog puta tek neznatno osvježio dobitnu kombinaciju serijom uglavnom manjih poboljšanja. Tu su malo bolji materijali za običnu 15-icu, titan za 15 Pro, poboljšana kamera i brži čip za Pro uređaje i "zvijezda" prezentacije - USB-C umjesto Lightning ulaza. 

Brought to you by EU, ne Apple.  

I objektivno, bilo bi bezrazložno negativno reći bilo što drugo osim toga da je iPhone i ovog puta izvrstan pametni telefon kojem s manjkom oduševljenja pričate samo ako ga uspoređujete s prethodnikom od kojeg se vizualno gotovo uopće ne razlikuje, dok se u svakom drugom pogledu razlikuje većinom na papiru.

Sve su to opća mjesta koja ne treba pretjerano analizirati jer na kraju dana, to je više-manje sve što o novim uređajima možete reći. Da, odlični su. Da, očekivano su bolji od prethodne generacije. I da, prokleto su skupi. 

Stoga, posudili smo iPhone 15, iPhone 15 Pro i Apple Watch Series 9 kako bismo s njima proveli nešto više od tjedan dana i vidjeli ima li se nešto posebno istaknuti i imaju li prosječni kupci opravdan razlog razmišljati o Appleovoj novoj liniji u eri u kojoj i najbazičniji midrangeri zadovoljavaju gotovo sve potrebe većine korisnika. 

iPhone 15 (od 1060 eura)

Pa krenimo od najmanje zanimljivog predstavnika nove generacije. Naravno, riječ je o osnovnoj petnaestici koju bismo ove godine mogli najbolje opisati kao "iPhone 14 Pro, ali bez fensi-šmensi ukrasa". 

Ukratko, lakši je, nije pojačan čelikom već aluminijem, ima slabiji ekran, jaču bateriju, isti čip, slabije kamere i USB-C ulaz od kojeg zapravo ne dobivate ono što biste očekivali od USC-C ulaza u 2023. U ovom slučaju govorim o bržem punjenju koje je izostalo i s običnog i s Pro modela. Očekivali bismo da je to nešto što se podrazumijeva, ali Apple to ne podrazumijeva i za to vjerojatno imaju opravdani razlog.

S jedne strane, da, lijepo je brzinski napuniti mobitel i u otprilike pola sata riješiti ono za što iPhoneu 15 treba nešto više od sat i pol. S druge strane, svi koji su imali prilike okoristiti se brzim punjenjem znaju da to dolazi s cijenom koju mnogi proizvođači flagshipova izbjegavaju jer skraćuje vijek bateriji. Isto tako, baterija iPhonea 15 (litij-ionska 3349 mAh) za pola sata doći će do 50%, ali tijekom testiranja oduševilo nas je koliko dugo traje. Da, telefon je nov, ali i u tom slučaju baterija koja nam je trajala više od jednog dana aktivnog korištenja i dalje je impresivna. 

Primjera radi, prošlogodišnji Pixel 7 Pro koji koristim (Li-ion 5000 mAh), ni u svojim početnim danima nije pokazivao takvu izdržljivost i daleko mi je brže dogurao do nule. Naravno, iPhone 15 koristi prošlogodišnji A16 čip koji je dodatno optimiziran, što novi iPhone čini vrlo razumnim potrošačem. 

No, ono što ćete odmah primijetiti dolazite li s AMOLEDa koji osvježavaju zaslon na 90 ili 120 mhz je ne posebno glatko skrolanje koje stvara blag osjećaj trzanja. Da se razumijemo, ovo nije nešto što će vas osupnuti niti nešto na što se unutar 15 minuta nećete naviknuti, ali primjetno je. No, u svim drugim situacijama radi se o više nego kvalitetnom Super Retina XDR OLEDu koji odrađuje sve što treba i definitivno se nećete osjećati zakinutim. 

Ovogodišnja bazična 15-ica naslijedila je Dynamic Island koji je svakako dobrodošao dodatak uređajima koji i dalje imaju prilično velik dio ekrana posvećen modulu za kameru i senzore, ali "otok" to čini manje primjetnim ili točnije, funkcionalnijim budući da je to dio u kojem ćete dobivati nizu korisnih informacija. 

Ono u čemu Apple briljira su kamere koje su i ovog puta 48 MP, f/1.6, 26mm (širokokutna) i 12 MP, f/2.4, 13mm, 120˚ (ultrawide) te širokokutna 12 MP, f/1.9, 23mm selfie kamera. Ako vam ove brojke već sada ništa ne znače, bit će dovoljno da naglasiti da se radi o izvrsnoj kvaliteti fotografija. Čak i bazni model ima bolju kvalitetu fotografija od Pixelovog Pro modela koji je prošle godine slavodobitno ušao u gotovo ravnopravnu utrku s Appleom i Samsungom. Razlike nisu "nebo i zemlja", ali očito je da se radi o detaljnijim fotografijama i kvalitetnijim portretima sa superiornijim razdvajanjem subjekta od pozadine.    

Osim toga, teško je nešto posebno istaknuti osim činjenice da smo u ovoj najezdi velikih telefona svi pomalo zaboravili koliko su manji 6.1-inčni telefoni ugodniji i lakši za korištenje.   

iPhone 15 Pro Max (od 1620 eura)

Ono što nas sve skupa najviše zanima je, naravno, Pro model i tu se zaista nema što dodati osim da je ovo zaista Pro uređaj. Da, zvuči kao jedna od klasičnih Appleovih papazjanija koje više ni ne registrirate jer zvuče tako dosadno i nebitno, ali ovo je "pro" uređaj u svakom pogledu. I baš kao što je to ogroman kompliment, u isto je vrijeme i savršeno upozorenje za sve one koji bi trebali procijeniti treba li im zaista pametni telefon od gotovo 1700 eura. Objektivno, naravno da ne, ali ako raspolažete novcem, slobodno jer pogriješiti ne možete. 

Prvo o čemu vrijedi raspravljati je korištenje titana koje je predstavljeno kao nešto što će vaš telefon zaštiti od svih zala ovog svijeta. Kratko i jasno, nabavite zaštitu jer samo su rubovi od titana, dok je ostatak pozadine od stakla i budite sigurni u to, razbit će se kod pada. Štoviše, testovi su pokazali da će se stražnji dio razbiti prije nego prednja strana uređaja. Osim toga, titan je otporan, ali premazan je zaštitom na kojoj ćete vrlo brzo primijetiti ogrebotine. 

Ovdje treba naglasiti i još jednu stvar o kojoj se ovih dana priča na mrežama, a to je da iPhone 15 Pro Max ima problem sa svijanjem i vraća nas u dane "bendgatea". Da, trebate uložiti malo više truda, ali nije isključena mogućnost da bi do svijanja moglo doći i slučajno. Doduše, mi nismo imali takvih iskustava. Jednim dijelom i zato što nam ni u najluđim snovima ne bi palo na pamet tako testirati uređaj koji nam je posuđen na recenziju. 

Ekran je LTPO Super Retina XDR OLED od 120Hz i to je osjetno. Radi se o fenomenalnom zaslonu koji nimalo ne zaostaje za onime što nude najbolji na tržištu. I u mraku i na sunčini sve je savršeno vidljivo. 

Za razliku od baznog modela, 15 Pro Max ima A17 Pro čip i... Brz je? Da, zaista se nisam susretao ni s čim što bi i približno zahtijevalo ovako impresivne performanse. E sad, rekavši to, treba odmah nadodati i da je ovo više nego impresivno računalo u vašem džepu. Računalo koje može pokretati zahtjevne videoigre kao što su Resident Evil Village i nadolazeći Assassin's Creed Mirage. Dakle, iste igre koje igrate na novoj Plejki. Nisam siguran kako će se to odraziti na gaming svijet, hoće li se odraziti uopće i ima li Apple uopće želju upuštati se u gaming dalje od toga da na prezentaciji izgovore "na ovom ćete moći igrati Assassin's Creed Mirage". 

Njihov Arcade servis je u najboljem slučaju OK, ali iskreno, Googleov Play Pass daleko je zanimljiviji i predstavlja ozbiljnijeg igrača na tržištu mobilnog gaminga. No, sama činjenica da Pro modeli mogu takvo što, daje im prostora da se u narednim godinama ozbiljnije posvete ovom aspektu. 

Ipak, kod malo zahtjevnijih naslova došlo je do zagrijavanja, ali ne pretjeranog i ovo je prisutno kod gomile drugih uređaja koji su taj problem rješavali u hodu. To će vjerojatno biti slučaj i s Appleom. 

48 MP, f/1.8, 24mm (širokokutna), 12 MP, f/2.8, 120mm (periskopska telefoto) i 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultra širokokutna) odrađuju, bez pretjerivanja, zastrašujuće dobar posao. Stručnjaci za kamere o ovome će svakako moći reći više, ali ovo je uvjerljivo najbolja kamera s kojom sam se susreo na pametnom telefonu. Apple je u ovom pogledu nesumnjivo jak, ali ovo je zaista impresivno. Razina detalja, neovisno o tome radilo se o fotografijama u idealnim ili daleko od idealnih uvjeta, iPhone 15 Pro kamera odradit će posao iznad očekivanja. 

Snimljeno s Pixel 7 Pro
Snimljeno s iPhone 15 Pro Max

Iako nema potrebe za uspoređivanjem jer je daleko od idealnog, usporedili smo kameru s Pixela 7 Pro i iPhone 15 Pro i rezultati su očito bolji u korist Applea. No, ovdje se treba zapitati i jesu li oko tisuću eura bolji jer toliko je razlika u cijeni između dva uređaja od kojih je i ovaj drugi preskup? 

I ovdje se ponovno vraćamo na "pro" priču jer videi koje 15 Pro snima su na razini profesionalne opreme. Tim više jer sada u višoj kvaliteti (4K60) možete snimati i na eksterne diskove za pohranu, što ovaj uređaj čini novim najboljim prijateljem svakog (polu)profesionalnog snimatelja. Drugim riječima, govorimo o ljudima u čijim će se rukama ovaj uređaj sam isplatiti. 

Naravno, ako ste netko tko samo povremeno snima ili snimate budalaštine za Instagram i svojih stotinjak sljedbenika, mora postojati stvarno opravdan razlog zašto za telefon dajete skoro dvije tisuće eura. Da, Apple ima "staro za novo" programe koji će vam tu cijenu, ovisno o uređaju, smanjiti od 50 do 400 eura (ili više u SAD-u), ali čak i ako vam novac nije problem... zašto?

I da se razumijemo, ovo je suvišno, ali legitimno pitanje za sve super skupe flagshipove, a ne samo Appleove. Naravno, odgovor je na vama, ali ovo su astronomske cijene za telefon i škrtac u vama mora se zapitati dobivate li stvarno nešto bitno za to ili to radite samo zato što otkidate na statusne simbole. Ako je ovo potonje, isto tako, u redu. 

I nakon ove kratke digresije na teren pitanja "Zašto pas liže svoja jaja? Zato što može", ostaje nam niz tekućih pitanja.

Kakva je baterija? Solidna, ali manje solidna nego na baznoj 15-ici iz čisto razloga jer se radi o superiornijem uređaju. 

Kakav je operativni sustav? iOS 17 je u ovoj fazi besprijekorno iskustvo. Kao nekome tko je prešao s Androida, trebalo mi je vremena da se naviknem, ali nije se radilo o dugoj prilagodbi. 

Kakav je generalni osjećaj svakodnevnog korištenja? iPhone 15 Pro Max je bez ikakve sumnje premium iskustvo, a to je vidljivo ne samo iz očitih stvari kao što je snaga uređaja ili kvaliteta kamera, već i u smislu nekih suptilnijih detalja kao što su kvaliteta materijala, haptika ili zvuk koji je još glasniji nego u slučaju 14-ice Pro.  

Mijenja li novi Action Button nešto bitno? Zapravo ne. Tipka (silence switch) koja je imala samo jednu funkciju sad ima više funkcija i premda ste i prije mogli programirati tipke da odrađuju više funkcija, Action Button učinio je to da i dalje imate tipku za glasnoću, ali ovog puta je možete programirati da se odnosi na kameru (što je vjerojatno i funkcija za koju AB ima najviše smisla).    

Što ću sa starim lightning kablovima i punjačima? Zamijenite ih novima. 

Apple Watch Series 9 (500 eura) 

Je li deveti Apple Watch sve ono što trebate? Da. Privlači li vas više Ultra 2? Apsolutno. Realno, još od sedmice gledamo više manje identičan dizajn i ako treba bilo što istaknuti, onda je to da devetka ima roza verziju koja je, u nedostatku boljih riječi - super.

Budući da nismo imali prilike isprobati Ultra 2, zadovoljili smo se devetkom i ako ste se ikada susreli s Appleovim pametnim satovima, jasno vam je da se radi o vrhunskom uređaju kojem je na tržištu teško pronaći konkurenciju. Da, postoje fenomenalni satovi, ali Apple nas je uspio uvjeriti da su njihovi bolji. I da, rade na tome da nas u tom uvjerenju i ostave. 

Dizajn je njihova jača strana, a kod nečega što nosite jednim velikim dijelom i kao ukras, to je vrlo bitna stavka. Aluminijski oklop i gomila remenja koje možete kombinirati, čine AWS9 satom koji teško da može razočarati. Osim toga, fenomenalno dizajnirani brojčanici pun su pogodak. 

Tu je novi S9 SiP, što znači da se svi procesi vezani za Siri odrađuju na samom satu, što ga automatski čini bržim (25% bržim) pa asistentici možete postavljati pitanja ili joj diktirati tekstove (na engleskom). No, ono najbitnije je da ćete moći komunicirati čak i kad niste povezani s internetom. 

Osim toga, zaslon je svjetliji (2000 nita), ali ne iznenadite se ako u zatamnjenoj prostoriji ne izgleda super svijetlo jer dosta toga ovisi o vašem okruženju. Na sunčan dan dat će vam maksimum, a pri običnom svjetlu taman toliko koliko vam je potrebno. Razlog je baterija i premda je daleko od zadovoljavajućeg, očekujte tridesetak sati bez potrebe za opcijom smanjene potrošnje. 

No, najbitnija stvar je nova double-tap gesta koja djeluje super, ali nismo je isprobali jer stiže tek tijekom listopada u sklopu updatea. Uglavnom, potvrđujete stvari dvostrukim tapkanjem prstima, što će svakako olakšati dio operacija. Naravno, jednom kad stigne. Funkcionira na sljedeći način. Primjerice, morate se javiti na poziv, dva puta tapnete prstima i javit ćete se. Želite prebaciti pjesmu, aktivirati i zaustaviti timer, bilo što što u ovom kontekstu tapkanja ima smisla. No, morat ćete se priviknuti jer da biste opciju koristili prvo morate lagano podignuti ruku da aktivirate raise-to-wake gestu, a tek onda krenuti s tapkanjem. No, naviknut ćemo se. 

Tu je i Precizno traženje koje će vam pomoći da pronađete telefon i premda kvalitetno funkcionira samo s 15-icom (strani recenzenti pokušavali su sa starijim modelima iPhonea i rezultati nisu toliko sjajni), funkcionira odlično. 

I za kraj, treba spomenuti i novi watchOS 10 koji vraća widgete, a i ovog puta je puno manje skrolanja. Uz nešto promijenjene kontrole, tu su i novi brojčanici, ali Mickey/Minnie Mouse su i dalje najviše kul jer ne samo da pokazuju vrijeme rukama, nego i izgovaraju vrijeme kad dodirnete ekran. Apsolutna pobjeda. 

Sve u svemu, odličan nastavak priče. Ako imate jedan od prethodna dva-tri modela, nema potrebe da se osvježite devetkom, ali ako imate starije modele ili se tek upuštate u Apple Watch priču, Series 9 je super stvar za vas. 

Pročitajte više