Tko je Miša Grof? Arkan mu bacao snopove novčanica, čuva slike vrijedne 100.000 €

Foto:Antonio Ahel/ATAImages /PIXSELL

POSLJEDNJIH nekoliko dana Nikolina Ristović puni medijske stupce zbog rasprave sa svojim svekrom Viktorom, koji ju je optužio da "traži novac dok se njegov sin još nije ni ohladio" te tvrdi da se ne čuje s njom.

Viktor Ristović, poznatiji kao Miša Grof, inače je jedan od najpoznatijih i najbogatijih srpskih antikvara. Blic.rs piše da u svom vlasništvu ima impresivne umjetnine i umjetničke slike vrijedne i po 100.000 eura. Sakupljanjem umjetnina i antikviteta te njihovom preprodajom počeo se baviti devedesetih godina.

2001. Viktora je pokrao Željko Simić

Godine 2001. Miša Grof se našao u središtu skandala kada je Željko Simić, bivši ministar kulture u doba Slobodana Miloševića, snimljen nadzornom kamerom kako iz Ristovićeve kuće uzima devize i dragocjenosti sa stola -  zlatni Rolex, sunčane naočale i bocu parfema, piše Kurir.rs.

Policija je priopćila da je Željko Simić u periodu između 25. kolovoza i 7. rujna te godine počinio nekoliko teških krađa u stanu svog poznanika Miše Grofa, a sve je bilo zabilježeno kamerama. Navodno je s gomile na kojoj je bilo tadašnjih 1700 maraka ukrao prvo 100 pa još dva puta po 200 maraka, stavljajući ih u džep.

Miša Grof je tada, prema pisanju srpskih medija, primijetio da mu nestaju stvari. Posumnjao je da ga potkrada netko od prijatelja pa je instalirao kameru i uhvatio Simića. Policija je potom, piše Kurir, pretresom u Simićevom stanu pronašla ukradene stvari, osim 500 maraka, koje su bile potrošene. Ukupna šteta tada je bila procijenjena na 2.100.000 dinara.

Miša Grof družio se s ljudima na vlasti

Nova.rs piše kako je Miša Grof u to vrijeme bio prijatelj mnogih ljudi na vlasti, a njegovo veliko bogatstvo stečeno je kupovinom i preprodajom starina. Počeo je od namještaja i skupih antikviteta, metalnih novčića i ukrasa od plemenitih metala iz starih vremena. Viktor Ristović navodno je bio uključen i u višegodišnji sudski proces u Srijemskoj Mitrovici, u čijoj okolini je iskopan takozvani Avarski pojas neprocjenjive vrijednosti. Miša je Avarski pojas želio otkupiti, ali je imao konkurenta pa je došlo do sukoba u kojem su obojica dosta izgubila, pišu srpski mediji.

Nova.rs piše da su Ristović i njegov kum Anton Tkalec Toni uhićeni u proljeće 1990. u Beogradu pod sumnjom da su sudjelovali u ilegalnom iznošenju poznate srebrne kolekcije posuđa iz zemlje. Njih dvojica su ubrzo puštena, no Ristović je optužio kuma. Tkalec je potom otišao u Zürich.

Surađivao sa Željkom Ražnatovićem

Miša je još 1996. trgovao starinama i umjetninama, a potom je surađivao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je, kako pišu srpski mediji, volio stara umjetnička djela, naročito ona koja su imala motive srpske povijesti. Kada ga je Arkan pitao za cijenu slika, Miša se našalio i rekao da su "badava", a potom je rekao cijenu od 15.000 maraka. Arkan je potom navodno počeo bacati novac i kupio četiri slike za 35.000 maraka.

A ljubav prema skupocjenim predmetima iz prošlosti od Viktora je naslijedio njegov pokojni sin Vidoje. Miša Grof nedavno je za srpske medije otkrio da će brojne umjetnine koje je Vidoje skupljao za života završiti u muzeju

"Vidoje je skupljao antikvitete, on je to volio i pažljivo birao. Poklonit ću ih povijesnom muzeju. Neću valjda dozvoliti da antikvitete koje je on volio ona nosi u Hrvatsku ili da ih razvlači ovdje i prodaje ih. On ih je volio i kupovao ih je, ali ne njezinim novcem, nego mojim", kazao je Miša za Kurir, referirajući se na snahu Nikolinu.

Nikolina tvrdi da Miša nema pravo raspolagati Vidojevom imovinom

Nikolina je odgovorila na optužbe svog svekra, za kojeg je ustvrdila da mu je "bol pomutila razum", a dodala je i da joj Miša uskraćuje pravo da naslijedi i prisvoji Vidojevo imanje.

"Sa žaljenjem razumijem oca kojemu je bol pomutila razum. Sramim se umjesto njega. Žao mi je što ni u ovim trenucima ne poštuje dostojanstvo obitelji i svog pokojnog sina, niti svoje osobno dostojanstvo. Mogao bi Viktor pokušati biti dobar deda za obje svoje unuke. Od njega ne očekujem ništa osim da ispoštuje zakon koji je vrlo jasan. Ovo što on radi nije pitanje samo kršenja zakona nego i dobrog odgoja i elementarnih civilizacijskih normi", rekla je Nikolina

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.