Tko je Priscilla Chan? Zuckerbergu je nametnula svoja pravila i pretvorila ga u milijardera

Foto: Facebook

NAKON što je sa suprugom Priscillom Chan postao otac djevojčice Max, Mark Zuckerberg objavio je da će dati više od 45 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Priscilla se tijekom godina skrivala od javnosti, no očito je da ima jako velik utjecaj na odluke svog supruga.

Mark i Priscilla prohodali su još na fakultetu, a vjenčali su se 19. svibnja 2012. godine na tajnoj svadbi. Naime, članovi obitelji i prijatelji koje su pozvali vjerovali su da dolaze proslaviti Priscillinu diplomu, a tek kad su došli kod njih shvatili su da su na svadbi.

Njihova priča počela je kad su se upoznali u redu za WC na jednom tulumu bratstva na Harvardu prije 11 godina. Priscillu nazivaju prvom damom Facebooka, a prema pisanju stranih medija, postavila je veoma čvrsta pravila kojih se Mark mora pridržavati.

 

A few weeks before Max's birth, Priscilla and I took a morning to reflect and record our hopes for her and all children of her generation.It will be deeply meaningful to show this to her one day. I'll share more soon.

Posted by Mark Zuckerberg on 2. prosinca 2015

Naime, osnivač i direktor Facebooka u stanju je cijeli dan provesti u sjedištu kompanije pa je 30-godišnja Priscilla odredila da s njom nasamo mora provesti barem sto minuta tjedno te da moraju imati jedan spoj svakih sedam dana. Osim toga, redovito zajedno odlaze njenoj obitelji u Kinu, a Mark je zbog nje i njene obitelji počeo učiti mandarinski. Priscilla je rođena u Quincyju u saveznoj državi Massachusetts u obitelji koja je u SAD stigla brodom s drugim izbjeglicama.

Ako se pitate zašto bi Mark Zuckerberg toliko slušao svoju ženu, razlog je jednostavan. Njeni savjeti doveli su ga tu gdje je danas. Kad je Yahoo 2006. godine Zuckerbergu ponudio milijardu dolara za Facebook, nakon razgovora s Priscillom odlučio je odbiti tu ponudu. Kao što znate, vrijednost Facebooka u narednim je godinama vrtoglavo rasla.

"Imali smo jedan jako dug razgovor i odlučili smo da to nije dobra ideja. Mi jako brinemo o tome kako će nam izgledati život, a čine ga male stvari", rekla je ona tada.

Svog supruga opisala je kao neobičnog čovjeka.

"On je bio štreber koji je ipak izlazio. Kad smo išli na prvi spoj rekao mi je da bi se radije našao sa mnom nego učio za ispit", ispričala je.

Priscilla, koja je 2004. godine postala jedna od prvih osoba s profilom na Facebooku, ranije je predavala četvrtom i petom razredu osnovne škole, a do poroda je radila kao pedijatar u San Franciscu. Osnivačica je i direktorica neprofitne privatne škole u istočnom Palo Altu koja će se otvoriti sljedeće godine. Tijekom godina ona i Zuckerberg donirali su 320 milijuna dolara za razvoj školskog sustava, neprofitnih obrazovnih organizacija i bolnica. 

Pročitajte više