Tko su nasljednici kralja Charlesa?

Foto: Profimedia/EPA

75-GODIŠNJI kralj Charles ima rak. Iz Buckinghamske palače nisu otkrili o kojoj je vrsti raka riječ (nije rak prostate), ali je kralj započeo s redovitim tretmanima liječenja. Već postoji plan što će se događati ako Charles umre i William postane kralj.

Kralj Charles je tijekom braka s princezom Dianom osigurao nasljednike Williama i Harryja. U trenutku kada je rođen, William je bio drugi u liniji nasljeđivanja, a Harry treći. Sada su se stvari promijenile i Harry je pao u liniji nasljeđivanja nakon što je William dobio djecu. 

Stoga je trenutno William prvi u redu za krunu, a slijedi ga njegov sin George, kći Charlotte i sin Louis. Harry je, dakle, peti u redu za krunu, a njegova djeca su na šestom i sedmom mjestu. 

Sinovi preskaču stričeve, odnosno braću svojih očeva

Dakle, kada princ George dobije djecu, njegov brat i sestra će pasti u liniji nasljeđivanja, a past će i njegov stric Harry.

Stoga je, primjerice, Andrew, brat kralja Charlesa, trenutno na osmom mjestu, a princ Edward, također kraljev brat, na 14. mjestu u redu za krunu. Kraljeva sestra Anne je na 17. mjestu u redu za britansku krunu.

Slučaj princeze Anne je poseban budući da je rođena u vrijeme kada su muška djeca rođenjem preskakala sestre u redu za krunu. Stoga je Anne rođenjem brata Andrewa pala na treće mjesto, a rođenjem brata Edwarda na četvrto. Rođenjem djece svoje braće Charlesa, Andrewa i Edwarda i njihovih unuka Anne je pala na 17. mjesto u liniji nasljeđivanja.

2013. godine promijenio se zakon o muškoj primogenituri. Stoga je princeza Charlotte zadržala svoju poziciju u liniji nasljeđivanja kada se rodio njezin mlađi brat Louis. Da je kojim slučajem Charlotte rođena prije svoje obojice braće, ona bi postala nasljednica svog oca Williama i buduća britanska kraljica.

Pročitajte više