Tony Cetinski: Moj pokojni djed me uveo u svijet vina, a naučio me voziti traktor i orati

SINOĆ su u rovinjskom hotelu Monte Mulini predstavljena vina vinarije Capo, "nova zvijezda istarskog neba" čiji su ponosni vlasnici obitelji Cetinski i Končar.

U društvu obitelji, prijatelja i suradnika, vinariju su predstavili njezini osnivači, istinski ljubitelji vina, članovi obitelji Cetinski i Končar. Vođeni ljubavlju prema dobroj kapljici željeli su napraviti nešto po svom ukusu i odvažili se pokušati proizvesti vrhunska vina.  Vinarija Capo smještena je u zapadnoj Istri, a uz ljubav njezinih vlasnika, brigu vrhunskih enologa i najsuvremeniju opremu već u prvoj godini proizvodi nagrađivana i vrhunska vina.


"Kupnju vinarije dogovorili smo već nakon dvije čaše"

"Priča o vinu krenula je vrlo jednostavno. Mirko i ja smo razgovarali za vrijeme jedne večere i pomislili smo, pa ako znamo popiti, zašto ne bi probali i proizvesti. I tako je krenulo, od postojećeg vlasnika smo kupili vinograd i njegovu proizvodnju, uložili značajne iznose i doveli ljude koji su vrsni poznavatelji i odlični u svom poslu te koji su tijekom jedne godine uspjeli proizvesti stvarno kvalitetna vina", kazao nam je sinoć gospodin Končar, a priču je potvrdio Mirko Cetinski našalivši se kako je "ideja o kupnji vinarije dogovorena već nakon dvije čaše".


"Ovo radim za svoj gušt i iz ljubavi prema vinu"

"Nemamo se ambicija nadmetati i osvajati široko tržište. Ostat ćemo više pri tome da proizvodimo manje, a kvalitetno. Sve je to krenulo još od mog djeda koji je vino radio za sebe i svoje prijatelje. To su bili hedonisti, voljeli su glazbu, dobru kapljicu i dobru hranu. Upravo je iz te ljubavi i entuzijazma moj otac sve predložio, gospodin Končar i on su se toga sjetili, pojavila se prilika, došli smo do uvjeta da to možemo ostvariti, a odlično je to da smo u samom početku dobili potvrdu struke", kaže Tony i dodaje da sve radi iz ljubavi te za sa svoj gušt i za ljude koji će voljeti njihova vina, a da o tržištu ne razmišljaju toliko.

"Ne želim da ljude krivo shvate, nisam veliki vinar"

"Zašto se ne bi uključio u nešto obiteljsko, u mom gradu rijetko koja obitelj nema svoj komadić zemlje. Sjećam se svog pokojnog djeda koji me učio voziti traktor dok sam imao 12 godina, kad smo tek kupili taj mali komadić zemlje. On me dosta uveo u cijeli taj svijet. Prošao sam sve, od oranja do onog najljepšeg, a to je berba gdje bi se i ostale obitelji uključivale i gdje se uz pjesmu družilo i bralo grožđe. A opet, ja se ne razumijem u vino kao stručnjaci, zato oni i jesu tu. Ja sam promotor i ne želim da netko shvati da sam sad neki veliki vinar", kaže Tony.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.