Traje rasprava o tome kaže li se atentat ili pokušaj atentata. Javio se Mate Kapović

Foto: Profimedia

Nakon pokušaja atentata na Trumpa, pokrenula se - jezična rasprava u Hrvatskoj.

Naime, na društvenim mrežama raspravlja se o tome kaže li se "pokušaj atentata" ili sama riječ "atentat" sugerira da je u pitanju pokušaj ubojstva. Oko toga se ne mogu složiti ni neki jezikoslovci, a na Facebooku se sad oglasio lingvist Mate Kapović. On se osvrnuo na jedan članak s tvrdnjom dr. sc. Nives Opačić da se "ne kaže 'pokušaj atentata', nego 'atentat'".

"Nevjerojatno je da netko može ovako nešto reći"

"Nevjerojatno je da netko može ovako nešto reći. Kao prvo, dovoljno je, ako već ne vjerujete svom znanju jezika, pogledati u rječnik, npr. HJP, gdje lijepo piše i fraza 'pokušati atentat' i gdje piše da je 'atentat' ne samo 'pokušaj ubojstva' nego i 'ubojstvo'. Dakle, naravno da se može reći 'pokušaj atentata'", započeo je o izjavi Opačić koju u spomenutom članku nazivaju "vodećom jezičnom stručnjakinjom".

"VODEĆA JEZIČNA STRUČNJAKINJA" O RIJEČI "ATENTAT" Nevjerojatno je da netko može ovako nešto reći. Kao prvo, dovoljno...

Objavljuje Mate KapovićNedjelja, 14. srpnja 2024.

"Drugo, sama novinarska oprema teksta je besmislena: 'svi govore krivo'. To je lingvistička besmislica. Kao da se kaže 'svi dišu krivo' ili 'svi jedu krivo'. Treće, ideja da je dotična 'naša vodeća jezična stručnjakinja' je smiješna i uvreda za čitavu hrvatsku lingvistiku. Upitno je je li dotična ikad napisala pravi znanstveni rad, a, osim toga, kao što u članku i piše, ona je bila lektorica na fakultetu", nastavio je Kapović.

"Lektori(ca)ma svaka čast (ima ih izvrsnih), ali to nije znanstvena pozicija, niti se lektori uopće nužno bave znanstvenim radom (mogu, ali ne moraju - za razliku od sveučilišnih profesora kojima je to nužan dio posla). Nerado se na to osvrćem jer titule nisu ni bitne ni presudne, ali i čisto formalno je tvrdnja da je dotična 'vodeća stručnjakinja' posve bizarna (otprilike kao da se kaže da je prodavač televizorâ vodeći stručnjak za proizvodnju televizorâ)", zaključio je.

Inače, Hrvatski jezični portal kaže da je atentat "ubojstvo ili pokušaj ubojstva neke poznate osobe iz javnog života [pokušati atentat; izvršiti atentat; biti cilj atentata; biti žrtva atentata]" ili "napad na čija prava, osjećaje, sigurnost [atentat na ukus]".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.