Turisti svakog dana u Fontanu di Trevi ubace oko 3000 eura. Evo kome ide taj novac

Foto: Shutterstock

FONTANA DI TREVI jedna je od najpoznatijih rimskih znamenitosti uz koju se veže neobičan ritual proslavljen u američkom filmu iz 1954. Tri novčića u fontani. Posjetitelji moraju okrenuti leđa spomeniku i zatim ubaciti novčić u vodu desnom rukom preko lijevog ramena, a legenda kaže kako im ovaj potez garantira ponovni dolazak u Vječni grad.  

Zahvaljujući legendi, turisti svaki dan u Fontanu di Trevi ubace oko 3000 eura, što godišnje iznosi milijun eura. No što se događa s tim novcem? 

Prikupljanje i raspodjela novca 

Prema pisanju Euronewsa, Grad Rim nekoliko puta godišnje šalje tim radnika koji iz fontane pokupe pravo malo bogatstvo. Radnici koriste četke koje se nalaze na krajevima dugih motki te prvo pometu kovanice na hrpe, a zatim crijevom novac izvlače iz fontane. Kovanice se zatim skladište, i to pod budnim okom policije. 

Prema odluci gradonačelnika Rima, od 2001. godine sav novac koji završi u fontani daje se rimskom Caritasu, a taj novac čini 15 posto godišnjeg proračuna organizacije.  

Prikupljeni novac koristi se za pomoć siromašnima, poput financiranja pučke kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatnih supermarketa i drugih sličnih projekata. Osim toga, novac se koristi i za održavanje kompleksa na periferiji Rima u kojemu se nalaze starački dom, kantina i stomatolog za stanovnike grada koji žive u siromaštvu. 

Pročitajte više