Tužna sudbina velike glazbene dive: Dvaput su je silovali, umrla je sa 75 centi na računu

Foto: Rex Shutterstock

NA DANAŠNJI dan 1959. godine preminula je legendarna jazz pjevačica Billie Holiday.

Rođena je kao Eleanora Fagan 1915. u Philadelphiji, a umjetničko ime je izabrala kako bi odala počast glumici Billie Dove, piše legacy.com.

Od najmlađih dana, ova je glazbenica proživljavala težak život. Sa samo deset godina silovao ju je susjed u siromašnom baltimorskom kvartu u kojem je živjela sa svojom majkom koja ju je rodila kao tinejdžerica, a nedugo zatim poslana je u internat poznat po strogom i brutalnom kažnjavanju.

"Godinama sam sanjala o tome i budila se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe", napisala je u svojoj autobiografiji. 

1928. godine s majkom se preselila u New York gdje je sa samo četrnaest godina doživjela drugo silovanje, nakon čega se okrenula prostituciji kojom se bavila tri godine, a onda su je uhitili.

Nakon što je izašla iz ženskog zatvora dobila je prvu pjevačku gažu, pomalo neočekivano.

"Javila sam se u klub kao plesačica, ali vlasnik je rekao da ne valjam. Rekla sam mu da znam pjevati pa me pustio da pokušam. Kad sam zapjevala, gosti su zaboravili na svoje piće", prisjetila se.

Vlasnik joj je dao posao, a ubrzo se proslavila u Haremu svojim neobičnim glasom.

1933. otkrio ju je John Hammond koju ju je upoznao s glazbenikom Lesterom Youngom koji će joj ostati prijatelj do kraja života. Njih su dvoje otišli na europsku turneju.

Tijekom nastupanja u Sjedinjenim državama suočila se s rasnom diskriminacijom. Na jednom nastupu u Detroitu vlasnik mjesta gdje je nastupala natjerao je da si dodatno zacrni lice, kako je zbog svijetle kože nitko ne bi zamijenio za bjelkinju.

Tijekom četrdesetih karijeru su joj usporili osobni problemi. Već je od ranije mnogo pila, a njen prvi muž, Jimmy Monroe, upoznao ju je s heroinom. Veliki dio zarade trošila je na drogu, a 1947. uhićena je zbog posjedovanja i odslužila deset mjeseci u federalnom zatvoru. Nakon toga bilo joj je zabranjeno nastupanje u noćnim klubovima koji su joj donosili glavninu prihoda.

Ponovo je bila uhićena u San Franciscu 1949., ali je taj put puštena. Život koji je vodila polako je uništavao njeno psihičko i fizičko zdravlje. Nakon što se razvela od Monroea ušla je u vezu s dilerom, a zatim s mafijašem koji je iskoristio njeno ime kako bi otvorio niz glazbenih studija.

Pjesme je nastavila snimati tijekom pedesetih, ali do tad je poprilično izgubila glas. Posljednje godine svog života provela je izgubljena u alkoholu i drogi. U svibnju 1959. primljena je u bolnicu zbog problema s jetrom i srcem. U to su je vrijeme ponovo uhitili i postavili čuvara ispred njene bolničke sobe. Umrla je 17. srpnja. Jedna od najpoznatijih jazz pjevačica svih vremena u trenutku smrti imala je 750 dolara pričvršćenih za nogu i 75 centa na bankovnom računu. Imala je samo 44 godine.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.