Tvorac Dosjea X radi na novoj genijalnoj seriji, a za Index je otkrio sve o njoj

Video: Sanja Padjen/Index

U SKLOPU NEM-a Zagreb, događaja fokusiranog na razvoj svjetske i regionalne TV i filmske industrije, priču o svom radu za Netflix i Amazon ispričao je i američki producent i pisac Frank Spotnitz.

Spotnitz je radio na projektima poput Dosjea X za čiji je rad dobio tri nominacije za Zlatni globus te nominacije za Emmy u kategorijama za najbolju dramsku seriju i pisanje scenarija, dok njegova novija postignuća uključuju produciranje drama The Man in the High Castle i Medici. 

Trenutno, uz britanskog pisca Stephena Thompsona (Sherlock), radi na seriji Leonardo, a mi smo tim povodom porazgovarali s njim te saznali više o tom projektu.

"Nije lako snimiti dramu o životu Leonarda da Vincija jer on je ogroman genij. Teško je pronaći nekoga kroz cijelu ljudsku povijest tko mu je ravan i prikazati njegovu genijalnost u pokušaju da se objasni njegova pozadina bez pojednostavljivanja. Tijekom osam sati dali smo sve od sebe da se fokusiramo na njegove najbolje radove. Svaka epizoda bavi se jednim umjetničkim djelom i to ne uvijek onim koje biste očekivali. No, uživamo raditi na tome. Upravo smo prošlog tjedna počeli snimanje nedaleko od Rima", rekao nam je Frank.

"Škakljivo je prenositi bilo koju priču o umjetniku jer postoji pitanje o čemu se zapravo radi. On slika ili ne slika. Nije to isto kao prenositi priču o policajcu ili serijskom ubojici ili liječniku koji pokušava spasiti nečiji život. Radi se o tome stvarate li veliku umjetnost ili ne. Neću otkrivati previše, jer želim da pogledate seriju i saznate sami, ali uzeli smo fusnote iz povijesti. Pronašli smo nešto što se odnosi na jedan od njegovih modela, koja mu je bila važna. Saznali smo to iz fragmenta fusnote koji je ostao sačuvan. Ona je bila i model za njegovu slavnu sliku koja nije sačuvana. Iskoristili smo to kako bismo kreirali narativni okvir, izmišljeni okvir, koji nam je pomogao organizirati priču o njegovu životu", otkrio nam je cijenjeni američki filmaš.

Progovorio je za Index i o svojoj cijenjenoj seriji The Man in the High Castle, ali i o utjecaju streaming servisa na TV i filmsku industriju. Što smo sve saznali od Franka, pogledajte u videu.

Inače, NEM Zagreb održavao se u hotelu Esplanade od 11. do 13. prosinca.

Sadržaj donosimo u suradnji s NEM-om Zagreb, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.