Tvorac hit vestern-serije novi je "kralj TV-a", težak je 1.5 milijardi dolara

Foto: EPA

"SVE što sam ikada želio bilo je živjeti na ranču i snimati TV serije", rekao je Taylor Sheridan, kreator popularne serije Yellowstone, a trenutno živi svoje snove.

Dapače, Sheridan vjerojatno nije mogao ni sanjati koliko će postati uspješan. Nakon desetljeća neuspjelih pokušaja glume na raznim setovima diljem Hollywooda, razmišljao je o povratku u Teksas i bavljenju konjima. Njegova žena bila je trudna, kredita je bilo sve više, a zarade sve manje.

Tada je prelomio. Bio je spreman odustati od glume, ali ne i od svog sna - pisanja scenarija. Pročitao ih je na stotine i bio je siguran da može pisati znatno bolje. Iskoristio je znanje i strast prema životu na ranču, pomiješao ga s pitanjima morala, američkog kulturološkog nasljeđa te bitkama za moć unutar obitelji i nastao je Yellowstone koji danas obara sve rekorde gledanosti.

Sheridan pred sobom trenutno drži ugovore vrijedne preko 1.5 milijardi dolara i slovi za jednog od najuspješnijih autora serija u povijesti, uz Matthewa Weinera, Davida Chasea i Vincea Gilligana. No njegov put do slave bio je itekako trnovit, baš kao i nastanak Yellowstonea, koji je inicijalno otkupio HBO, samo da bi godinama skupljao prašinu zbog neprepoznate kvalitete i potencijala.

Prije scenarističke karijere bio je neuspješni glumac

Sheridan je rođen 1970. godine u Teksasu, gdje je puno vremena provodio tumarajući po očevom ranču. Ipak, ondje se dogodila sudbonosna ljubav prema konjima te je odrastajući postajao sve bolji u raznim kaubojskim natjecanjima. 

Mladenačku dob proveo je radeći razne poslove, od bojenja kuća do uređivanja vrtova, jer je vrlo rano zaključio da formalno obrazovanje nije po njegovoj mjeri te se ispisao s Teksaškog sveučilišta i preselio u Austin. Ondje je imao slučajan susret s lovcem na talente, koji ga je nagovorio da se okuša u glumi.

Ubrzo se preselio u Los Angeles i dobivao sporedne uloge u serijama poput CSI-a, Njujorških plavaca te epizodu u seriji Walker: Teksaški rendžer. Ipak, ubrzo je postalo jasno da ga glumačka karijera neće odvesti osobito daleko te se okušao u učenju mladih glumaca, kojima je pomogao izgraditi znatno uspješnije glumačke karijere od vlastite.

Visoke troškovi holivudske svakodnevice natjerali su ga da pokuša nešto drugo. Odustao je od ideje pokretanja biznisa s konjima i pronašao inspiraciju u razgovoru s kanadskim glumcem Hughom Dillonom, svojim bivšim klijentom.

S njime je, naime, razgovarao o raznim idejama za scenarije te je odlučio potrošiti posljednje dolare na vlastitoj i ženinoj kreditnoj kartici kako bi kupio pretplatu na online platformu za njihovo stvaranje.

Proslavio ga film Sicario

Za njegove prvotne pokušaje nitko u cijelom LA-u nije bio nimalo zainteresiran, no Sheridan nije odustajao. Pisao je i pisao sve dok 2015. godine nije stvorio svoju prvu uspješnicu, film Sicario, koji je zaradio preko 80 milijuna dolara i dobio brojne pohvale.

Uslijedio je još veći uspjeh s filmom Hell or High Water, koji je dobio je čak četiri nominacije za Oscara, među kojima je i nominacija za samog Sheridana u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Kada je i njegov treći film, Wind River, 2017. godine osvojio publiku i kritiku, učvrstio je svoj zvjezdani status i od producentskih kuća mogao je zahtijevati znatno više.

"Nećete imati nikakve veze s radnjom serije. Na vama je samo da plaćate račune. Ja ću pisati i režirati apsolutno svaku epizodu. Ne želim nikakvu sobu za pisce. Ne želim nikakve napomene od producenata. Nikome ne mislim reći kamo priča vodi. Sve će vas koštati oko 100 milijuna dolara. Svaki tjedan morat će pisati čekove za najam konja u vrijednosti od oko 100 tisuća dolara. Jeste li sigurni da to želite?" rekao je Sheridan na pregovorima oko potpisa ugovora s producentskom kućom Viacom za Yellowstone.

Producenti su bili očarani njegovim ranijim filmovima, a kada su saznali da je Kevin Costner pristao glumiti glavnog lika Johna Duttona, Yellowstone je, unatoč velikim zahtjevima, dobio zeleno svjetlo. 

Serija nije odmah postala popularna

Istina, nije odmah bio toliko popularan kao što je danas, pet sezona kasnije, no s pričom nalik onoj u Sopranosima i Nasljeđu u startu je mnogo obećavao. Baš kao i u ove dvije serije, u centru je lik koji se bori za svoju ostavštinu, a pokušavaju mu je oduzeti vanjski, ali i unutarnji neprijatelji.

Osim članova obitelji, ni blizu sposobnih poput njega, glavna prijetnja dolazi mu od Indijanaca koji na njegovoj zemlji žele izgraditi kasino i raznih bogataša koji na obiteljskom posjedu vide potencijal za izgradnju luksuznih hotela, terena za golf, aerodroma, pa čak i čitavih gradova. Dutton se bori zadržati obiteljske vrijednosti i svoj ranč, najunosniji u cijelom SAD-u, pod svaku cijenu. No osim obiteljskih drama, kompleksnih međuljudskih odnosa i krvoprolića, serija ima dublju pozadinu.

"Jedno od fundamentalnih pitanja kojima se bavi jest pitanje morala. Kada si kralj svojeg kraljevstva, postoji li uopće nešto takvo kao moral? Jer svatko tko ti želi oduzeti kraljevstvo ima svoj moral kojim će poništiti tvoje vrijednosti. Dakle, igra li moral ikakvu ulogu u obrani kraljevstva? I, ako ne, što to govori o kralju? Na kraju krajeva, to je jedino o čemu se radi u seriji", smatra Sheridan, a i sam ima puno toga za reći kad su kraljevstva u pitanju.

Kralj TV serija

Naime, upravo se za njega može reći da je sve bliže statusu apsolutnog kralja tržišta TV serija. Sheridan je kreator čak tri iznimno popularne serije, a još dvije uskoro izlaze. U središtu je, dakako, Yellowstone, koji je toliko popularan da je njegova zadnja sezona bila druga najgledanija TV emisija u cijelom SAD-u, s tek neprikosnoveno popularnim NFL-om ispred sebe.

Preostale uspješnice naslanjaju se na slavu i radnju ove serije, a radi se o dva njezina prequela, serijama 1883 i 1923, nazvanima prema godinama u koje je smještena radnja s Duttonovim precima kao glavnim likovima.

U međuvremenu, tijekom 2021. godine, Sheridan je ostvario dugogodišnju želju i s Hughom Dillonom snimio vrlo uspješnu seriju Mayor of Kingstown, a iste godine potpisao je ugovor s Paramountom vrijedan 200 milijuna dolara. U nadolazećim mjesecima stižu još dva neovestern uratka: spin-off serije 1883 naziva Bass Reeves te serija 6666, s radnjom na kultnom ranču Four Sixes.

Osim neovesterna, ovaj nevjerojatno talentirani 52-godišnji redatelj sprema nam uradak malo drugačije tematike. Riječ je o seriji Lioness sa Zoe Saldanom (u glavnoj ulozi špijunke CIA-e koja se bori protiv terorističke organizacije) te Nicole Kidman.