Priča o R. Kellyju: Dobio nadimak po jezivom mitu i muvao se po srednjim školama

Foto: Press

ONIMA koji prate priču o R. Kellyju konačna presuda po kojoj je proglašen krivim po svim točkama optužnice sve je samo ne iznenađenje, a, uz sve to, mnogi će dodati i da se sve trebalo dogoditi puno ranije.

Naime, gotovo 30 godina uznemirujuće priče o slavnom američkom pjevaču R. Kellyju ne prestaju puniti naslovnice svjetskih medija. Ipak, unatoč nizu šokantnih informacija, podrška problematičnom pjevaču nije prestajala.

Do prije nekoliko godina Kelly je još uvijek imao više ili manje uspješne turneje, niz suradnji s velikim svjetskim zvijezdama i hit-albume, ali i pokušaje da se opravda pred javnošću.

No, nakon što se pojavila dokumentarna serija Surviving R. Kelly, priča je krenula drugim putem i pokazala se kao posljednji udarac karijeri, koja je, s obzirom na sve ono što je učinio, trajala predugo.

Radilo se o detaljnom portretu kontroverznog pjevača koji je u dugogodišnjoj karijeri stvorio brojne nezaboravne hitove (za sebe i druge), ali izazvao i gomilu skandala, koji su prolazili ispod radara ili su se, pak, tretirali kao "normalno" ponašanje velike zvijezde.

Brak s 15-godišnjom pjevačicom Aaliyah, snimke seksa s maloljetnicom, optužbe za vođenje seks-kulta, ali i niz bizarnih poteza koji na trenutke djeluju gotovo sociopatski.

Naime, unatoč optužbama za pedofiliju, R. Kelly se često znao nazivati The Pied Piper of R&B, što je prilično nespretan nadimak za čovjeka s takvim dosjeom. Naime, "Pied Piper" ili "Čarobni frulaš", u prijevodu na hrvatski, priča je o mladiću koji otima svu djecu iz sela i odvodi ih u pećinu, gdje ih drži sve dok seljaci ne isplate dug.

Optužbi je mnogo, a spomenuti ih je dokumentarac samo kompilirao i u jeku #MeToo kampanje bacio novo svjetlo na to koliko su zapravo uznemirujuće.

Zlostavljan u djetinjstvu

Kelly je više puta isticao da ga je kao dijete zlostavljala starija rođakinja. O tome je pisao i u svojoj biografiji Soulacoaster, a priču je u seriji potvrdio i njegov brat Carey.

"Ako tvrdi da je zlostavljan, ne mislim da laže. To se dogodilo i meni. Zlostavljao me je član obitelji i to me je potreslo jer nisam razumio što se događa. Znao sam da to nije u redu iako sam tada imao samo šest godina", govori Carey i dodaje: "Rekao sam za to i Robertu, koji je moj stariji brat. Kad sam mu to rekao, nije reagirao kao što sam očekivao. Uvjeravao me je da se to nije dogodilo. Na kraju sam odustao. Nisam za to rekao ni majci jer Robert je bio test. Da mi je on povjerovao, popričao bih i s nekim starijim."

Hvatao tinejdžere po srednjim školama

Nakon što mu je karijera krenula, R. Kelly, koji je tada bio u dvadesetima, i dalje se nastavio muvati oko srednjih škola, gdje bi čekao da završi nastava kako bi mogao razgovarati s djevojčicama. Znao je visjeti i u obližnjem McDonald'su, gdje je također koristio svaku priliku za druženje s maloljetnicama.

Kao što se otkrilo iz kasnijih optužbi, djevojke nisu bile jedine žrtve, a meta su bili i maloljetnici.

Tužitelji tvrde da je pjevač zlostavljao 17-godišnjaka kojeg je upoznao u McDonald'su u Chicagu 2006. godine. Zlostavljani tinejdžer navodno je bio ambiciozni glazbenik, a Kelly mu je ponudio pomoć u karijeri te ga je naposljetku naveo na seksualnu vezu.

Pjevač je tada poricao da je ikoga zlostavljao, iako su se slične priče počele pojavljivati još sredinom devedesetih.  

Članovi njegove ekipe dobivali bi instrukcije da "regrutiraju" tinejdžerice koje imaju pjevačke ambicije i dovedu ih u njegov studio, koji je s vremenom postao mjesto razvrata.    

Seksao se s maloljetnicom pred drugima

Jovante Cunningham, jedna od njegovih plesačica, sudjelovala je u dokumentarcu i tvrdi da je Kelly nikada nije pokušao zavesti. No, ono što je vidjela puno je gore.

Prepričala je događaj iz studija kada se Kelly upustio u seks s maloljetnicom, čijih je godina bio svjestan.

"Prvi put kada sam svjedočila seksualnom činu, bio je u studiju kada je snimao remix za Slow Dance. Bio je u kabini s jednom od mojih prijateljica koja je tada bila tinejdžerica. Svi smo to vidjeli. Ne želim reći o kome se radilo, ali znala sam da je maloljetna", govori Jovante.

"Godine su samo broj"

U kolovozu 1994. Kelly se vjenčao s Aaliyah (za koju je napisao i hit znakovitog naslov Age Ain't Nothing But a Number ili Godine su samo broj), koristeći lažne papire u kojima je stajalo da pjevačica ima 18 godina. U to vrijeme imala je samo 15.

Demetrius Smith, njegov bivši suradnik i asistent, otkrio je detalje o vjenčanju.

"Nisam ponosan na to što se dogodilo tog dana jer ja sam za njih krivotvorio papire, budući da je Aaliyah bila maloljetna. Dobili smo dozvolu, bili smo u hotelu i nakon toga otišli na vrlo kratku ceremoniju. Aaliyah čak nije imala ni vjenčanicu, a Robert nije imao sako. Nosili su što su imali na sebi. Aaliyah je izgledala zabrinuto i uplašeno. Želio sam joj pomoći, a ona me je gledala kao da želi razgovarati sa mnom", govori Demetrius.

Brak je nedugo nakon toga poništen, a pjevač je javno lagao da se vjenčanje nikada nije ni dogodilo.

Priča iza You Are Not Alone

Lizzete Martinez jedna je od njegovih žrtava. Ona tvrdi da ju je Kelly natjerao na seks kada je bila maloljetna. Štoviše, ostala je u drugom stanju, iako je tada još uvijek išla u srednju školu, ali nedugo nakon što je saznala za trudnoću, imala je spontani pobačaj.

Martinez tvrdi da joj je Kelly rekao da je upravo ona bila inspiracija za You Are Not Alone, pjesmu koju je napisao za Michaela Jacksona: "Rekao mi je da ima nešto posebno na čemu radi i dodao da je mislio na mene kada je pisao tu pjesmu. Pustio mi ju je i rekao da ju je naslovio You Are Not Alone."

Iznenadno vjenčanje

Andrea Lee imala je 22 godine kada se udala za Kellyja, a prije toga bila je jedna od njegovih plesačica.

Osim što se prisjećala problematičnog braka i načina na koji ju je pjevač zlostavljao i kontrolirao, prisjetila se i neobičnog vjenčanja.

"Imali smo iznenadno vjenčanje. Nisam ni znala da to planira. Otišli smo u Colorado, ušli u hotelsku sobu, a tamo su nas čekali violinist, čelist, torta, hrana i sve ostalo. Stvarno je pretjerao. Kad sam ga pitala što bi se dogodilo da sam htjela vjenčanje u crkvi, odgovorio mi je: 'Što bi se dogodilo da ja nosim vjenčanicu?' Mislim da uopće nije razumio razliku između darežljivosti i kontroliranja", ispričala je Lee.

Njih dvoje imaju troje djece, a Lee je zatražila zabranu približavanja nakon što ju je fizički napao nakon razvoda.

Snimke seksa i kultovi

Iako se često piše o snimci odvjetnika Michaela Avenattija koji je otkrio da je vlastima dostavio videokazetu na kojoj se navodno vidi da Kelly sudjeluje u seksualnim aktivnostima s malodobnom djevojčicom, radi se o VHS snimci koja je cirkulirala godinama i postala predmet mnogih šala na njegov račun jer u jednom trenutku možemo vidjeti pjevača kako urinira po 14-godišnjakinji.

Štoviše, snimka je bila ključna u suđenju iz 2008., ali pjevač je tada oslobođen.

Jedna od najrazvikanijih priča je i ona da je pjevač bio vođa seks-kulta, da je nekoliko djevojaka zarobio u svojim kućama u Atlanti i Chicagu te da im je isprao mozak.

Djevojke su odbacile te navode i izjasnile se da vole Kellyja i da žele ostati s njim.

Neke od njih nisu dijelile to mišljenje. Jedna od njih za TMZ je ispričala da su se upoznali na jednom od njegovih koncerata. Njoj je u to vrijeme bilo 20 godina.

R. Kelly ju je navodno primijetio tijekom nastupa i potrudio se da dobije propusnicu za backstage.

Nakon koncerta su se upoznali i razmijenili brojeve te su se neko vrijeme nastavili dopisivati, a ona tvrdi da joj je pjevač obećao pomoći u izgradnji manekenske i glumačke karijere.

Kasnije ju je pozvao u svoju kuću u Georgiji i zamolio ju da obuče "nešto seksi".

Ona tvrdi da tijekom posjeta ni ona ni prijateljica koju je povela nisu smjele koristiti mobitele te da ju je pjevač tražio da mu "pozira poput modela" i dopusti da joj slika intimne dijelove, a također joj je dao 200 dolara kako bi si kupila "crno donje rublje, cipele s visokim petama i crveni ruž prije iduće posjete".

Ispričala je da je pjevača posjetila još nekoliko puta, ali da ju je on pokušao sve više kontrolirati, da bi je na kraju ucijenio da mu pozira za golišave fotografije.

Poricanje i presuda

Naravno, Kelly je dugo poricao optužbe, a u eksplozivnom i izuzetno bizarnom razgovoru s Gayle King izveo je svoju patetičnu predstavu, koja je u to vrijeme postala i meme.

"Prestanite se igrati, nisam napravio te stvari", rekao je Kelly u suzama i nastavio: "To nisam ja, borim se za svoj jebeni život."

Nakon svega optužen je za reketarenje te seksualnu trgovinu i zlostavljanje nakon šestotjednog suđenja u New Yorku. Jedanaest ljudi - devet žena i dva muškarca - opisalo je iskustvo.

Kazna će mu biti izrečena 4. svibnja 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.