U Lisinskom se prikazuje kultni horor uz orgulje uživo

Foto: Profimedia

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog na jednu će se večer, 26. travnja, pretvoriti u najveću kinodvoranu u Hrvatskoj i u programu Kino uz orgulje ugostiti remek-djelo sedme umjetnosti uz orgulje uživo, kultni horor Nosferatu. 

Film Nosferatu iz 1922. godine prikazat će se na velikom platnu Lisinskog, praćen improvizacijama francuskog orguljaša Baptiste-Floriana Marle-Ouvrarda. Kako se ističe u najavi, taj film ne predstavlja samo jedan od najznačajnijih nijemih filmova već je i klasično ostvarenje horora koje je iznimno utjecalo na filmsku industriju.

Režirao ga je njemački redatelj F. W. Murnau inspiriran romanom Drakula Brama Stokera, iako su izvorni likovi i radnja donekle promijenjeni zbog autorskih prava. 

Titlovi na engleskom

Središnji lik je grof Orlok, svojevrsni ekvivalent Drakuli, koji je prikazan kao zastrašujuće stvorenje s izduženim prstima i lepezastim ušima, što je ikoničan izgled vampira koji će inspirirati naraštaje kasnijih umjetnika. 

"Estetika filma obiluje mračnim, iznenađujuće ekspresivnim kadrovima koji stvaraju napetu atmosferu i prenose osjećaj nelagode i straha, a Murnau je majstorski koristio svjetlo i sjenu kako bi stvorio dramatične kontraste i povećao napetosti scena", kažu iz Lisinskog.

Ključni element doživljaja filma je i glazba, a bit će još intenzivniji uz izvođenje uživo na orguljama. "Svi ti elementi - vizualna estetika, atmosfera, likovi i glazba - Nosferatu čine jednim od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti filma, koje simbolizira snagu i trajnu privlačnost filma strave kao žanra", ističu.

Film se prikazuje u suradnji sa Zakladom Friedrich Wilhelm Murnau iz Wiesbadena i bit će prikazan s titlovima na engleskom jeziku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.